31.12.2014

Jacqueline Wilson - Candyfloss

Candyfloss - Jacqueline Wilson
(Corgi Yearling, 2006)
Illustrations: Nick Sharratt
Omasta hyllystä

"I had two birthdays in one week."
kirjan ensimmäinen lause

Edellisestä Wilsonista on jo yli vuosi kulunut, sillä näitä kirjoja luetaan vain nauttien ja kiireettömästi, jotta ne kestäisivät mahdollisimman pitkään.

Floss asuu äitinsä luona, mutta viikonloput hän viettää isänsä kahvilassa. Ongelma syntyy, kun äiti uuden miehensä Steven ja Flossin velipuolen kanssa ovat muuttamassa Australiaan. Tai siis äidin mielestä mitään ongelmaa ei ole, mutta Floss haluaa jäädä isänsä luokse asumaan. Vaikka eroaminen äidistä on vaikeaa, Floss saa pidettyä päänsä ja muuttaa asumaan isänsä luokse kahvilan yläkerran vaatimattomaan huoneistoon. Flossin isä ei ole mikään malliesimerkki tunnollisesta isästä, mutta he pärjäväät ihan hyvin kahdestaan. Kahvila ei kuitenkaan tuota tarpeeksi rahaa ja isä ja Floss ajautuvat auttamattomasti kohti kodittomuutta.

Candyfloss käsittelee myös koulukiusaamista. Flossin paras ystävä on suosiosta nauttiva Rhiannon, jolla olisi paljon ystäväehdokkaita, sillä kaikki haluavat olla ainakin hyvissä väleissä hänen kanssaan. Uusi oppilas Susan joutuu kiusatuksi juuri Rhiannonin toimesta, mutta Floss huomaa Susanin olevan mukava ihminen. Floss ei kuitenkaan uskalla näyttäytyä Susanin seurassa, sillä se tarkoittaisi poikkeuksetta kiusatuksi joutumista ja ystävyyden loppua Rhiannonin kanssa. Päällepäin ratkaisu näyttää yksinkertaiselta, sillä Floss ei enää kauheasti välitä Rhiannonin piikittelevästä seurasta, mutta niin kuin monet tietävät, alakoulu aikaiset ystävyyssuhteet ovat monimutkaisia, eikä kukaan halua olla epäsuosittu oppilas, josta muut kuiskivat selän takana.

Syntymäpäivänään Floss käy isänsä kanssa läheisessä tivolissa, jossa he tutustuvat tivoli-täti Roseen, eikä tapaaminen jää viimeiseksi. Floss on henkilönä viisas ja tuntuu ikäänsä vanhemmalta mikä tietenkin selittyy sillä, että hänen pitää pitää huoli itsestään. Hän auttaa isäänsä kahvilassa ja osaa puolustaa itseään kiusaajia vastaan, eikä hyväksy epäoikeudenmukaisuutta. Köyhän isänsä luokse muutettuaan ystävyys Rhiannon kanssa rakoilee pahasti. Enää Flossilla ei ole varaa ostaa itselleen siistejä ja hienoja vaatteita ja sen muotitietoinen Rhiannon huomaa. Ja julma piikittely alkaa.

Candyfloss on viihdyttävä ja koskettava. Minä ainakin nautin joka ikinen kerta, kun Wilsonin kirjan käteeni otan. Hän käsittelee rankkoja aikoja kokevia päähenkilöitään hellyydellä ja ymmärtäväisyydellä. Avioeroa on avattu vähän molempien, lapsen ja vanhempien, näkökulmasta. Yllättävän kirjasta tekee, että Floss päätyy juuri jäämään isänsä luokse, sillä yleensä tilanne on päinvastoin: avioeron jälkeen äiti jää lasten kanssa ja isä huitelee huolettomana muualla. Wilsonin kirjojen nautittavuuteen liittyy myös vahvasti Nick Sharrattin kuvitukset ja herkullisen näköiset, värikkäät kannet.

Tähtiä:

Muita postauksiani
Jacqueline Wilson - Queenie


Tähän kirjaan on hyvä päättää antoisa blogivuosi 2014 ja ensi vuonna palailen sitten kirjatilastojen kanssa :) Nyt enää toivotan kaikille:

ONNELLISTA UUTTA VUOTTA!

   
 

2 kommenttia:

 1. Kylläpä riipii rinnasta, että Wilsonilla on nykyään niin paljon kirjoja joista en ole kuullutkaan. Tämä vaikuttaa mielenkiintoiselta luettavalta! Pitääkin muistaa, että tänä vuonna tulee luettua Wilsonia pitkästä pitkästä aikaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ahkerasti se Wilson kirjoittelee ja varsinkaan, kun enää niitä ei oikein suomenneta, niin minäkin välillä huomaan häneltä kirjoja, joista en ole ikinä kuullutkaan.
   Kannatan Wilsonin lukemista tänä vuonna ;)

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...