6.9.2016

Deborah Levy - Uiden kotiin


"Kun Kitty Finch irrotti otteensa ohjauspyörästä ja sanoi rakastavansa
häntä, ei hän enää tiennyt olivatko sanat uhkailua vai keskustelua."
kirjan alku

Brittiläinen näytelmäkirjailija, kirjailija ja runoilija Deborah Levy oli minulle tuntematon nimi ennen Booker-ehdokkuuttaan ja sopivasti tänä vuonna häneltä suomennettiin pienoisromaani Uiden kotiin.

Kuuluisan englantilaisrunoilijan perheloma Ranskassa keskeytyy, kun huvilan uima-altaassa eräänä päivänä kelluu punatukkainen tyttö. Kukaan ei ymmärrä, miksi runoilijan vaimo kutsuu tytön perheen vieraaksi. Linnunluinen vieras änkyttää tarkkoja huomioita lomailijoista, eikä salaisuuksia voi pitää enää edes itseltään. Unenomaisessa pienoisromaanissa liikutaan Nizzan kuumalla rantabulevardilla ja kiemurtelevilla vuoristoteillä. Ikkunaluukut suljetaan myrskyn tieltä, mutta surua eivät mitkään luukut pidä loitolla. Takakansi

Tarinan keskiössä oleva Kitty, joka löydetään huvilan altaasta kellumasta, on salaperäinen hahmo. Hänessä on jotain arvaamatonta ja uhkaavaakin, hänestä ei tahdo ottaa selkoa. Paitsi se seikka, että Kitty viihtyy alasti ja aiheuttaa ihmisissä reaktioita. Näennäisen lyhyt sivumäärä pitää sisällään paljon. Levy onnistuu kertomaan kirjan hahmoista niin paljon, niin vähin sanoin.


Uiden kotiin säntäilee epätavallisiin suuntiin, se rönsyilee, mikä on osittain huono juttu, sillä olin hämmentynyt. En päässyt sisälle romaanin syvimpään olemukseen, mutta mielenkiintoiseen maailman sain kurkistaa. Tuo unenomainen kuvaus ainakin pitää paikkansa, tunsin jopa katselevani tarinaa ikään kuin akvaarion läpi, vähän vääristynyt ja sumea, sellaista tunnelmaa on saavutettu harvoissa kirjoissa. Deborah Levy on taitava kirjoittaja ja jos häneltä vielä kirjoja suomennetaan, niin luen.

"Niin", Kitty Finch sanoi, katse jälleen tiessä. "Tiedän mitä ajattelet. Elämä on elämisen arvoista vain, koska toivomme, että kaikki muuttuu paremmaksi ja pääsemme kaikki turvallisesti kotiin. Sinä yritit etkä silti päässyt turvallisesti kotiin. Et päässyt kotiin ensinkään. Siksi minä olen täällä, Jozef. Olen tullut Ranskaan pelastamaan sinut ajatuksiltasi.
 
_______

Deborah Levy - Uiden kotiin
(Swimming Home, 2011)
Fabriikki, 2016
Ulkoasu: Outi Vihlman
Kirjastosta
Tähtiä:

10 kommenttia:

 1. Minua nuo "epätavalliset suunnat" :D viehätti kovasti. Tykkäsin tästä tosi paljon ja luin Levyltä jo seuraavankin teoksen, josta postaus tuonnempana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muistelinkin sinun pitäneen tästä, minulla tämä pääsi vähän lipumaan ohi. Kiinnostaisi kyllä joku muukin romaani häneltä vielä lukea.

   Poista
 2. Minä löysin tästä kirjasta monia viehättäviä asioita, mutta täysin en silti minäkään päässyt tähän maailmaan. Sen tavoitin että Levy on kiinnostava kirjailija!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samoilla fiiliksillä siis ollaan, ehkä ensi kerralla olen enemmän "herellä" ja tajuan paremmin :D

   Poista
 3. Ajoittain tunsin, että piti luottaa omaan ymmärrykseen, mutta pidin tarinasta. Toivottavasti saadaan lisää, minulla ei tarvetta kiireeseen. Maltan odottaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ymmärtäminen jää tosiaan paljon lukijan varaan, mikä toisaalta on ihan kiva, että Levy ei pidä kirjansa lukijaa tyhmänä :) Ei tässä minullakaan mikään kiire ole.

   Poista
 4. Mahtava kirja! Bloggausjonossani. Tykkäsin possupaljon.

  VastaaPoista
 5. Sain tämän juuri Fabriikilta :) Saapa nähdä, miten minä pääsen sisään sen maailmaan!

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...