30.11.2013

Bram Stoker - Dracula

Dracula - Bram Stoker
(Dracula, 1897)
Loisto, 2001
Omasta hyllystä

"3. toukokuuta. Bistrita. Lähtö Munchenistä 1.5. klo 20.35, perillä Wienissä varhain seuraavana aamuna; tuloajan olisi pitänyt olla 6.46, mutta juna oli tunnin myöhässä."
kirjan alku

Hyvinhän tämä Projekti 12 etenee. Ainakin on tähän mennessä näiden kolmen kuukauden aikana tullut luettua vähintään yksi kirja listasta - tässä kuussa nyt tämä toinenkin odotetusti :)

Jonathan Harker matkustaa lakimiehen roolissaan Transylvaniaan hoitamaan kreivi Draculan asioita, joka on aikeissa muuttaa Lontooseen. Tämä salaperäinen asiakas asuu näennäisesti yksin synkässä linnassaan ja Jonathan alkaa tuntea olonsa epämukavaksi linnan synkkyyden ja kreivin kanssa käytyjen keskustelujen johdosta. Mies odottaa kovasti pääsevänsä takaisin kotiinsa kihlattunsa Minan luokse, mutta huomaakin olevansa vankina kreivi Draculan linnassa. Jonathan pääsee pakenemaan, mutta hänen mielensä on hyvin järkkynyt linnassa tapahtuneiden kauheuksien jäljiltä.

Jonathanin toipuessa tulee eteen uusi takapakki, sillä Minan ystävä Lucy on joutunut oudon taudin kouriin. Apuun kutsutaan toisesta maasta tohtori Van Helsing. Kaksi pistosjälkeä naisen kaulassa kertoo hänen olevan Draculan pauloissa. Lucyyn ihastuneet miehet: Quincey Morris, tohtori Jack Seward sekä Lucyn kihlattu Arthur Holmwood yhdistävät voimansa Van Helsingin kanssa pelastaakseen naisen pahan otteesta.

Romaani voisi melkeinpä olla tänä päivänä kirjoitettu, ainoastaan hieman vanhanaikaiset sanat ja lauserakenteet sekä ylidramaattisuus paljastavat teoksen todellisen iän. Ihmisten väliset vuoropuhelut olivat paikoitellen aika hulvattomia ja ajattelin niiden sopivan mainiosti näyttämölle. Ei siis ihan heti uskoisi tällä kirjalla olevan ikää yli 100 vuotta.

Ehkä kirjan lukeminen on viivästynyt juuri siksi, että tarina on tuttu niin monesta yhteydestä ja vampyyriaihe on nykyään aivan puhkikulutettu. Filmatisointeja on varmaan miljoonia (uskollisia ja ei-niin-uskollisia kirjalle), joista itse olen nähnyt vain yhden: Coppolan ohjaaman Bram Stokerin Draculan (1992). Elokuva on kuulemani mukaan kaikista uskollisin kirjalle, mikä on mielestäni hassua, sillä sekin poikkeaa hyvin paljon romaanista. Elokuvassa Draculasta on tehty moniulotteisempi hahmo, eikä hän ole puhtaasti paha. Lisäksi Draculan ja Minan välille on kehitelty romanssinpoikasta. Hyh hyh. Haluaisin vain pyyhkiä koko surkean elokuvan mielestäni!


Romaani koostuu eri ihmisten päiväkirjamerkinnöistä ja kirjeistä, joten joutuisasti edetään, vaikka olisinkin välillä halunnut lukea hieman pidempään jonkun yhden ihmisen sepostuksia. Reilusti puolen välin jälkeen alkoi pienesti puuduttaa, kun henkilöt yrittivät juonia Draculan hengiltä. Pelkkää puhetta ja teot jäivät vähemmälle. Ihan lopussa sitten jännitys viimein kohosi huiman loppuratkaisun aikana. Ihan hyvä, sillä jäi parempi kuva kirjasta :)

Raju kirja, joka on kauhuklassikko-tittelinsä ansainnut. Jännitystä ja päiden silvoista riittää. Olipa hyvä lukea tosiaan viimein tämä kirja, sillä Draculahan on se kuuluisin ja ehkäpä kaikkien vampyyrien esi-isä; kunnon paholainen. Vanha ja ryppyinen, joka janoaa häikäilemättömästi verta. Kerrassaan puistattavan mainio hahmo.

Tähtiä:

4 kommenttia:

 1. Oi että, Dracula on yksi ikisuosikeistani! Klassisen vampyyrikauhun kulmakivi! Nyt alkoikin tehdä mieli lukea tämä taas (olisikohan viides tai kuudes lukukerta)! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, tunnetuin vampyyrikirja eikä suotta :)
   Pimeisiin iltoihin Draculan lukeminen sopi täydellisesti :D

   Poista
 2. Oi, minulla tämän lukeminen tyssäsi, kun kirjassa oli joku murteella puhuttu pätkä ja se oli käännetty lounaismurteeksi ja minua vain alkoi ärsyttää ihan liikaa. Aika kehno syy lopettaa kiinnostava kirja kesken. Pitäisikin tarttua tähän lähiaikoina!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voin vain lohduttaa, ettei sitä murretta pitkää pätkää ollut ja kannattaa ehdottomasti uudestaan kokeilla! Se on sen arvoista :)

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...