16.11.2015

Milo Manara - Caravaggio: Miekka ja paletti


Milo Manara tunnetaan eroottisista sarjakuvistaan ja se näkyy tässäkin albumissa lähinnä alastomien naisten muodossa. Piirrosjälki on taitavaa ja erittäin kaunista. Jokainen ruutu on huikea yksityiskohtineen ja valolla ja varjolla on Manarakin leikitellyt albumissa näkyvien Caravaggion taulujen tapaan.

Michelangelo Merisi da Caravaggio (1571-1610) muistetaan yhtenä historian suurimmista taiteilijoista, valon ja varjon mestarina, jonka realistiset ja dramaattiset maalaukset vaikuttivat lähtemättömästi länsimaiseen kuvataiteeseen. Henkilönä Caravaggio oli äkkipikainen, nautiskeluun taipuvainen riitapukari, jolle kaksintaistelut, ilotytöt ja kapakat olivat varsinkin tuttuja.

Neljäsataa vuotta myöhemmin toinen italialainen piirtäjänero, Milo Manara, osoittaa maalarille kunnioitustaan upealla sarjakuvaelämäkerralla. Manaran kuvitus herättää muinaisen Rooman eloon kaikessa loistossaan ja törkyisyydessään. Takakansi

Kyse on kuitenkin mielikuvituksellisesta tarinasta, jolla todellisuuspohjaa. Caravaggio on hyvin tietoinen omista taidoistaan, eikä tyydy kauaa hedelmäasetelmia maalailemaan muiden käskystä, vaan halua ihmismaalauksen pariin. Hän elää vahvasti tilanteessa läsnä itseään säästelemättä, varsinainen levoton sielu. Albumin tarinakin on ihan mukiinmenevä. Se on ronski ja häpeilemätön, vaikka kieltämättä itse kuvat vievät suurimman huomion. Manara näyttää syntyneen kynä kädessä.

_______

Milo Manara - Caravaggio: Miekka ja paletti
(Le Caravage vol. 1, 2015)
Like, 2015
Kirjastosta lainattu
Tähtiä: ★½

4 kommenttia:

 1. Manara todella osaa piirtää. :) Minäkin pidin kuvituksesta enemmän kuin tarinasta. Taisin antaa tälle vaan kolme tähteä mikä tuntuu nyt vähän vaisulta arviolta... :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eipä nuo tähtien antamiset minullakaan aina kovin nappiin mene, varsinkin kun niitä jälkikäteen katselee :)

   Poista
 2. Ooh, kiinnostavan oloinen sarjakuva! Laitoin heti lukulistalle.
  Hienoa, että blogit onnistuvat edelleen nostamaan esille teoksia, joihin ei varmasti muuten törmäisi. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa lukea jo ihan kuvienkin takia :)
   Totta, varsinkin sarjakuviin olen saanut todella paljon vinkkejä blogeista ja muutenkin aina välillä eteen pöllähtää mielenkiintoisia teoksia, joista en ole ollut tietoinen.

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...