6.10.2016

Daphne du Maurier - Linnut


Joulukuun kolmannen päivän vastaisena yönä 
tuuli muutti suuntaansa, ja yhtäkkiä oli talvi.
kirjan alku

Daphne du Maurierilta olen ennestään ehtinyt lukea ennen blogiaikaa Rebekan. Jännistyskertomus on Linnutkin, joka on lukemani novellikokoelman niminovelli ja nimi on monille varmasti tuttu samannimisestä Alfred Hitchcockin elokuvasta. Pelkästään trailerin perusteella voin sanoa, että novellisssa ja elokuvassa on samaa vain demoniset linnut, mutta Hitchcock onkin ottanut vain innoituksensa novellista.

Lyhyesti kerrottuna Linnut kertoo sotainvalidi Nat Hockenista, joka tekee maatilalla kevyitä töitä. Kotona hänellä on vaimo ja lapsia ja elämä menee rauhallisia uriaan, kunnes linnut alkavat käyttäytyä oudosti. Ne hyökkäilevät ihmisten kimppuun ja nokkiva verille.

"Tänä syksynä linnut olivat olleet rauhattomampia kuin koskaan aikaisemmin. Niiden liikehdintä oli sitäkin silmiinpistävämpää, kun päivät olivat lämpimiä ja tyyniä. Joskus saattoi sattua, että kun traktori kulki edestakaisin länsipuolen rinteillä maanviljelijän ajamana, sekä mies että kone katosivat hetkeksi sunnattoman kieppuvan ja kirkuvan lintuparven taakse."

Onneksi en kärsi lintufobiasta. Pelottavaa on ajatus, että jokin eläinlaji ottaisikin arvaamatta tähtäimeensä ihmiset ja nimenomaan tuhoamistarkoituksessa. Kenties tämän myötä pitäisi enemmän ajatella ihmisten suhdetta eläimiin ja luontoon. Daphne du Maurier on osannut luoda painostava tunnelman taistelussa ihmiset vastaan linnut. Loppu on jätetty avonaiseksi lukijan saadessa täydentää sen ihan niin kuin parhaaksi näkee. Hämmentävää että kokoelman kansi sopisi ennemminkin elokuvan kanneksi kuin novellin.

_______

Daphne du Maurier - Linnut
(The Birds, 1952)
Wsoy, 1974
Kirjastosta
Hämärän jälkeen-haaste
Halloween-haaste 
Tähtiä:

8 kommenttia:

 1. Tämänhän voisi joskus lukaista, vaikuttaa jännältä :-)
  ps. mikä kasa höyheniä! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos ahdistavat dystopiat kiinnostaa, niin juu, lue ihmeessä.
   Pikkasen vaan tuli höyheniä ripoteltua :D

   Poista
 2. Olen lukenut tämän, mutta elokuva peittosi alkuperäistekstin mennen tullen. Olin jotenkin tosi pettynyt kirjan vaisuuteen, tai ehkä se vain tuntui lattealta vaikuttavan elokuvan jälkeen. :) Ai niin, mikähän linturessukka joutui luovuttamaan höyhenensä kuvausrekvisiitaksi? :D Sinulla on tosi ihania kirjakuvia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minusta taas tuntuu, että jätän elokuvan väliin, luettuna vielä menee. Uskon, että elokuvan jälkeen tämä ei kauhean mielenkiintoiselta vaikuta. Oi voi, lintuparasta en tiedä, toivottavasti tekolintu ;D Kiitos<3 olen tänä vuonna jotenkin innostunut lisää valokuvaamisesta:)

   Poista
 3. En ole lukenut novellia, mutta elokuvan olen katsonut. Hitchcock on paras ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan sitä joitain Hitchcockin leffoja tullut katsottua, mutta ei mitenkään erityisesti mun juttu.

   Poista
 4. Itse olen lukenut du Maurierilta vain Rebekan ja tykkäsin siinäkin tuosta painostavasta tunnelmasta: ehkä pitäisi lukaista tämäkin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos Rebekasta on tykännyt, niin suosittelen, sillä näissä on tosiaan sama fiilis. Novellissa kaikki tietty tapahtuu vähän tiiviimpään tahtiin, eikä ole niin viipyilevä kuin Rebekka - jos oikein muistan.

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...