25.9.2016

TTT 14. Kirjailijat joiden pitäisi julkaista uusi kirja


Top Ten Tuesday siirtyy haaveilemaan tulevaisuuden kirjoista. Tätä listaa voisi myös pitää aikaisena lahjalistana joulupukille - pitäähän sitä jättää muutama kuukausi kirjailijoille aikaa kirjoittaa. Joidenkin kohdalla riittää että suomennettaisiin lisää ja listalle on otettu lähinnä eläviä kirjailijoita, jotta toiveet voisivat oikeasti toteutua. Katsotaan nyt sitten kuinka moni näistä toteutuu tässä vuosien kuluessa. Toivottavasti vaikka kaikki :D Muut Top Ten Tuesday postaukset löydät täältä.Carlos Ruiz Zafon
Unohdettujen kirjojen hautausmaa -kirjat (Enkelipeli, Taivasten vanki) ovat täyttä timanttia, joten nyt kaivattaisiin lisää. Tuulen varjo on yksi kaikkien aikojen lemppareistani ja Marinaa säästelin juuri siitä syystä, että sen kirjan jälkeen kaikki mieheltä suomennetut kirjat on luettu. Ja tänä kesänä tuli viimeinenkin luettua! Kriisi! Lisäksi tiedän, että Zafon on kirjoittanut enemmänkin, mutta tänne Suomeen ne eivät ole rantautuneet. Vielä.


Marisha Pessl
Alkuvuodesta minua ihastutti Marisha Pesslin Yönäytös, joka imaisi välittömästi mukaan ja sen jättimäisestä koosta huolimatta en saanut tarpeekseni. Janoan lisää. Pessl loi todella koukuttavan ja jännittävän tarinan. Pieni ote kirjoituksestani: "Nyt pitää hetki hengähtää ja rauhoittua. Luin nimittäin juuri jotain niin hienoa. Eeppistä. Ainutlaatuista." Sanomattakin on siis selvää, että lisää kaivataan tätä huikea tunnelmaa ja lukemisen huumaa!


Claudie Gallay
Gallayn kirjat ovat kuin kaunista taidetta, sanojen soljuvuutta ja maisemien maalausta. Vähäeleisyyttä ja herkkyys koskettavat. Tyrskyt luin jo ennen blogiaikaa ja Rakkaus on saari löytyy täältä. "Se menee ihon alle, eikä päästä irti. Ei edes silloin kun kannet sulkee ja yrittää päästä takaisin kiinni omaan elämään. Se jää kummittelemaan mieleen." Jos vain kuulisitte kuinka edelleen täällä huokailen ihastuksesta.


Alaa al-Aswani
Alaa al-Aswanin mukana pääsee ihan erilaiseen maailmaan kuin omani (ainakin rajumpaan) ja kuitenkin aiheet koskettavat laajempaakin yleisöä. Vahvat tarinat jäävät kummittelemaan mieleen. Kirjailijalta olen lukenut Yacoubian-talon tarinat ja Chicagolaisittain. "Kirjailija ei hempeile tai silottele ruusuja henkilöidensä tielle vaan pikemminkin kaivaa kiviselle tielle kuoppia ja laittaa neuloja pystyyn, joihin he väistämättä osuvat. Jokainen saa niistä osansa ja jotkut eivät pääse enää kampeamaan pystyyn." Voimakkaiden kokemusten hakijoille.


 
Chad Harbach
Chad Harbach kirjoitti esikoisromaaniaan, Pelin henkeä, melkein kymmenen vuotta, joten minä taidan jatkaa kiltisti odottamista. Mestariteokset eivät näköjään hetkessä synny. Löysin kirjasta jotain Irving-henkistä, mutta Harbachin omalla otteella maustettuna. Moniulotteiset henkilöt tulivat lähelle ja lukeminen oli yhtä riemujuhlaa.


Donna Tartt
Erityislaatuisia kirjoja ovat kaikki kolme lukemaani Donna Tarttia ollut. Jumalat juhlivat öisin -kirjan ihmeellisen maailman löysin nuoruudessani ja Pienen ystävän luin melko pian sen jälkeen ystäväni suosituksesta. Kolmas kirja Tikli ilmestyi 3 vuotta sitten (suomeksi 2 vuotta sitten) ja jos katsoo aikaväliä romaanien välillä, niin voi huomata, että Tartt kirjoittaa huolellisesti ja pitkään. Ja se hänelle suotakoon jatkossakin. Hyvää jaksaa odottaa ;)


Jean M. Untinen-Auel
Tämä ihan vaan sen takia, että Luolakarhun klaani on niin legendaarinen! Ja koko Maan lapset -sarja siinä sivussa. Luin ensimmäisen kirjan varmaan 12-vuotiaana ja sen jälkeen uskollisesti muutkin osat, viimeisen samantien kun se ilmestyi suomeksi. Mahtipontinen ja tietomäärältään huikea sarja kerrassaan, enkä olisi uskonut, että ihmisen alkuajoista kertova sarja olisi voinut olla niin kiinnostava.
Mitähän Auel seuraavaksi kirjoittaisi? Todella kutkuttava ajatus.


M. L. Stedman
Tänä vuonna luettu Valo valtameren yllä lukeutuu vaikuttavimpien kirjojen joukkoon ja tietenkin kaipailen lisää luettavaa tuolta sanataiturilta. "Miljöönä Australia ja maailmansodan jälkeinen aika luovat kiehtovan ympäristön. Meri tuoksuu, aallot lyövät vasten kalliota. Pimeällä yksinäisen majakan valo loistaa merenkulkijoille. Tarina ei halunnut päästää irti, enkä minä siitä."


Eowyn Ivey
Toinen karujen maisemien kirja on Lumilapsi, joka sekin on hyvin tuore, tämän vuoden, tuttavuus. "Mabelilla on pelko sydämessä, sillä hän muistaa lapsuudestaan sadun, jossa pariskunta rakentaa lapsen lumesta kunnes tämä eräs päivä sulaa. Mikään ei kestä ikuisesti, joten on nautittava niistä hetkistä mitä on annettu." Samaan syssyyn luin kirjassa käsitellyn sadun Lumitytöstä, koska minähän tunnetusti olen satujen ystävä. Lumoava ja täydellinen talvikirja sai janoamaan lisää.


Jonathan Carroll
Melkein - mutta siis vain melkein - meinasi koko miekkonen unohtua, kun hänen kirjojen lukemisesta on jo niin paljon aikaa. Rakastan maagista realismia ja Carrollin kirjat haastavat lukijan ja meinaavat mennä välillä yli ymmärryksenkin. Naurujen maa on todella lukemisen arvoinen ja viimeisin, Valkoiset omenat, oli ainakin iso pala purtavaksi. Kirjoissa on paljon tulkintaa ja lukijan täytyy itsekin ajatella asioita, mutta eivät nämä silti liian käsittämättömiksi mene. Kunhan pelottelen. Carroll on kirjoittanut paljon enemmän, mutta - kuten näkyy - niitä on huonosti suomennettu. Syksyllä luin häneltä eri lehdissä ja novellikokoelmissa ilmestyneitä novelleja.


+ BONUS


 
Pakko nostaa esiin vielä lopuksi suomalaista sarjakuvaosaamista: elokuvamainen ja väkevä Pikku Närhi on jäänyt unohtumattomasti (ja elävästi) mieleen. "Lukekaa sarjakuvia! Lukekaa varsinkin Pikku Närhi!" Toivon todella, että saavat aikaan jotain yhtä maagista ja läpitunkevaa. Ahdistavaa ja vastustamatonta.Tuleeko mieleen muita hiljaiseloa viettäneitä kirjailijoita?10 kommenttia:

 1. Hyvä listaidea! Uutta Tarttia minäkin odottelen, mutta odottavan aika taitaa taas olla pitkä. Zafoniltakin voisi suomentaa lisää - huomasin vasta hiljan Goodreadsista, että häneltä löytyy muitakin kirjoja kuin nuo jo suomennetut. Enkuksikin voisi toki lukea, mutta mieluummin luen käännöksinä näitä "tärkeitä" kirjailijoita. :) Minä ilahduin, kun keväällä tuli uusi Fred Vargas -dekkari. Häneltä käännetään tosi harvakseltaan, ja ilmeisesti ihan siksi kun mitään uutta ei ole julkaistu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi luettavaa löytyy vaikka kuinka moneksi kymmeneksi vuodeksi, vaikka näiltä ei ihan heti uusia teoksia ilmestyisikään :D Saman minäkin pistin Zafonin kohdalla merkille, mutta ainakaan vielä en englanninkielisiin ole tarttumassa. Mukavia ylläreitä nuo kirjat, joita ei välttämättä odottanut, että suomennettaisiin.

   Poista
 2. Komppaan MarikaOksaa, tosi kiva listaidea!
  Nyt täytyy myöntää, etten ole lukenut näiltä mainituilta kirjailijoita _mitään_! Herranjestas.. Mutta suurin osa on kuitenkin lukulistalla ;) Minulla on ollut todella kiireinen alkusyksy ja odotan kovasti tilanteen rauhoittumista ja kirjamaailmaan takaisin sukeltamista ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos:) Muidenkin tekemiä listoja olisi hauska lukea, sillä loppujen lopuksi tämä oli aika hankala koota, kun lempparikirjailijoilta on kuitenkin vielä kirjoja lukematta, joten niitä ei listalle voinut ottaa. Ohhoh, miten oletkin onnistunut nämä välttämään! :D

   Poista
 3. Jännän listan olet tehnyt. Minut pysäyttivät Ivey, Zafon ja Gallay. Tyrskyt on upeaa kerrontaa alusta loppuun. Kakikilta noilta kolmelta hankkisin heti kirjan. Tartt tarvinnee vuosia seuraavaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan heti en näiltä odota uusia kirjoja ilmestyväksi - etenkään Tartilta - mutta aina voi haaveilla :)

   Poista
 4. Eowyn Ivey julkaisee pian tai on ehkä jo julkaissut uuden kirjan, To The Bright Edge of The Worldin. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No kappas! Toivotaan, että se ilmestyy jonkun suomalaisen kustantamon kirjakatalogiin ensi vuonna tai sitten joskus :)

   Poista
 5. Hei! Zafónilta ilmestyy marraskuussa uusi kirja, El laberinto de los espíritus, joka ilmeisesti on viimeinen osa Unohdettujen kirjojen hautausmaa -sarjaan. :) Osaan espanjaa, joten olen lukenut myös Zafónin suomentamattomat nuortenkirjat, jotka eivät kyllä mielestäni yllä ihan samalle tasolle kuin hänen muut kirjansa. Tyyliltään ja tunnelmaltaan ne ovat kyllä hyvin samanlaisia kuin hänen myöhempi tuotantonsa. Uutta kirjaa siis odotellessa, jospa suomennoskin ilmestyisi pian, niin pääsisivät muutkin kirjasta nauttimaan! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei! Kiitos kovasti kommentistasi ja mahtavista uutisista!<3 En tainnut tietää (tai sitten en vain muista), että sarjaan tulee vielä yksi kirja, mutta huippua! Pakko siitä on suomennos ilmestyä. Olen joskus kyllä espanjaa opiskellut, mutta ihan kokonaisen kirjan lukemiseen ei rahkeet taida vielä riittää :D

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...