5.11.2013

Top Ten Tuesday - 2. Nuoruuteni kirjasarjat

Jälleen on vuorossa Top Ten Tuesday -tehtävä, jossa tarkoituksena on tiistaisin julkaista kirjoihin liittyvä top 10 lista. Tämän kertaisessa TTT:ssä on vuorossa Nuoruuteni kirjasarjat!Sarjat eivät tosin ole minkäänlaisessa järjestyksessä - se olisi ollut jo ihan liian vaikeaa, varsinkin kun aika tuppaa kultaamaan muistot. Rakkaita sarjoja kaikki <3Neiti Etsivä
(Carolyn Keene)
Kaikki tämä kirjahulluus sai alkunsa siitä ensimmäisestä Neiti Etsivästä, jonka sain synttärilahjaksi joskus kauan kauan sitten. Koukkuun jääminen oli tietenkin väistämätöntä ja kaikki 107 suomennettua Neiti Etsivää oli ihan pakko lukea. Aikamoisia kirjapinoja taisin siihen aikaan raahata aina kotiin kirjastosta. :) Samaan aikaa luin myös SOS -kirjoja, mutta ne tuntuivat niin lällyiltä Paulan hurjiin seikkailuihin verrattuna ;D Melkein kaikki Neiti Etsivät omistan - vain kymmenisen vielä kokoelmasta uupuu...

Tyttöfrendit 
(Jacqueline Wilson)
Ihania, ihania kirjoja aivan mahtavalta kirjailijalta, jotka kyllä edelleenkin kolahtavat - nykyään kylläkin englanniksi luettuna, sillä suomennostahti on järkyttävän hidas. Kolmen tyttökaverin edesottamuksia ja sekoiluja oli hurjaa seurata, varsinkin kun oma silloinen elämä ei ollut läheskään niin jännittävää ;) Kaikki suomennetut Wilsonin kirjat olen itselleni tietysti kahminut sekä kymmenen englanninkielistä löytyy.

Replica 
(Marilyn Kaye)
Näihin kirjoihin hurahdin välittömästi ja luin läpi hetkessä kaikki 24 kirjaa (olikohan niitä sen verran...). Kloonityttö Amy on varmaan syynä siihen, että pidän niin paljon klooniaiheisista kirjoista ja elokuvista, vaikka taas robotit ynnä muut ärsyttävät. Myöhemmin olen lukenut sarjan vielä muutaman kerran läpi uudelleen.

Molly Moon
(Georgia Byng)
Löytyyhän täältä listalta fantasiaakin vaihteeksi. Kerrassaan mahtavia kirjoja nuo kaksi ensimmäistä (jotka omistan), seuraavat kaksi eivät niin hyviä olleetkaan. "Tutise Harry Potter!" taisin pienenä kirjoittaa johonkin kirja-arvosteluun.
Katja
(Ellinor Rafaelsen)
Kaverini luki kesäleirillä ääneen Katja Englannissa (taisi meillä aika paljon vapaa-aikaa olla, kun ehdittiin koko kirja vissiin saada loppuun leirin aikana - ja kirja sai aikaan paljon hihityksiä) ja siitä se Katja-innostus sitten lähti. Romansseja, tiukkoja paikkoja..., mitä muuta voisi toivoa...? Ei varmaan yllätä, että nämäkin omistan ja voisin vaikka vielä joskus lukaista uudelleen :)
 

Perettin seikkailusarja
(Frank Peretti)
Äidiltä sain ensimmäisen Perettini: Anakin haudat ja myöhemmin sitä seurasi sarjan muutkin kirjat. Virkistävän erilainen sarja, mutta kuitenkin nuoruuden makuuni tarpeeksi seikkailuhenkinen - ja jännittävä. Ja jälleen nämäkin kirjat löytyvät vielä hyllystä ;P

Täyttä laukkaa
(Joanna Campbell)
Luin pienenä aivan hulluna kaikenlaisia eläinkirjoja mitä vain satuin käsiini saamaan. Heppahöperönä myös Pollux-kirjat kuuluivat suosikkilukemistooni ja sieltä parhaimpia kirjoja olivat ehdottomasti Täyttä laukkaa -sarja, jossa seurattiin laukkatilan elämää. Sarja meni luonnollisesti eteenpäin: päähenkilö sai lapsen ja pian lapsen elämää alettiin seuraamaan jne. Harvinaisen hyvä Pollux-sarja Hevoshoitolan sisarusten rinnalla (ja molemmathan tosiaan löytyvät allekirjoittaneen hyllyjen perältä). Jossain vaiheessa omistin varmaan parisataa Pollux-kirjaa ja melkeinpä kaikki olin myös lukenut, nuorena sitä kun ehtii.

The Babysitters Club 
(Ann. M. Martin)

Tämäkin sarja on monelle luultavasti ( ja toivottavasti!) tuttu. Pikkutytöt lapsenvahtikerhoinen. Ai, että niitä aikoja... 
Kauheaksi rohmuksi itseni tunnen, kun  joudun taas tunnustamaan, että omistan kaikki suomennetut kirjat vieläkin :) Kokeilin samoihin aikoihin myös Sisters club -sarjaa, mutta se ei oikein innostanut, vaikka jollain tavalla sarjat muistuttavatkin toisiaan kovasti.

Seitsemän tassua ja Penny 
(Thomas Brezina)
Taisin jo mainita ahmineeni lukuisia eläinsarjoja, mutta nämä Pennyt lukeutuvat ehdottomasti sinne eliittijoukkoon. Penny ja Pennyn kaksi ihanaa koiraa (toisen koiran rodun luulin pitkään olevan Ihana apso...). Muista eläinkirjasarjoista voisin mainita Päivä Romppaisen Vilma, Lucy Danielsin Eläinten Arkki ja Helena Meripaaden Koirahullunpäiväkirja.

Nummelan ponitalli
(Merja Jalo)
Kaikkien hevoshullujen lempikirjoja, ei nyt ihan minun lemppareitani, mutta pidin kovasti ja silloin joskun olin lukenut kaikki mitä siihen mennässä oli ilmestynyt. Luin myös samalla Neaa, Haavikkoa ja Pappilan ponitytöjä, mutta eivät ne niin hyviä olleet.


Monia, monia, monia kirjasarjoja jäi listalta pois, mutta tuli sitä luettua myös Asta Ikosen Kettukujaa, Mari Lampisen Annia, Taru Mäkisen Jadea (ihana sarja!), Kultaista salamaa ja 4X:ää. Ja sittenhän on vielä Potterit, jonka parissa itseasiassa kasvoin... enkä edes muista kaikki, sillä tulihan tässä jo mainittua aika monta.

Kyllähän noita sarjoja riittää! :D Mietin tässä joku päivä, että mistä johtuu se, että monet muutkin lukivat nuorena juuri kirjasarjoja, eivätkä esimerkiksi yksittäisiä kirjoja? TTT:n otsikkokin on nuoruuden kirjasarjat - ei nuoruuden kirjat. Itselläni se varmaan johtui siitä, että jos hyvä sarja löytyi niin siitä riitti luultavasti lukemista vielä pitkäksi aikaa. Ja juuri Neiti Etsivien myötä olin varmasti tottunutkin olemaan samojen henkilöiden seurassa monien kirjojen ajan. Nyt asiat onkin vähän toisin: sarjoja ei tule oikein luettua, kun tuntuu, että se olisi pois muilta kirjoilta - juu, aika outo ajattelutapa.

Mutta nyt alkoikin tehdä mieli palata sarjojen pariin! - vielä kun jonkun oikein hyvän sellaisen löytäisi, josta olisi ihan pakko lukea kaikki kirjat :D


PS. Jeeee 2 000 vierailua!!! :DD
 

8 kommenttia:

 1. Voihan nostalgia! :D Näistä luin itse Replicaa, tosin en kaikkia kirjoja ja pidin siitä. Kloonit!<3 Babysitters clubia luin myös, mutta olin vähän turhan vanha jo siihen. Muistelisin myös lukeneeni ensimmäisen Neiti etsivän sekä Katjan, mutta en innostunut niistä juurikaan. Pitäisikin käydä nostalgiamatkalla kirjaston nuortenkirjahyllyllä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse en varmaan vielä vähään aikaan uskalla uudelleen lukea nuoruuteni suosikkikirjoja, koska en varmaan nykyään pitäisi niistä niin kauheasti ;)
   Parempi, että niistä vain jää hyvät muistot :D

   Poista
 2. Nämä kaikki ovat kuuluneet minunkin nuoruuteeni. Noita Molly Mooneja tosin en lainkaan muistanutkaan, saattaa olla, etten ole lukenut niitä kuin yhden. Kun sain kirjastokortin, en ensin muuta lainannutkaan kuin älyttömiä kasoja Neiti Etsiviä. Olipa hauska, että mainitsit myös nuo Perettit. En ole niihin ennen missään kirjablogissa törmännyt, mutta niistäkin tykkäsin kovasti. Replicoja en voinut ahmia hetkessä, sillä minun täytyi odottaa kärsivällisesti niiden ilmestymistä. Taisin aloittaa sarjan lukemisen ihan niiden ensimmäisten osien suomentamisen aikaan. Olin tosin pettynyt loppuratkaisuun enkä sitä jatkosarjaa halunnut enää lukea, mutta varsinkin alkupään Amyt kuuluivat suosikkilukemistooni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Neiti Etsivien himolukeminen taitaa olla aika monelle tuttua :D Itse taisin pienenä kokea maailmanlopun fiiliksiä, kun yhtäkkiä olinkin lukenut koko sarjan. Nuoruuden kriisit ;)

   Poista
 3. Hei! Kun mainitsit tuosta Täyttä laukkaa sarjasta niin mikä on kirjasarjan viimeinen kirja? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viimeisin mitä itse luin oli Kilpailu Honorista, mutta siitä en tiedä onko sen jälkeen vielä ilmestynyt lisää.

   Poista
 4. Kyllä siun pitää kaivaa Nummelahulluus uudelleen esille! Mars kirjastoon! Mutta sitä ennen voisit vierailla Nummelan virallisilla sivuilla www.nummelanponi.suntuubi.com

  Merja kirjoitaa siskonsa kanssa myös Jesse sarjaa. sivut: jessemurre.suntuubi.com
  käyppäs ettimäs kirjat. tuun sitten lukee arvostelut. mutta jessee ei saa lytätä!

  ja se on kylläkin koirahullunpäiväkirja-sarja. Sarjan kirjat on kovina ja pokkareina. Sarja jatkui vähän aikaa Kissenä.
  Sitten alkoi toinen sarja Irin kennel. se ei niin hyvä ku lapsella mastiffi.
  ja nyt on jo uusi sarja Helenalla Tassu trio :)

  Käyppäs ettii myös Sinttu(sigge alkuperäinen nimi)
  ja Eppu (teddy) Marvi jalo suomentaa näitä ja näihin on hurahtaneet kaikki!

  Myös Klara sarja on ihana. Uusin on klara ja varsa.

  Entäs ootkos lukenut koirani Simon? voi itku varaa kasa nessuja viereen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista:)

   Enää ei ole kauheaa kiinnostusta lukea Nummelaa, ne sopi sinne nuoruuden heppavillitysaikoihin. Sintun luin joitain vuosia sitten, se oli hyvä. Monia muita mainitsemiasi kirjoja en olekaan lukenut, kun en enää niin seuraa mitä sillä rintamalla tapahtuu.

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...