11.9.2016

Russell Brand - Hamelnin pillipiipari


"Olipa kerran - salaperäisenä aikana, jonka näet mielessäsi olevan ikkunan kautta ja joka näytti silloin eläneiden silmissä aivan samanlaiselta kuin nykyaika meille, paitsi että heidän hampaansa eivät olleet yhtä puhtaat ja useampi esine oli tehty puusta - kaupunki nimeltä Hameln."
kirjan alku

Nyt ei sievistellä, sensuroida puheita tai käyttäydytä ihmiseksi, kun rottajoukko pääsee valloilleen! Hienohelmat, prinsessatarinoiden ystävät ja kauhistelijat: pysykää poissa, kun Russell Brand laittaa päälaelleen Pillipiipari-sadun! Hamelnin pillipiipari irtautuu vauhdikkaasti lasten- ja nuortenkirjojen muotista, siinä on räävytöntä huumoria, löyhkää ja anarkistisia rottia.

Hamelnin kaupungissa kaikki on hohtavaa, huoliteltua ja hallittua. Sitten kesken Hamelnin Hemaisevin Kersa -kauneuskilpailun kaupunkiin vyöryy varoittamatta lauma rottia. Ne ovat rasvaisia, niillä on silmälaput ja ne osaavat ampua sarjatulella pyllykuulia. Kun anarkistinen rottajoukkio pistää ranttaliksi, tarvitaan apuun leimusilmäinen pillipiipari... Takakansi

 

Kaupunki on täynnä omahyväisiä asukkaita, jotka kilpailevat toistensa kanssa vaikka mistä titteleistä, eivätkä halua ulkopuolisia hohtavaan ja hallittuun kaupunkiinsa. Sivujuonessa on kainalokeppien kanssa nilkuttava Sami-poika, jota kiusataan. Pahin kaikista on Pulla-Pena, jolla on takanaan suurin osa Hemaisevin Kersa -kisojen voitoista ynnä muista vähemmän mairittelevista palkinnoista.

"Hamelnin asukkaat olivat pompöösiä porukkaa. He rakastivat itseään ja kaupunkiaan niin paljon, että olisivat mieluiten kuluttaneet kaiken aikansa avaruuspukuun ahdettuna omia pierujaan haistellen, jos moinen olisi suinkaan käynyt päinsä. Mutta avaruuspukuja ei ollut heidän aikanaan vielä keksitty, joten he eivät voineet."

Tämä kirvoitti naurut.

Kuvituksesta vastaa Ada Gootti -kirjoista tuttu Chris Riddell, jonka piirrosjälkeen olen rakastunut ja joka oli myös suurin syy kirjan lukemiseen. Hänen ihmishahmot ovat tarkkoja, karikatyyrimäisiä piirroksia ja runsas, riemukas kuvitus yhdistettynä ällöttävyyksiin luo mielenkiintoisen kontrastin. Kustantajan esittelytekstissä viitataan Roald Dahlin rajoja koetteleviin kirjoihin - joka ei saa minua hyppimään riemusta - mutta Hamelnin pillipiipari melkeinpä saa. Ja sanomaakin tässä on. Lukekaa vaikka niin näette.

_______

Russell Brand - Hamelnin pillipiipari
Kuvittanut: Chris Riddell
(The Pied Piper of Hamelin, 2014)
Jalava, 2016
Kirjastosta
Tähtiä:

2 kommenttia:

 1. Hauskaa, että blogattiin tästä melkein samaan aikaan! :)

  Mulle taas tuo Dahl-viittaus oli nimenomaan se jee-juttu tässä kirjassa. Eipä sillä, pidän kyllä Riddellin kuvituksesta ja Brandin huumoristakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Johan sattui :) En olekaan ehtinyt vielä käydä katsomassa, mitä muut tästä ovat bloganneet.

   Jokaiselle jotain ;)

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...