12.12.2014

Janssonin Kirjakiusaus -haastematka: Laiva saapui satamaan

Tove Jansson

9.8.1914 - 27.6.2001
Taidemaalari, kirjailija, pilapiirtäjä, sarjakuvataitelija

Tove Janssonin 100 vuotta juhlavuoden kunniaksi tänä vuonna luettiin Toven kirjoittamaa tai häneen liittyvää kirjallisuutta. Janssonin Kirjakiusaus -nimellä kulkenutta haastematkaa emännöi Opusculo-kirjasta kirjaan -blogin pitäjä Valkoinen kirahvi. Lähdin pitkälle matkalle mukaan Homssuna, sillä tavoitteena oli lukea kaikenalaista mihinkään tiettyyn lajiin keskittymättä.


"Homssut lukevat kaikkea sekaisin, eivätkä keskity niinkään määrään kuin siihen, että matka on itsetarkoitus - heidän tehtävään on luoda ympärilleen spirittiä, joka kantaa yli tyrskyävän meren"


Vauhdikkaastihan tuo vuoden matka sujuikin, välillä tyynellä säällä vain ajelehdittiin verkkaisesti eteenpäin ja toisinaan kiidettiin hurjaa vauhtia eteenpäin. Loppuvuodesta ainakin tuuli puhalsi lujasti purjeisiin - taisi matkaaja nähdä jo kotisataman välähtelevän horisontissa. Entuudestaan Tove oli itselleni tutuin lähinnä Muumi-kirjoista, enkä edes juuri tiennyt hänen muusta tuotannostaan. Haaste siis ainakin avarsi silmiäni ja pääsin tutustumaan hyvin monipuolisesti Toven tuotantoon sekä kurkistamaan hänen elämäänsä.

Luetut kirjat. Kuvasta tosin puuttuu viimeiseksi luettu Muumiopas.

Haasteeseen luetut kirjat

Aurinkokaupunki
Kunniallinen petkuttaja
Kesäkirja

Arvostan suuresti Toven kehittelemää mielikuvitusmaailmaa, johon voi kuitenkin helposti samaistua kuka vain ja löytää yhtäläisyyksiä oman elämän välillä. Muumit säilyvät ehdottomina lemppareina, osaksi niiden syötävän suloisten ja hauskojen hahmojen vuoksi. Sarjakuvat taas paljastivat Muumien vähän anarkistisemman puolen, johon taas aikuiset voivat paremmin samaistua. Tove ottaa kantaa maailmanmenoon hauskalla tavalla, mutta se saa parhaimmillaan lukijan ajattelemaan asioita uudesta näkökulmasta. Tekijästä itsestään Muumien takana sain paljon tietoa Muumimaailma ja todellisuus -kirjan välityksellä.


Muutakin Tove Janssoniin liittyvää olen ehtinyt hommailla.

Haasteeseen liittyvät muut postaukset

Muumikirjat ja minä
Ateneumin Tove Jansson -näyttely


Fiiliskuvia Tove Jansson -juhlavuodelta 2014

 


Haikein mielin laiva palaa satamaan ja laittaa pisteen huikealle seikkailulle Toven maailmassa, mutta onneksi matkaajat voivat jatkaa Toven tuotannon parissa vielä itsekseenkin. Minulta ainakin jäi lukematta vielä monia teoksia, joihin haluaisin tutustua :)


Tove Jansson 100 vuotta!


© Moomin Characters

6 kommenttia:

 1. Voi, miten hieno matkaraportti ja matka tämä onkaan ollut!

  Ja paljon olet sinäkin kyllä kerännyt aarteistoa matkan varrelta - kerrassaan voi todeta, että kyllä matkailu avartaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haikein mielin sitä satamaan palattiinkin, sillä reissu oli todella antoisa ja riemuisa.

   Kiitos ihanasta haasteesta Valkoinen kirahvi! :)

   Poista
 2. Tosi kiva matkakertomus. Vaarallinen matka ja Kesäkirja ovat yhteisiä matkakirjoja meillä homssuilla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Homssuna oli oikein mukava reissata ;) sekä päästä vilkuilemaan mitä muut olivat myös lukeneet. Vaarallinen matka oli varsinkin ihastuttava kirja - ja valitettavasti viimeinen lukematon muumi-kirja.

   Poista
 3. Täälläkin yksi homssuilija huikkaa. Kesäkirja, Muumit ja suuri tuhotulva sekä Vaarallinen matka tuli luettua. Sarjakuvia haluaisin lukea lisää.Kyllä oli huima juhlavuosi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Homssuja taisikin olla matkassa paljon, sillä sen verran monipuolisesti tuntuvat ihmiset lukeneen Toven tuotantoa. Oli kyllä aivan ihana vuosi Toven kanssa!

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...