14.6.2014

Colin Dann - Kaukametsän pakolaiset


Kaukametsän pakolaiset - Colin Dann
(The Animals of Farthing Wood, 1979)
WSOY, 1981
Omasta hyllystä

"Kaukametsän useimpien eläinten uusi päivä oli aluillaan."
kirjan ensimmäinen lause

Katsoin pienenä Kaukametsän pakolaiset piirrettyä tv-sarjaa ja vasta näin paljon myöhemmin tietooni tuli, että sarja perustuukin kirjaan. Ja pitihän tuo kirja tietenkin lukea, sillä se kuuluu myös Projekti 12:sta, joka onkin viime kuukausina edennyt hieman takkuisesti, mutta näin loppukirinä teen parannuksen :)

Kaukametsän eläimiä uhkaa vaara: ihmiset ovat kaatamassa metsän ja näin ollen eläimet jäisivät ilman kotia. He eivät tiedä minne menisivätkään, kunnes konna palaa pitkältä retkeltään ja kertoo Valkopeuran puistosta, jonne hän löysi, jouduttuaan pikkupojan sieppaamaksi. Se on luonnonsuojelualuetta, joten siellä eläimet saisivat elää rauhassa ja turvassa. Ongelmana on pitkä matka. Konnaltakin vei kuukausia löytää paikka ja tällä kertaa mukana olisi kaikenlaisia eläimiä, pieniäkin ja hitaita, jotka hidastaisivat matkantekoa. Eläimillä ei myöskään ole tietoa vaaroista, joihin he voisivat joutua tai mistä saisivat kaikille ruokaa, missä yöpyä. Metsäkoneet jylläävät ja eläimet päättävät kokouksessa lähteä. He eivät voi jäädäkään.

Oppaana heillä on konna ja johtajaksi valitaan aikalailla yksimielisesti kettu. Pöllöstä ja haukasta on myöskin suurta apua, sillä he pystyvät ylhäältä käsin seuraamaan tilannetta ja näkemään mitä edessäpäin on tulossa. Matka ei tietenkään suju mitenkään yksinkertaisesti ja helposti, vaan eläimet joutuvat moniin vaaratilanteisiin, jotka eivät pääty aina onnellisesti. Ongelmia syntyy joen ja moottoritien ylittämisessä, kaupungin läpi kulkemisessa... Eikä ole myöskään varmaa muistaako konna vielä reitin Valkopeuran puistoon.

Tällaiset lasten- ja nuortenkirjathan ovat yllättävän raakoja ja Kaukametsän pakolaisissa tapahtuu kaikenlaista hurjaa kuten siilien jääminen auton alle. Pelkäsin myös, että eläimet söisivät matkalla toisiaan, tai ainakin että kyy rikkoisi sopimuksen ja popsisi jonkun hiiren salaa suuhunsa. Ei siis mikään lepsu kirja.

Nuorempana olisin varmasti osannut kirjaa enemmän arvostaa, sillä nyt se ei niin jännittävältä tai kiehtovalta tuntunut. Tapahtumat kuitenkin eteni aika suoraviivaisesti paria yllätystä lukuunottamatta. Kirjalle on kirjoitettu jatkoa, mutta niitä ei ole suomennettu.

Tähtiä:PS. 10 000 vierailijan raja on mennyt rikki. Wihuu!8 kommenttia:

 1. Minäkin katsoin tuota sarjaa. Olen kai joskus aiemminkin kuullut, että sarja perustui kirjaan, mutta en silti ole lukenut kirjaa. Pitäisi ehkä tutustua kirjaankin, sillä telkkarisarjasta on jäänyt hyviä muistoja.

  VastaaPoista
 2. En tiennytkään, että tämä perustui kirjaan :o Katsoin pienenä tätä piirrettyä, mutta kovin tutuksi se ei kuitenkaan tullut. Ehkäpä kokeilen kirjaakin näin monen vuoden jälkeen, tulisi ainakin piste kirjabingoon :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Enpä minäkään kauaa ole tätä tietänyt ;D
   Kirja on ihan mukiinmenevä, vaikka sarjasta muistan pitäneeni paljon enemmän.

   Poista
 3. Muistelen, että minusta TV-sarja oli pienenä minulle liian jännittävä tai ainakin surullinen. Ehkä nyt uskaltaisin lukea kirjan. :) Kirjan kansi näyttää ihanan nostalgiselta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä ihan nostalgian kannalta pelkästään kannattaa kirjaan tarttua! :)

   Poista
 4. Myisitkö kyseessä olevaa kirjaa? Terveisin pian lapsiperhe ;) s. postini nina.leppanen89@outlook.com

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...