20.12.2019

Stephen Kingin novelleja






En sitten tainnutkaan saada tarpeekseni Stephen Kingistä Se-kirjan lukemisen jälkeen, sillä keskeneräisiin kirjoihin ilmestyi melkein kuin varkain Kingin Kauhun vuodenajat -novellikokoelma, joka on pilkottu kahteen pehmeäkantiseen kirjaan. Luin molemmista tarkoituksella vain yhden novellin; Stand by Me on huikea elokuva, jonka olen jo ennestään nähnyt ja Mallioppilas on vielä katsomatta, mutta tämän jälkeen voisin senkin katsoa.

Kauhun vuodenajat -novellikokoelmassa on ns. normaaleja tarinoita ilman sen kummempia yliluonnollisia elementtejä. Muistan esimerkiksi Stand by Me - Viimeinen kesä -elokuvan jälkeen hämmästyneeni kuultuani, että se perustuu Kingin tekstiin. En ollut millään uskoa. Kokoelmassa tuo novelli kulkee nimellä Ruumis. Siinä päähenkilö muistelee aikuisiällä nuoruutensa viimeistä kesää. Ruumis on neljän erilaisen nuoren pojan viimeinen yhteinen kesäseikkailu heidän etsiessä ruumista. Novelli saa ihanan ystävyydenkuvauksen lisäksi pohtimaan eriarvoisuutta ja lähtökohtien ja odotusten vaikutusta myöhempään elämään.

Etevä oppilas taas oli hyvin erilainen kuin mitä odotin. En varsinaisesti kuitenkaan muista mitä luulin saavani, mutta en ihan tuollaista. Takakannesta: Todd on teini-ikäinen poika, joka tekee jymylöydön. Hän tunnistaa natsijohtajana toimineen, etsintäkuulutetun Kurt Dussanderin ja vieläpä aivan kotinsa läheltä. Todd vaatii kuulla tarinoita suoraan natsijohtajan menneisyydestä ja solmii hyvin erikoisen suhteen Dussanderin kanssa, josta ei seuraa kenellekään mitään hyvää.

Novellin yllättävä lähtöasettelu saa mielen kutkuttamaan ja miettimään välittömästi mihin kaikki johtaa ja ennen kaikkea päättyy, sillä meno yltyy välillä aika hurjaksikin. Tämän minä tunnistan loistavasti Kingin kynästä lähteneeksi.

Muut kaksi kokoelman novellia ovat Rita Hayworth ja Shawshankin vankila (josta löytyy myös elokuva Rita Hayworth - Avain pakoon) sekä Hengitystekniikka (kokoelman ainut novelli, josta ei ole taidettu tehdä elokuvaa).


Stephen King: Different Seasons, 1982
Book Studio, 1992
Kirjastosta

Muita Stephen King -postauksia
Carrie
Doloreksen tunnustus

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...