10.11.2013

William Shakespeare - Kuningas Lear

Kuningas Lear - William Shakespeare
(The Tragedy of King Lear, 1605-06)
Tammi, 1975
Omasta hyllystä

"Luulin kuninkaan suosivan Albanyn herttuaa enemmän kuin Cornwallia."
kirjan ensimmäinen vuoropuhelu

Näytelmä on Shakespearen tunnetuimpia tragedioita, vaikka itse sanoisin Romeon ja Julian sekä Hamletin olevan vielä tunnetumpia. Kuningas Lear päättää jakaa valtakuntansa kolmen tyttärensä kesken ja haluaa heidän vakuuttavan rakkauttaa isäänsä kohtaan. Nuorimman tyttären Cordelian rehelliset sanat eivät kuitenkaan tyydytä vaativaa kuningasta ja hän jättää Cordelian ilman omaisuuttaa. Kuningasta yritetään varoitella jakamasta valtakuntaansa kahdelle muulle tyttärelleen, mutta nopeasti raivostuva ja vastalauseista suuttuva Lear antaa moisten puhujien kuulla kunniansa.

Tästä lähtevät asiat luisumaan alaspäin. Kuningas Lear tulee hulluksi ja toisaalla Gloucesterin jaarlin äpäräpoika Edmund havittelee isänsä oikean pojan Edwardin perintöä, johon hän itse ei ole oikeutettu. Edmund syyttää Edwardin hautovan isänsä murhaa ja oikein perillisen on lähdettävä pakoon isänsä vihaa. Järkyttäviä tapahtumia siis tulee yksi toisensa perään ja mitä olisi Shakespearen tragedia ilman ruumiita.

Luin näytelmän Matti Rossin suomentamana ja tämä taisi olla ihan hyvä valinta, sillä kieli oli aika selkeää, eikä aivan niin runollista kuin Cajanderin suomennoksessa. Lisäksi näytelmää oli selkeytetty joillain tekstimuutoksilla, ettei juoni rönsyilisi niin paljon ja siinä olisi selkeä päämäärä. Ihan mukiinmenevä näytelmä, vaikka lopun liitteessä sanottiinkin tämän olevan Shakespearen näytelmistä heikoimpia.

Shakespearelta olen aikaisemmin lukenut Romeon ja Julian sekä Hamletin - eli aika monta näytelmää on vielä lukematta ;D

Tähtiä:

2 kommenttia:

  1. Shakespearen näytelmistä heikoimpia? No huhhuh. Mikäköhän lienee moisessa väitteessä ollut perusteena, kysynpähän vaan. Minusta tämä on kyllä ihan ehtaa klassikkokamaa, on Shakespearella paljon mitäänsanomattomampiakin tuotoksia.

    Suosittelen sinulle seuraavaksi Macbethia, Myrskyä tai Kesäyön unelmaa. Ne ovat omia suosikkejani, olisi kiva lukea toistenkin mielipiteitä kyseisistä näytelmistä. :)

    VastaaPoista
  2. Macbeth ja Kesäyön unelma olivat kyllä listan kärjessä, mutta omasta hyllystä tuo Kuningas Lear löytyi, nii se täytyi lukaista ensin - mutta ei sekään hullumpi siis ollut :)

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...