7.8.2014

Lukumaratonin lopputulos
Klo: 10.19
Maraton alkakoon!

Klo 13.10
Arosuden aloitin heti ensimmäiseksi, mutta vaihdoin muutaman kymmenen sivun jälkeen toiseen kirjaan, sillä juoni on liian hidastempoinen näin alkuun. Haluan päästä lukemisen makuun kunnolla, ennen kuin tätä tulen jatkamaan, muuten voi koko maraton tyssätä heti alkuunsa.

Näkymätön Elina on nyt luettu ja oli sen verran huima kokemus, että pieni tauko on paikallaan. Ei tässä millään pysty hyppäämään suoraan seuraavaan kirjaan. Huhhuh.

Kesäyön unen ehdin saada tässä juuri luettua ja ruuanlaiton jälkeen aloittanen Koiran tarinan.

Klo 16.40
Parvekkeella on nyt luettua raikkaassa ilmassa, kun sisällä on niin tajuttoman kuuma, vaikka kaikki ikkunat auki! Koiran tarina ja Maigret ovat molemmat noin puolessä välissä ja tähän väliin on ihan pakko ottaa torkut, että jaksaa valvoa edes puoleen yöhön.

Klo 19
No niin, Koiran tarina ja Maigret luettu. Arosudella jatkuu vaikka meno on takkuista näköjään vieläkin. Muut kirjat olen onnistunut lukemaan aika hyvässä vauhdissa, eivätkä ne mitään surkeita ole olleet - onneksi. Naposteltavat alkaa olla loppu, mutta onneksi on sen verran itsekuria, että illaksi jätin vielä vadelmat ja valkosuklaapähkinät odottamaan. Pieni tauko on nyt paikallaan.

Klo 23.48
Uskollisuuden valan sain vielä luettua väsyneillä silmillä loppuun asti, mutta Arosusi se vaan on vieläkin kesken. Alan selvästi tulla vanhaksi, kun nyt jo väsyttää niin hurhasti, että zzzzzzz........

Klo 10.03
Kukonlaulun aikaan heräsin ja tartuin Arosuteen toivomani viimeisen kerran, mutta 40 sivua jäi se urakka uupumaan! Tunnelmat on kyllä aika hyvät, sillä luin ennemmän kirjoja kuin etukäteen ajattelin ehtiväni ja ne olivat myös paljon parempia kuin ennakkoluuloisena ajattelin :DLukumaraton kuvina
Lopputulos


Luettua tuli 6 kirjaa ja 875 sivua.
Tapojeni mukaan aloitin lukemaan samaan aikaan paria kirjaa, sillä miksi muuttaa tottumuksia yhden maratonin takia ;) Huomasin myöskin, ettei maraton tuntunut niin raskaalta kuin ensimmäisen kerran, sillä viime viikkojen aikana olen muutenkin lukenut melkein koko päivän, niin tämä ei kauheasti eronnut niistä päivistä - paitsi kirjat vaihtuivat hurjaan tahtiin.

Arviot kirjoista

Näkymätön Elina - Kerstin Johansson I Backe
(Som om jag inte fanns, 1978)
Otava, 2002
Kirjastosta lainattu

"Elina yritti hiipiä äänettömästi."
kirjan ensimmäinen lause

Koulussa Elina on yksin ja vaikka hän kuinka yrittää, ei opiskelusta tule mitään ja opettajan vain moittii häntä. Kotona Elina auttaa paljon äitiään kotitöissä, mutta hänen siskonsa Irman ei tarvitse. Äiti pitää enemmän Irmasta. Hän ei aina ymmärrä Elinaa, joka ei paljoa puhu.

Suo on Elinan lempipaikka ja siellä hänellä on monia, näkymättömiä, ystäviä. Suolla on myös salaisuus, jonka vain Elina tietää: siellä liikkuu isän henki, jolle Elina voi kertoa mitä vain. Sitten Elinalle tapahtuu jotain nöyryyttävää, eikä hän voi antaa asialle periksi.

Huikea, tunteikas kirja, sillä en itke tai naura yleensä IKINÄ kirjaa lukiessani, mutta tämän kohdalla myönnän herkistyneeni lopussa aika paljon. Elämys, isolla e:llä.

Tähtiä:Kesäyön uni - William Shakespeare
(A Midsummer Night's Dream, 1594-97)
Love kirjat, 1989
Omasta hyllystä

"Kaunis Hippolyta,
häämme lähestyvät nopeasti;
enää neljä onnellista päivää
on uuteen kuuhun:
mutta miten vitkaan minun mielestäni
hupeneekaan tämä vanha!"
kirjan ensimmäinen lause

Näytelmä on omistettu "hulluille ja rakastavaisille".

Pidin kovasti etenkin suomennoksesta, sillä sen lukemisessa ei tullut mitään ongelmia ymmärtämisen suhteen, joka käy aina, kun yritän Shakespearen kauan aikaa sitten suomennettuja näytelmiä lukea.

Uskallan sanoa, että ehkäpä paras Shakespeare tähän mennessä! Hauska, hulvaton, villi, kekseliäs. Tämän luki myöskin yhdeltä istumalta, mikä oli hyvä, sillä näin pääsi mukaan näytelmään paremmin, eikä tullut ikäviä keskeytyksiä ja joutunut opettelemaan hahmojen nimiä taas uudelleen.

Tähtiä:
Maigret ja hotellin kahvinkeittäjä - Georges Simenon
(Les caves du "Majestic", 1959)
Otava, 1990
Kirjastosta lainattu

"Autonoven rämähdys."
kirjan ensimmäinen lause

Rikoksen jäljillä lukuhaaste nro 11

Majestic -hotellin kahvinkeittäjä Prosper Donge tulee avanneeksi vaatesäiliössä kaapin, jolla ei ole omistajaa ja joka ei ole lukossa. Sieltä hän löytää nuoren naisen ruumiin, joka osoittautuu hotellin yhdeksi vieraaksi.

Tuomioni on, että perusdekkari. Ei mitenkään ihmeellinen, mutta kyllähän tämän luki.

Tähtiä:Koiran tarina - Pepetela
(O Cao e os Calús, 1985)
LIKE
Kansi: Kaarina Katajisto
Kirjastosta lainattu

"Koira katsoi minua ja heilautti häntäänsä."
kirjan ensimmäinen lause

Kirjassa on monia erilaisia tarinoita luandalaisista (Luanda, Angolan pääkaupunki), mutta niitä kaikkia yhdistää saksanpaimenkoira, joka ilmestyy näiden ihmisen elämään yllättäen ja lähtee yhtä äkkiä pois. Se vierailee erilaisten ihmisten luona, runoilijan, prostituoidun, poliitikon, työläisen, vanhan kalastajan.

Kirjan kertoja on päättänyt koota luandalaisten luona vierailleen koiran tarinan ja kulkee näin ollen ympäri kaupunkia keräämässä tarinoita ihmisiltä.

Hyvin tulee esille Angolan elämänmeno erilaisissa paikoissa, niin pohjasakassa kuin rikkaimmissa piireissä. Tarinat olivat mielenkiintoisia ja niiden välissä kerrottiin lyhyesti koiran tarinaa. Angolaa tai sen historiaa, kun en niin hyvin tunne, ei varmasti kaikkia ihan auennut, mutta koin Koiran tarinan virkistävänä ja kivan erilaisena kirjana.

Kaunokirjallinen maailmanvalloitus: Angola

Tähtiä: ½Uskollisuuden vala - Samuel Josef Agnon
(Svuat Emunim, 1943)
WSOY, 19
Kirjastosta lainattu

"Jaffa, merenkaunis, on kaupunki jonka rantoja suutelevat suuren meren aallot, ja sen ylle kaartuu joka aika taivaan sininen vahvuus."
kirjan ensimmäinen lause

Nobel-kirjailija vuodelta 1966 ja samalla itsesiassa saan yhden maan lisää Kaunokirjalliseen maailmanvalloitukseen eli Israelin.

Eikö alku kuulostaki hienolta, kirjalija sai sanat soljumaan ja teksti oli muutenkin niin kaunista. Kirjailijan tekstien tunnusomaisia piirteitä on mystiikka ja realismi ja Uskollisuuden valaa on sanottu yhdeksi vuosisatamme kauneimmista rakkaustarinoista, vaikka tuota jälkimmäistä en allekirjoita.

Jaakov on tiedemies, joka tutkii leviä. Hän opettaa yliopistossa ja hänen ympärillään pyörii monia naisia, joiden kanssa hänellä on oletettavasti jonkilainen suhde. Jaakov on kuitenkin on lapsuudessaan tehnyt uskollisuuden valan Sosanan kanssa, mutta elämä on heidät eri teille vienyt, kunnes he jälleen kohtaavat.

Tähtiä:Arosusi - Hermann Hesse
(Der Steppenwolf, 1927)
WSOY, 1974
Omasta hyllystä

"Tämä kirja sisältää erään miehen muistiinpanot, miehen, jota nimitämme Arosudeksi samoin kuin hän itsekin itseään usein nimitti."
kirjan ensimmäinen lause

Myöskin Hermann Hesse on Nobel-palkittu, vaikkakin vähän vanhempi sellainen, vuonna 1946. Arosusi syntyi kirjailijan elämän vaikeana kriisikautena.

Päähenkilö on taiteilija-tiedemies Harry Heller, joka kokee olevansa suuressa ristiriidassa luonteensa kaksinaisuuden vuoksi. Hän on arosusi, joka sulkeutuu itseensä. Hyvin synkässä tilassa, itsemurhan partaalla, Harry tapaa Herminen, kauniin naisen, joka saa meihen elämän muuttumaan ainakin hetkeksi.

Alku oli hyvin puuduttavaa ja korkealentoista. Hetken mietin jo jättää kirjan kesken, mutta sisu ei antanut periksi ja alun jälkeen helpotti, kun kirja muuttui helpommin ymmärrettäväksi, tarinaksi joka eteni nyt sujuvammin. Arosusi sopisi varmasti paremmin, jollekin vähän ajattelevammalle ihmiselle, joka ei syvällisiä pohdiskeluja hätkähdä.

Tähtiä:


Se oli siinä!
Pääsenpä takaisin muiden keskeneräisten kirjojen pariin, joita ei ihan yhdeltä istumalta luetakaan, mikä tällä hetkellä on vain positiivinen asia. Jos tarina kerta on hyvä, niin miksei viettäisi sen kanssa aikaa useammankin tunnin.
4 kommenttia:

 1. Tuli nälkä noita kuvia katsellessa! :D

  En tiennytkään, että Näkymätön Elina on myös kirja. Elokuvan olen nähnyt eskari-ikäisenä ja muistan sen tehneen minuun suuren vaikutuksen. Pitäisi varmaan palata tarinan pariin! Kesäyön unelma alkoi kiinnostaa myös! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :DD
   Oih, Näkymätön Elina varasti sydämeni, vaikka en muista pienenä elokuvan katselemisen olleen mitenkään ihmeellinen, mutta kirja <3 Se ja Kesäyön uni muodostivat kyllä parhaat lukuelämykset, eikä vain noiden maratonkirjojen kesken, vaan ihan kaikkien lukemieni kirjojen :)

   Poista
 2. Upeita kuvia, alkoi tehdä mieli herkkuja :) Kiva idea kirjoittaa lukumaratonilla luetuista kirjoista (lyhyet) arviot maratonpostaukseen, minulla kun meinaa iskeä stressi kun bloggausjono kasvaa lukumaratonilla luettujen kirjoejen takia. Näkymätön Elina pitäisi minunkin lukea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aluksi mietin kirjoittavani normaalit postaukset kaikista lukemistani maratonkirjoista, mutta kun katsoin tuota luettua kirjojen pinoa, joka jo ennestään odottaa, niin päädyin parempaan ratkaisuun: miniarvosteluihin! Ja ihan hauska ratkaisu se oli, kiva että pidit myös :)

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...