17.6.2014

Mari Jungstedt - Vaarallinen leikki


Vaarallinen leikki - Mari Jungstedt
(Den farliga leken, 2010)
Otava, 2013
Kirjastosta lainattu

"Nainen käveli yksin Milanon kaduilla lämpimänä toukokuun päivänä."
kirjan ensimmäinen lause

Rikoksen jäljillä -lukuhaaste osa 2

Nopeasti parrasvaloihin päässeen yhdeksäntoistavuotiaan malli Jenny Levinin ura on huipuissaan ja hän on mallitoimistonsa suurin toivo. Hän myöskin seurustelee kuuluisan muotikuvaaja Markus Sandbergin kanssa. Aivan toisaalla entinen malli Agnes yrittää selviytyä anoreksiansa kanssa sairaalassa ja jokainen päivä on kamppailu. Näiden kahden tytön tarinat alkavat vähitellen kietoutua toisiinsa, kun Markus pahoinpidellään kuoleman partaalle kuvausmatkalla Gotlannissa ja näyttää siltä, ettei Markus tule olemaan ainut uhri.

Jennyn ja Agneksen kautta lukija pääsee seuraamaan muotimaailmaa sen kulissien taakse. Tapausta alkaa selvittämään komisario Andreas Knutas kollegoineen ja he pääsevät näkemään muotimaailman raa'an todellisuuden. Seurattavia henkilöitä on siis jonkin verran, kun mukaan otetaan vielä Johan Berg, alueuutisten paikallistoimittaja. Joka luvussa on taas eri henkilö, jota seurataan, enkä täysillä päässyt nauttimaan tarinasta, sillä kahden aukeaman jälkeen minut repäistiin väkivaltaisesti seuraamaan taas seuraavaa henkilöä. Ikinä ei ikään kuin ehtinyt tutustua tarpeeksi kehenkään, sillä luvut olivat tosiaan todella lyhyitä.

Jännitys rakennettiin liian läpinäkyvästi. Jennykin hoki "Ei ole mitään pelättävää. Ei mitään." Ja oksa rasahti, oksa rasahti uudelleen. Suosin enemmän vaivihkaa hiipivää jännitystä, mikä ei niinkään ole seuraus typerän ilmiselvistä lauseista, vaan tunnelmasta ja hiljaisista vihjauksista. Ehkä joskus ennen en olisi tuohonkaan asiaan kiinnittänyt huomiota, mutta näin enemmän lukeneena, sitä alkaa arvostaa enemmän, että saa itse päätellä asioita, eikä kirjailija sano mitä pitää ajatella. Muuten ihan pidin Vaarallisesta leikistä, sillä se keskittyi ihmisiin ja heidän välisiin suhteisiin, eikä mitään murhaa edes taidettu kuvata sen tapahtumahetkellä. Ja sehän minulle sopii :)

Vaarallinen leikki tuo hyvin esille muotimaailman epäkohdat: laihuuden sairas ihannointi ja siihen pyrkiminen oman terveydenkin uhalla, aloittelevien mallien kohtelu, jotka ovat epävarmuudessaan vielä herkkiä kaikille kommenteille. Agnes toimii esimerkkinä kuinka voi käydä, jos maailma ympärillä on liian julma ja vaatii liikaa. Ajankohtainen aihe.

Olen vilkuillut muitakin Jungstedtin kirjojen kansia ja pidän näkemästäni. Niissä kaikissa on sama tunnelma ja kuvat tarpeeksi vähäeleisiä. Tämänkin kirjan kannessa olevan höyhenen yhdistin Agneksen anoreksiaan ja toisaalta elämän haurauteen ja nopeaan muuttumiseen.

Tähtiä: ★½ 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...