10.5.2017

Jacqueline Wilson - Tracy Beaker x3


Jacqueline Wilson on tuottelias lasten- ja nuortenkirjailija, joka käsittelee kirjoissaan vaikeitakin aiheita, mutta ei ollenkaan ahdistavalla tavalla. Tracy Beaker kirjojen kuvituksista vastaa tuttuun tapaan Nick Sharratt. Luin kaikki sarjan kolme osaa, joista kaksi ensimmäistä oli uudelleenlukuja ja viimeisimmän osan ostin juuri Akateemisesta ja luin ensimmäistä kertaa.

Tähdeksi syntynyt aloittaa sarjan 10-vuotiaasta Tracystä, joka asuu lastenkodissa, mutta omasta mielestään vain väliaikaisesti, sillä hän odottaa kauniin Hollywood-tähti äitinsä tulevan hakemaan häntä hetkenä minä hyvänsä. Sillä aikaa ongelmia aiheuttaa Tracyn rämäpäinen ja rääväsuinen persoona. Hän ei tule toimeen kaikkien lastenkodin lasten kanssa ja ilkeilee välillä niillekin, jotka pitävät itseään Tracyn ystävinä.

 "Eli kaikki menee hienosti, jos ihminen sattuu olemaan sievä ja kiltti nynnerö. Mutta jos hän on tuhma ja ruma, hänellä ei ole minkäänlaisia mahdollisuuksia. Hänelle annetaan jokin älytön nimi kuten Tittelintuure eikä häntä kutsuta ikinä mihinkään juhliin eikä kukaan ole hänelle kiitollinen edes silloin, kun hän tekee jonkin valtavan palveluksen. Joten onko mikään ihme, 
että hän kyllästyy sellaiseen kohteluun?"

Tracy on muutenkin koko kirjan läpi pahantuulinen ja kiukkuinen. Hän ei myöskään ei itke koskaan, vaan saa välillä herttaisia heinänuhakohtauksia. Innoissaan Tracy on elämäkertansa kirjoittamisesta ja kun lastenkotiin tulee vierailulle kirjailija Cam, joka on tekemässä juttua lastenkodista, haluaa Tracy päästä ehdottomasti näyttämään hänelle kirjoituksiaan. He ystävystyvät ja Tracy tahtoo Camista itselleen sijaisäidin.

Yllytysleikissä tuo toive on jo todellisuutta. Suureelliset mielikuvat ja odotukset eivät kuitenkaan aina vastaa todellisuutta. Cam ei ole varakas tai menestynyt ammatissaan ja luksuselämää odottava Tracy joutuu pettymään. Hänen tempperamenttinsa aiheuttaa tällä kertaa ongelmia koulussa ja Tracy karkaa usein koulusta piilopaikkaan, jonka on löytänyt myös heiveröinen Alexander. Poika on sisustanut majan ja tuonut sinne Smarties-karkkeja (Tracyn lemppareita).

Alexanderia kiusataan koulussa ja Tracy yrittää tehdä hänestä rohkeampaa. Myöhemmin joukkoon liittyy vielä vanhempi Jalitsu ja kolmikko alkaa leikkimään hurjaa yllytysleikkiä - kuka enemmän tai vähemmän vapaaehtoisesti.

Kirjassa Starring Tracy Beaker ollaan koulussa valmistelemassa joulunäytelmää Dickensin Joululaulun pohjalta eikä Tracy ole varma saako edes roolia siihen. Hänet kuitenkin valitaan näyttelemään pääosaa, yrmeää Scroogea. Cam auttaa Tracya roolissaan, mutta kaikista eniten maailmassa Tracy tahtoo, että hänen kiireinen näyttelijä-äitinsä tulisi katsomaan esitystä.

Nuorena ei ymmärtänyt kaikkea rivien välistä ja itse tarinastakin jäi varmasti monia juttuja tajuamatta ja nyt vanhempana kirjat ovat itseasiassa rankempaa luettavaa. Toki Wilsonin tyyli on humoristinen ja sitä kautta kevyt, mutta hänen kirjan aiheensa ovat rankkoja ja koskettavia. Tracyn kaipaus äitinsä luokse ja sydäntäsärkevä ymmärtämättömyys siitä miksi hän ei tule. Tracy selittää paljon juttuja itselleen joiden tietää olevan pötyä. Hän kertoo muille moneen otteeseen kuuluisasta Hollywood-tähti äidistään, joka on hyvin kiireinen ja siksi Tracy on otettu huostaan. Tykkään enemmän lukea Wilsonkin kirjoja englanniksi, joka jopa minun hitaalla lukemisella sujuu joutuisasti.
_____________________________________________________

Jacqueline Wilson
Tähdeksi syntynyt (The Story of Tracy Beaker, 1991)
Yllytysleikki (The Dare Game, 2000)
Starring Tracy Beaker (2006)
Uudelleen luettua -haaste
Omasta hyllystä

2 kommenttia:

 1. ♥♥♥ Ihana Wilson!
  Kaksi ensimmäistä luin lapsena (ja ne minulla on omana), mutta tuo viimeinen on mennyt ohitse.. Sitä ei kai ole suomennettuna?

  Minun lemppari-Wilsonini oli aina Lola Rose ♥ Pitäisi lukea näitä uudelleen.
  Ja vitsit minkä kuvan olet napannut! Smarties -karkeista tulee aina mieleen nämä kirjat :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ♥ Viimeistä ei tosiaan ole suomennettu, joten ei ihme että on mennyt ohi. Lola Rose on suomennetuista varmaan se omakin suosikki, englanniksi löytyy myös monia todella ihania kirjoja kuten My Sister Jodie (itkuvaroitus) ja Kiss. Smarties-karkit piti tätä kuvaa varten metsästää kissojen ja koirien kanssa :DD

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...