9.3.2017

Jussi Valtonen - He eivät tiedä mitä tekevät


"Hän tuijotti äänimaton hypnotisoimana
televisiota, jonka joku oli avannut."
kirjan alku

He eivät tiedä mitä tekevät on Finlandia-palkinnon voittaja kolmen vuoden takaa, joka herättää kunnioitusta jo massiivisen ulkomuodon ja kansikuvan perusteella älykkäältä vaikuttavan sisältönsä puolesta. Kuulopuheet kirjan runsaudesta totesin erittäin paikkaansapitäviksi, mutta turhaan kukaan sen takia lukemista viivästyttää!

Mitä tapahtuu kun isä tutkii työkseen kissojen hermosoluja ja pojan elämäntehtävä on puolustaa eläinten oikeuksia? Alussa on pieni perhe: Joe, Alina ja vastasyntynyt Samuel. Joe on amerikkalainen neurotieteilijä, joka yrittää edetä urallaan uudessa kotimaassaan Suomessa. Alina on puolestaan jättänyt omat opintonsa ja keskittyy hoitamaan Samuelia kotona. Vuosia myöhemmin Joe elää palkittuna huippututkijana Yhdysvalloissa uuden, onnellisen perheensä ympäröimänä. Toisella mantereella aikuisuuden kynnyksellä tasapainoileva Samuel etsii omaa paikkaansa. Kun sopiva ideologia ja yhteisö viimein löytyvät, mikään ei voi enää pysäyttää häntä. Isänsä tapaan hän on valmis tekemään vaikeitakin ratkaisuja oikeaksi uskomansa asian takia. Takakansi

Aiheiden puutteista ei kirjaa voida syyttää, sillä se tarttuu vaikka mihin: poliittinen aktivismi, suomalaisuus, ulkomaalaisuus, eläinkokeet, tieteellinen tutkimus ylipäätään, lääkkeet ja yliopiston kritiikki. Niin ja sitten vielä markkinoiden epäsymmetrinen tieto, netin keskustelupalstat, ympäristön tuhoutuminen, mielenosoitukset, riipppuvuus teknologiaan, lama, markkinointi ja sponsorointi. Noin niin kuin äkkiseltään ajateltuna. Kirjan aiheista voisi kirjoittaa ainakin kymmenen romaania lisää.

 

Jossain vaiheessa oli havaittavissa pientä infoähkyä ja pisti ahdistamaan kun tuodaan esille kaikki aiheet maan päältä. Näin monen teeman esiintuonti tekee sen, että niiden käsittely jää jokseenkin yksioikoiseksi ja turhan mustavalkoiseksi. Moneenkaan ei tosiaan jäädä kieriskelemään pitkäksi aikaa, vaan pääpaino on kuitenkin tieteessä ja isäsuhteessa, jotka ovat sitäkin onnistuneemmin kuvattu. Joel on Samuelin nuoruudesta puuttuva isähahmo, jota Samuel kaukaa ihailee, mutta ihailu hiipuu vastakaiun puuttuessa.

Yksi mielenkiintoisimmista aiheista oli iAm -laite, uuden sukupolven internet, joka kirjaimellisesti toimii ajatuksen lailla ja syöttää tietoa katsottavaksi samalla hetkellä kun ihminen sitä ajattelee. Eikä tähän tarvita tietokoneita tai kännykkää, pienet napit vain kiinnitetään päähän. Näiden kiehtovien kohtien siivittämänä oli helppoa irtautua arjesta aivan toisenlaiseen maailmaan ja kyllä tämä koukutti kritiikeistäni huolimatta.

"Oliko jossain salainen kokoustila, josta hän ei tiennyt? Missä lab meetingit,
laitoksen kollokviot ja kutsuluennot pidettiin? Missä tutkijat keskustelivat
tuloksistaan, kehittelivät yhdessä juttujaan?
- Saunassa, Wallenberg sanoi.
Hänen ilmeensä oli niin vakava, että oli mahdotonta sanoa, oliko se vitsi."

Jussi Valtosella on osuvia huomioita ja kirja on kiistatta älykäs ja ajatuksia herättävä, joka kärsii aiheiden runsaudesta. Se näyttää taitavasti Suomen ulkopuolisen silmin ja tarttuu aiheisiin, joita näin kyseisen maan asukkaana ei tule edes ajatelleeksi, koska tähän menoon on totuttu. Tämmöistä täällä vain nyt sattuu olemaan. Näin loppuun sanoisin yhteenvetona, että ennakkoluulot pois ja kirja esiin!
_______________________________________________

½
Jussi Valtonen - He eivät tiedä mitä tekevät
Tammi, 2014
Omasta hyllystä

16 kommenttia:

 1. Mukavaa, että pidit! Mä ekaks ajattelin tän olevan tosi yksipuolinen kirja mutta kun pääsin eteenpäin, jouduin pyörtää puheeni. Tässä oli hyvää pohdintaa. (: Ja kirjan lopetus oli hieno/mieleenjäävä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paljon on Valtosella ajatuksia ja toisaalta oli ihan kivakin lukea asiaa monesta aiheesta, monet niistä kun ovat aika pinnalla tälläkin hetkellä. Loppu oli aikamoinen.

   Poista
 2. Minä pidin myös kirjasta ja minusta tuli Valtosen kirjojen fani. Minun piti lainata heti perään kaikki muutkin kirjat ja lukea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukavaa, että innostuit ihan kunnolla. Pitäisi varmaan itsekin käydä tutkimassa millaisia muut Valtosen kirjat ovat.

   Poista
 3. Tämä on kyllä hieno kirja. Erityisen mielenkiintoista voisi olla lukea tämä uudelleen joskus 10-15 vuoden päästä, jolloin lisätty todellisuus ja muu tekninen kehitys on varmasti ottanut huimia harppauksia eteenpäin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, kirja on nyt kuitenkin vasta pari vuotta vanha eli hyvin ajankohtainen edelleen. Mielenkiintoista nähdä mitä tulevaisuus tuo tulleessaan.

   Poista
 4. Minulla on ollut tämä kirja lukulaitteessa sen Finlandia-voitosta asti. Jostain syystä halusin sen silloin hankkia, mutta niinpäs vaan on jäänyt lukematta. Ilmeisesti monella muullakin, sillä Valtosen kirjaa on näkynyt tosi monella hyllynlämmittäjä-listalla. :) Ei tämä nyt hullummalta kuulosta, ehkäpä tänä vuonna pitäisi viimein ottaa lukuun... :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa kokeilla, tuo pituuskaan ei lukiessa enää niin pahalta tuntunut, kun oli sen verran mielenkiintoinen sisältö:)

   Poista
 5. Minulla tämä on roikkunot jo pitkän aikaa lukulistalla ja muutaman kerran olen sen meinannut kirjastostakin mukanani kantaa, mutta joku muu kirja on aina ajanut edelle. Ehkä tosiaan pitäisi nyt vain ryhdistäytyä ja lukea tämäkin! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Et ole varmasti ainoa, joka on pitkittänyt tähän kirjaan tarttumista, mutta omat huoleni osoittautuivat turhiksi vaikkakin oli hyödyllistä etukäteen tietää, että kirjassa käsitellään todella monia aiheita.

   Poista
 6. Itsekin hieman pitkittänyt tämän lukemista, mutta eiköhän vielä joku päivä tai vuosi :D /Tiia

  VastaaPoista
 7. Olen itse asiassa omistanut kolme kappaletta tätä kirjaa (kahdesti sain lahjaksi ja yhden lukustipendinä lukiosta, miten niin ihmiset ajattelevat että pitäisin tästä :D) ja luin sen kyllä varsin pikaisesti ensimmäisen kappaleeni saatuani. Kirja on runsas sisällöltään, ja erityisen mielenkiintoisena pidin iAm-laitetta ja lähitulevaisuuden tuntua, jonka se toi mukanaan. Kaiken kaikkiaan tykkäsin tosi paljon! Rohkaisun sana siis kaikille niille, jotka epäröivät vielä pituuden kanssa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha no jopas! iAm-laitteesta olisin voinut lukea vaikka kokonaisen kirjan ja tuo mainitsemasi lähitulevaisuuden tuntu oli kirjaan hieno lisä. Vaikka tässä on sisällöllisesti paljon kaikkea, niin kokonaisuus on kuitenkin vetävä.

   Poista
 8. Tämä on mulla yksi tämän vuoden top10-listan kirjoista, jotka haluaisin lukea. Valtosen kirja vaikuttaa todella mielenkiintoiselta ja ajatuksia herättävältä, täytyy siis yrittää päästä sen pariin pian :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, se on hyvin mielenkiintoinen ja ajatuksia herättävä. Lukiessa pääsee pohtimaan kaikenlaista ja minä ainakin tutustuin aiheisiin, jotka eivät olleet niin tuttuja ennestään.

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...