14.12.2014

Jouluisia kirjoja osa 1 / 2
Markun joululahja - Hans Peterson
(Magnus, Lindberg och hästen Mari, 1968)
Weilin+Göös, 1984
Kuvittanut: Ilon Wikland
Kirjastosta lainattu

"Oli talvi, ja pian tulisi joulu."
kirjan ensimmäinen lause

Markku on yksinäinen pieni poika, sillä naapurustossa ei asu muita lapsia. Markun tuttuihin kuuluu kuitenkin Lindberg ja hänen isokokoinen hevosensa Mari, jota Markku ei pelkää yhtään. Lindbergin kanssa Markku pääsee ajelemaan kaupungin läpi samalla säälien miestä, jonka on ymmärtänyt olevan koditon ja asuvan satamassa jossain pensaan alla hevosensa kanssa. Lindberg kuitenkin kutsuu Markun luokseen ja Markun hämmästykseksi he päätyvät kotoisan mökin eteen. Asuuhan se Lindberg kunnon talossa!

Kirja on hyvin surumielinen, mutta samalla kaunis. Pientä Markku-poikaa ei voi olla säälimättä, kun hän suurissa kuvissa yksin nököttää. Ihailen suuresti Ilon Wiklandin kuvituksia, jotka nytkin tukevat hyvin tarinan tunnelmaa ja luovat sitä omalta osaltaan lisää. Pelkkiin kuviin voisin uppoutus pitkäksi aikaa. Siksi ihmettelenkin miksi kanteen ei ole laitettu kokonaista kuvituskuvaa, vaan on päädytty ottamaan pala. Näyttää nimittäin todella ankealta, eikä tee kirjalle missään nimessä oikeutta.

Tähtiä:Mintun joulukirja - Maikki Harjanne
Lasten parhaat kirjat, 1989
Kirjastosta lainattu

"Mummolta oli tullut kirje ja laatikollinen omenia."
kirjan ensimmäinen lause

Joulun odotus alkaa Mintulla jo aikaisin. Mummo on lähettänyt hänelle laatikollisen omenoita, joita syödään yksi päivässä ja kun kaikki on syöty, niin siitä tietää että on joulu. Odottelun lomassa Minttu ja hänen veljensä Ville kirjoittavat kirjeen joulupukille ja laittavat sen vanhaan kaappiin, jossa uskovat kotitonttu Folken asuvan. Folke nimittäin toimittaa sitten lasten kirjeen pukille. Joulun valmisteluun kuuluu myös kaikenlaista muuta: joulukarkkien tekoa, karamellipaperien leikkaamista, tarinoiden kertomista, pipojen ja lapasten tuulettamista, piparien leipomista, lahjapaperin koristelua, lahjojen tekoa... ja mitä kaikkea muuta sitä jouluun kuuluukin.

Itselleni ainakin tuli hyvin tunnelmallinen olo kirjaa lukiessa. Perhe puuhasi paljon yhdessä hauskaa pitäen eikä kiire näyttänyt vaivaavan. Se juuri on joulussa parhainta: läheiset ja kiirettömyys. Ja hyvä ruoka :D

Tähtiä: 
Niksun joulutarinoita - Enid Blyton
(Nobby's Christmas Storybook, 1997)
Tammi, 1999
Kirjastosta lainattu

"Voi harmi!"
kirjan ensimmäinen lause

Niksu on erittäin hyväsydäminen, mutta hassu kaveri. Kirjassa on kymmenen pientä tarinaa, joissa selviää mm. kuinka käy kun Niksu vie yhdeksän pientä nukkea eväsretkelle, tai onnistuuko Tessi-nalle pyydystämään tähden. Viimeisessä tarinassa itse joulupukki saapuu Lelulaan.

Tätä ennen Niksu oli tuttu vain TV:n lastenohjelmista monien monien vuosien takaa, jolloin pidin häntä lievästi ärsyttävänä tyyppinä, mutta näin paperilta luettuna ei hän hassumpi ole. Niksu on epäitsekäs, joka ajattelee aina ensin muita. Palkkarahoillakin hän meni heti ostamaan ystävilleen tarpeellisia tavaroita.

Tähtiä: ★½ 
Barbapapan joululahja - Annette Tison ja Talus Taylor
(Le noöl de Barbapapa, 1981)
Otava, 2007
Kirjastosta lainattu

"Oli jouluaatto."
kirjan ensimmäinen lause

Barbapoju saa joululahjaksi etelän lintuja, mutta nepä eivät kestäkään kylmää, joten Barbojen on keksittävä keino pitää ne lämpiminä. Ensihätään linnuille kudotaan villapaitoja. Lämpimän takkatulen läheisyydestä ne pitävät, mutta metsää ei voi loputtomiin hakata. Barbapinko rakentaa keskuslämmitysjärjestelmän, jonka avulla taloon saadaan lämmintä ilmaa joessa pyörivän vesirattaan avulla. On kuitenkin talvi ja joki jäätyy. Käyttöön otetaan tuuli- ja aurinkovoima. Mutta entä kun on tuuleton ja pilvinen päivä? Lopulta päädytään ratkaisuun, joka on kaikkien kannalta paras.

Barbat on kyllä ihastuttavia ja sympaattisia hahmoja, vaikka kylläkin nautin enemmän heidän seurastaan ruudun välityksellä, ikävä myöntää. Heidän kykynsä muuntautua erilaisiin muotoihin varmasti ilahduttaa lapsia.

Tähtiä: ★½


 
Pekka Töpöhäntä ja joululahjavarkaat - Gösta Knutsson
(Pelle Svanslös och julklappstjuvarna, 1981)
Lasten parhaat kirjat, 1989
Kirjastosta lainattu

"Ihan kohta on joulu."
kirjan ensimmäinen lause

Pekka Töpöhännän ja Maija Maitoparran kotona on meneillään suursiivous. Lasten siivoaminen tuottaa kuitenkin enemmän sotkua kuin puhtautta. Pekka Töpöhäntä on muiden siivotessa jouluostoksillä, sillä hänelle on viisi markkaa käytettävänä. Kaupassa hän törmää häijyyn Monniin, mutta pääsee heistä pian eroon. Pitkän valinnan jälkeen Pekka keksii lahjan Maijalle, mutta rahat ovatkin kadonneet!

Ei välttämättä mikään suosikkini, Pekka Töpöhäntä on jotenkin surkean raivostuttava hahmo, mutta kyllä tämän nyt luki.

Tähtiä: ½ 
Joulupuuro - Sven Nordqvist
(Julgröten, 1986)
Tammi, 2006
Kirjastosta lainattu

"Oli jouluaatto."
kirjan ensimmäinen lause

Kotitonttu perhe odottaa jouluna isäntäväen jättävän heille vadillisen puuroa niin kuin perinteeseen kuuluu. Viime vuonna he kuitenkin unohtivat asian, jolloin tontut tekivät heidän vuodestaan vaikean. Tonttumuori epäilee isäntäväen unohtavan tänäkin vuonna, mutta päättää puuttua asiaan, sillä hän ei toivo noiden ihmisten joutuvan kärsimään toista vuotta peräkkäin. Lasten avustuksella hän suunnittelee uhkarohkeasti käyvänsä nappaamassa pari puurolautasta ihmisten juhliessa.

Viime jouluna luin Nordqvistilta Viirun ja Pesosen joulupuuhat -kirjan - joka oli muuten aivan ihana! - ja tänä vuonna halusin lukea häneltä jotain lisää. Kuvitus on tässäkin kirjassa erittäin värikästä, yksityskohtaista, tunnelmallista... Huippua! Ei ole mitään, mitä en tässä kirjassa rakastaisi. Todella herttainen ja tutun humoristinen tarina. Alla olevasta kuvasta voi myös bongata tutun Viiru-kissan.

Tähtiä:

8 kommenttia:

 1. Ihana postaus! Haluan tuon Mintun joulun mutta lienee aika vaikea löytää. Tuon Joulupuuron meinasin jo ostaa mutta en ostanutkaan, pitääpä harkita asia uudestaan jos se on noin hyvä :)!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mintun joulukirjaa löytyy ainakin huuto.netistä, muusta en sitten tiedäkään :D
   Joulupuuro oli näistä kirjoista varmaan se kirkkaimmin loistava helmi (Markun joululahjan lisäksi), joten kannattaa ehdottomasti tutustua ihan jo kuvituksen takia!

   Poista
 2. Oi ihania kirjoja - tuttuja ja luettuja kaikki paitsi tuo Niksu! Joulupuuro on yksi joulusuosikeistani, ja tuo Markun joululahjakin on Ilon Wiklandin kuvineen aivan ihana! Ja niin, olikos se juuri tuo Minttu jossa nuuhkittiin onko pölyä - turhaan kun ei kannata siivota jouluksikaan :) Pekka Töpöhännässäkin on minusta sellaista suloista vanhanaikaisuutta...

  Ihana hyvän mielen joulukirjakirjoitus, kiitos!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joulupuuro ja Markun joululahja olivat minunkin lemppareita, todella ihania kirjoja. Hyvin muuten muistettu tuo pölyn nuuhkinen, sellaista nimittäin tässä kirjassa tapahtuu! :)

   Kiitos kommentista!

   Poista
 3. Minäkin liityn Nordqvistin Joulupuuron ystäviin - kertakaikkisen hieno ja lämmintunnelmainen kirja. Mukavan nostalgiaa tihkuva postaus :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joulupuuro onkin suuren fanijoukon ansainnut :) - ja Nordqvistin tuotanto ylipäätään. Taitava kuvittaja ja tarinankertoja.

   Poista
 4. Ihania joulukirjoja! Muutama noista on tuttuja jo omasta lapsuudestani. Minttu on ehdoton suosikkini. Tuo Joulupuuro on ihan uusi tuttuvauus itselleni. Pitääpä hankkia se käsiini. Mukavaa joulua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näillä kirjoilla on hyvä fiilistellä vähän joulua :)
   Joulupuuroa on ehdoton suosikkini noista!

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...