10.6.2014

Gayle Forman - Jos vielä jään


Jos vielä jään - Gayle Forman
(If I Stay, 2009)
WSOY, 2009
Kirjastosta lainattu

"Kaikki uskovat, että se johtui lumesta."
kirjan ensimmäinen lause

17-vuotias Mia menettää perheensä auto-onnettomuudessa, mutta hän itse vaipuu koomaan. Mia on tarkkailijana oman kehonsa ulkopuolella, mutta kukaan ei voi häntä nähdä. Hän ei tunne kipua. Mian on päätettävä haluaako hän jäädä elämään vai lähteä pois.

Ennen onnettomuutta Mian ja hänen poikaystävänsä Adamin suhde on käynyt hankalaksi. Mia on pyrkinyt arvostettuun Juilliardin musiikkiakatemiaan New Yorkiin ja Adamin rockbändi on päässyt keikkailemaan laajemmalle alueelle. He eivät nykyään ole hirveästi toisiaan nähneet, mutta Mian opiskelujen aloitus tietäisi vieläkin harvempia tapaamisia.

Kirja pitää sisällään kappaleita nykyhetkestä sairaalassa, jossa Mian sukulaiset ja tutut käyvät tyttöä katsomassa sekä takaumista, Mian lapsuudesta ja nuoruudesta, ajasta ennen onnettomuutta. Taaskin tökki edestakaiset kuvaukset nykyajasta ja menneisyydestä. Käsitän kyllä miksi niin on tehty, ilman vaihtelua kirja olisi erittäin tylsä, mutta en silti pitänyt, että taas joutui pomppia ajasta toiseen, hyppeliä sinne tänne. Kirjailijakin käsitteli asioita jotenkin ylimalkaisesti, eikä oikein kunnolla jäänyt pohtimaan mitään asiaa, vaan siirryttiin jo seuraavaan. Kaikki tapahtui niin hätäisesti.

Miten näin lyhyt kirja voi tuntuakin siltä kuin kävelisi metrin korkeassa hangessa! En inhoa kirjaa, mutten myöskään ikinä tule tarttumaan tähän uudestaan. Musiikkituntemukseni on erittäin heikko ja koska koko tarina pyöri musiikin parantavan voiman ympärillä tunsin itseni hiukan ulkopuoliseksi, eikä kaikki (siis juuri mitkään) viittaukset artisteihin tai kappaleisiin oikein auennut. Teos siis lähinnä aukenee vain musiikkiguruille ja niille, joita tarina itsessään koskettaa eivätkä välitä outojen musiikkikappaleiden viljelystä.

Kaunis nimi kirjalla on, mutta kannen tekstistä en pidä, sillä aluksi en saanut edes selvää, mikä kirjailijan nimi on. Piti tarkistaa kirjan sisältä. Kuva sen sijaan on hieno, vaikken ihan täysin ymmärrä sen yhteyttä itse tarinaan, mutta teksti yrittää tosiaan olla liian samanlainen.

Kirjasta on myös tulossa elokuva tämä vuonna. Aikamoista dramatisointia on käsikirjoittaja saanut tehdä, että elokuva edes pysyy jokseenkin mielenkiintoisena.

Tähtiä:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...