10.12.2014

Sirke Happonen - Muumiopas

Muumiopas - Sirke Happonen
SKS, 2012
Ulkoasu ja taitto: Anne Kaikkonen
Kuvat: Moomin Characters
Omasta hyllystä

"Tässä maassa ei voi viettää montaakaan hetkeä ennen kuin törmää muumeihin."
kirjan ensimmäinen lause

Muumiopas opastaa nimensä mukaisesti lukijan muumimaailmaa ja tutustuttaa sen kirjavaan asukaskuntaan - niin tuttuihin kuin vähän tuntemattomiinkin. Joidenkin hahmojen kohdalle on myös kirjoitettu erilliset ohjeet kuinka juuri sen hahmon voi todellisesta maailmasta bongata sekä ohjeet tietyksi hahmoksi muuntautumiseen - huumorilla höystettynä tietenkin, mutta on niissä jotain oikeastikin miettimisen arvoista.

Kirjan tekemisessä on käytetty laajaa tietolähdettä, joka aikalailla kattaa koko Tove ja Lars Janssonin muumituotannon. Jokaiseen hahmoon on panostettu kiinnittämällä huomiota mistä kirjoista tai sarjakuvista hänet voi löytää sekä ominaispiirteitä ja tempauksia. Tekstipätkien vastapainoksi löytyy myös paljon muumikirjojen kuvitusta ja sarjakuvien ruutuja, jotta hahmosta saisi mahdollisimman kattavan kuvan. Visuaalisesti kirja on siis erittäin hieno ja voin sanoa, että taittaja on tehnyt upeaa työtä, sillä sivut kutsuvat lukemaan ja tutkimaan tarkemmin värikkäällä ja vaihtelevalla olemuksellaan.


Muumiopas on kirjoitettu selvästi pilke silmäkulmassa. Asiat on esitetty hauskan kepeästi, eikä tekijä ota niinkään kantaan hahmoihin, esittelee vain tosiasiat niin kuin Tove on ne aikoinaan itse kirjoittanut. Osuvasti ja lämpimän humorisesti kuvaillut hahmot toivat hymyn huulille ja helposti pystyi kuvittelemaan nuo hahmot tänne ihmisten maailmaan: rikastumisen haluiset Nipsut, lapsenkaltaiset Homssut, ystävälliset Muumit ja läpeensä onnelliset Mymmelit.


Upea ja hallittu kokonaisuus, johon voi helposti palata, jos vaikka jokin tietty hahmo askarruttaa.
Suurimman ilon ja lukuelämyksen saa Muumioppaasta irti, kun tuntee Toven muumituotannon entuudestaan ja mahdollisimman laajasti, sillä vaikka hahmot olisivatkit suhteellisen tuttuja, niistä paljastuu uusia piirteitä tai pikemminkin asioita, joita minä ainakaan en ollut ajatellut aikaisemmin.

"Muuan amerikkalaiskriitikko erehtyi kerran luonnehtimaan Niiskuneitiä sanoin "nätti, itserakas ja tyhjäpäinen". Määritelmä kuulostaa Niiskuneidin veljen tokaisulta."

Löysin itsestäni aikaa montaa hahmoa; oli hemulia, homssua, muumia ja nuuskamuikkusta - noin muutaman mainitakseni. Mutta niinhän meissä ihmisissä onkin monia puolia.

Tähtiä:

Muita postauksiani:
Muumimaailma ja todellisuus - Tove Janssonin elämä kuvina 


2 kommenttia:

  1. Mukavan oloinen kirja. Vaikuttaa täydelliseltä joululahjakirjalta muumien ystäville (eli voisin vaikka itselleni ostaa :D). :)

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...