24.5.2017

Han Kang - Vegetaristi


Ihastusta, inhoa, hämmennystä... Vegetaristista on moneksi. Mitäänsanomattomaksi en voi uskoa kenenkään lukukokemuksen jäävän, vaan Vegetaristi kyllä kaivaa tunteet lukijalta esiin. Aivan varma en ole siitä mitä juuri tuli luettua, mutta jotain kaunista ja kauhistuttavaa ainakin. Eikö kirjallisuuden hienoimmillaan tulisikin herättää ajatuksia?

Takakannesta: Yeong-hye on vaatimaton ja vaitonainen nainen, joka elää perinteisessä avioliitossa Etelä-Koreassa. Hän on aina taipunut muiden tahtoon, kunnes hän alkaa nähdä brutaaleja painajaisia ja päättää lopettaa lihansyönnin. Näennäisen pieni päätös vaikuttaa maanjäristyksen tavoin ennen niin seesteiseen elämään. Yeong-hyen aviomies, hänen lankonsa ja sisarensa eivät ratkaisua hyväksy, ja heistä jokainen yrittää pakolla saattaa asiat takaisin raiteilleen, entisenlaisiksi. Yeong-hyen ruumis ja mieli ovat kuitenkin saavuttamattomissa.

Yeong-hyenin aviomies on tyytyväinen tavalliseen vaimoonsa (lue rivien välistä: mitättömään), jonka passiivisuus miellyttää. Vaimolle ei tarvitse esittää parempaa ihmistä kuin onkaan. Yeong-hyen ei ole puoleensavetävä, muttei hänessä ole huonojakaan puolia, joten naimisiin vaan. Kunnes eräänä aamuyönä mies löytää hänet jääkaapin edestä ja asiat muuttuvat. Mies saa hävetä vaimoaan sosiaalisissa tilanteissa, sillä tämä ei suostu käyttämään rintaliivejä. Myöhemmässä vaiheessa vaatteetkin tuntuvat turhilta.

Langolle Yeong-hyen edustaa uutta inspiraation lähdettä, sillä taiteilijalla on ollut hiljaisempi kausi. Hän saa kuulla Yeong-hyenin mongoliläiskästä ja saa siihen pakkomielteen. Tämä kirjan toinen osa hyvin eroottissävytteinen kukkine ja vartalomaalauksineen. Yeong-hyenin sisar on henkilöistä samaistuttavin, eikä yhtä vastenmielinen kuin edelliset. Lapsena hän on huolehtinut kotitöistä ja laittanut ruokaa, ja näin ollen säästynyt isänsä lyönneiltä toisin kuin Yeong-hyen. Sisko ei ole ollut onnellinen miehensä kanssa ja tässä kolmannessa osassa kirjaa, mies onkin häipynyt kuvioista. Sisko pohtii olisiko voinut tehdä jotain toisin, jotta asiat eivät olisi tulleet siihen pisteeseen, että Yeong-hyen näännyttää kroppansa ja kuihtuu.

"Valo, joka siilautui sisään isosta ikkunasta ja hajosi pienen
pieniksi säteiksi, ja kaunis vartalo, jossa niin ikään oli käynnissä
jatkuva hajoamisprosessi, vaikka sitä ei voinut silmin havaita..."

Oli todella inhottavaa lukea kuinka muut yrittävät pakottamallakin vaikuttaa Yeong-hyeniin, eivätkä edes yrittäneet ymmärtää tämän näkökantaa. He luulevat, että heillä on määräämisvalta toiseen ihmiseen, vaikka naisellakin on oikeus omaan kehoonsa. Vegetaristi on kirja erilaisuudesta, muista poikkeavuudesta, mutta jättää myös pohtimaan missä menee raja normaalin ja mielisairaan välillä.

Lukija muodostaa kuvan Yeong-hyenista vain muiden henkilöiden silmien kautta, päähenkilön päänsisälle emme pääse pujahtamaan - ehkä ahdistavuus olisi iskenyt siinä vaihessa kuvaan, vaikka Yeong-hyenin brutaaleista unista saadaankin esimakua. Teksti on vastapainoksi tyyntä ja vähäeleistä, tarina väkevä ja raaka. Moniulotteisena se tarjoaa työkalut laajoihinkin tulkintoihin, varsinkin jos eteläkorealainen kulttuuri olisi tutumpi. Ei ole ihme, että Vegetaristi sai Booker-palkinnon vuonna 2016.

_______________________

★½
Han Kang - Vegetaristi
(채식주의자, 2007)
Gummerus, 2017
Kirjastosta

10 kommenttia:

 1. Tämä on kirjaston varauslistalla. Ai, se on saanut Booker-palkinnon, kiva tietää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vegetaristi lukeutuu oudoimpien lukukokemusten joukkoon, mutta hieno teos!

   Poista
 2. Vegetaristissa on vimmaa, joka koukuttaa kirjaan. Teoksesta tuli vahva lukukokemus, vaikka asetelmaltaan se oli turhankin alleviivaava.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirja ei päästä helpolla, mutta ei sitä voi kuvitellakaan keskeyttävänsä. Mahtava imu.

   Poista
 3. Tämä oli niin hieno. Tykkään miten erilaisia ajatuksia tämä on tuonut eri lukijoille, kirjan pystyy tulkitsemaan eri tavoilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä on ainekset vaikka minkälaisiin tulkintoihin ja hienoa, että kirja ei kuitenkaan täysin ohjaa mihinkään loppupäätelmään, vaan jättää lukijan aivot myllertämään.

   Poista
 4. Tämä on mulla kirjaston varausjonossa, tulee sitten joskus... Mutta tää taitaa kyllä olla kevään puhuttavin kirja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ainakin tämä on yksi kevään puhutuimmista kirjoista, enkä ihmettele. Toivottavasti saat Vegetaristin pian käsiisi!

   Poista
 5. Huomiosi tuosta muiden vaikuttamishalusta ilman pienintäkään epäilyä onko _se_ oikein, oli kyllä hieno. Ja hieno oli tämä kirjakin, alkuun sitä oikein ahmi, mutta lopulta jäi sellainen sekavan hämmentynyt olo, joka vangitsi. Itse en tätä ylempänä kommentoineen Elinan tapaan liian alleviivaavana pitänyt, enemmänkin hurjan monitahoisena ja syvänä! Pitää lukea tämä vielä uudelleenkin. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tunnistan itsekin tuon ahmimisen ja lopun hämmentyneen olon. Jos totta puhutaan, en ole vieläkään täysin jäsentänyt lukukokemustani, mutta antaa ajatusten harhailla rauhassa. Kirjan lonkerot sukeltaa niin moneen suuntaan, että toinen lukukerta ei tosiaan olisi haitaksi:)

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...