21.9.2016

Kate Morton - Paluu Rivertoniin


"Viime marraskuussa näin painajaisen."
kirjan alku

Listasin Paluu Rivertoniin kesäkirjalistalleni, mutta nyt vasta ehdin saada sen luetuksi, vaikka paksuudesta huolimatta kirjan lukee nopeasti. Kiehtova tarina vie mukanaan. Teos on Kate Morton ensimmäinen ja lisäksi minun ensimmäinen häneltä lukemani kirja. Lukemisen jälkeen voin sanoa, että meidän yhteinen matkamme on vasta alkanut.

Kesällä 1924 Rivertonin kartanossa valmistaudutaan häikäiseviin seurapiirijuhliin ja jännittynyt odotus täyttää tienoon. Tunnelma muuttuu hetkessä, kun taloon tuodaan kammottava uutinen: nuori runoilija Robbie Hunter on riistänyt henkensä kartanon mailla. 

Talvella 1999 Rivertonin kartanon entinen palvelijatar, nyt 98-vuotias Grace Bradley saa vieraakseen nuoren ohjaajan, joka haluaa tehdä elokuvan Hunterin tapauksesta. Mennyt aika ja sen salaisuudet palaavat Gracen mieleen, ja hän joutuu läpikäymään kaiken tapahtuneen uudestaan. Pystyykö Grace yhä säilyttämään synkän salaisuuden, jota hän on kantanut kymmeniä vuosia? Takakansi

Englantilainen kartanomaisema, juhlat, palvelijat ja isäntäväki tuovat vahvasti mieleen Downton Abbey -tv-sarjan, josta pidän hyvin paljon. Grace aloittaa palveluksensa hienossa kartanossa, äitinsä jalanjäljissä. Maailma elää sodanjälkeisessä murroksessa, jossa asiat hakevat uutta muotoa ja ihmiset uusia tuulia. Naiset haluavat töihin, tehdä jotain muutakin kuin istua kotona juhlia järjestellen. Myllerrykseen joutuu myös luokkayhteiskunta sekä Rivertonin kartano. Ajat ovat muuttuneet.

 

Taustalla on tietenkin takakannessakin mainittu Hunterin murha, joka herättää mielenkiinnon, mutta sen ratkaisua saa odottaa aina viimeisille sivuille asti. Kiinnostava tarina ja tuo murha ja sen ympärillä leijaileva salaperäisyys ovat kuin kirsikka kakun päällä. Se viimeinen silaus. Grace kokee syyllisyyttä tapahtumista (ja lukija suorastaan kuolaa saada tietää lisää!) ja kantaa siihen liittyvää salaisuutta mukanaan vielä lopun edessä. Mutta nyt aika kertoa totuus.

Paluu Rivertonissa aikahypitään 1920 ja 1990-lukujen välillä, ensimmäinen on tietysti kiinnostavampi, sillä silloin kaikki tuo jännittävä ja salamyhkäinen tapahtui. Leppoisaan tahtiin etenevä runsas lukuromaani pitää sisällään paljon kaikenlaista: se on kertomus ystävyydestä, sisaruudesta, salaisuuksista, rakkaudesta, valheista. Niistä ja monesta muusta. Kevyttä tiilisromaania, historiaa ja hiukan jännitystä kaipaaville sopiva.

Muita Mortonilta suomennettuja romaaneja ovat Hylätty puutarha, Kaukaiset hetket ja tänä vuonna ilmestynyt Salaisuuden kantaja. Ihanaa kun tietää, että noinkin monta elämystä edessä.

_______

Kate Morton - Paluu Rivertoniin
(The House at Riverton, 2006)
Bazar, 2014
Kannen suunnittelu: Eduardo Ruiz
Omasta hyllystä
Seitsemännen taiteen tarinat
Tähtiä:

2 kommenttia:

 1. Pidin tästä kirjasta niin sataa, että en sanotuksi saa! Teetin mm.käyntikortit kuvalla, jossa pidän Paluu Riverton -kirjaa kädessäni.

  Mikään muu tähän asti lukemani Morton ei ole yltänyt Paluu Riverton tasolle, ei Hylätty puutarha, eikä etenkään Kaukaiset hetket. Rivertonissa oli taikaa!

  Ihana kuulla, että ihastuit tähän<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukavaa, että näin hieno kirja löytyi ja toivottavasti nuo muutkin olisivat edes jollain tasolla yhtä nautittavia luettavia :) Ei ole mikään ihannetilanne, jos sattuu lukemaan parhaan ensin...

   Minulla kartanoteema jatkuu, sillä seuraavaksi ajattelin aloitella Belgraviaa ja katsoa mitä siitä saan irti, vaikka mitään Downton Abbeyn veroista en odota.

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...