22.3.2017

Metsien kätkemä: Opas Suomen kauneimpiin kohteisiin


"Luonto. Tarinat. Ikiaikainen viisaus. Niiden parissa olemme
viettäneet intensiivisesti vuoden päivät ja kokemuksemme
on paketoitu tämän kirjan kansiin."
kirjan alku

Tietokirjat eivät ole ominta alaani, mutta silti lähdin aran kiinnostuneena mukaan Oksan hyllyltä -blogin Lumoava luonto -haasteeseen, jossa tämän päivän aikana eli maailman vesipäivänä postataan jostain luontokirjasta. Valikoin lukemiseksi muutenkin lukulistalta löytyneen Metsien kätkemä -luonto-oppaan, jota ovat olleet tekemässä Reetta Ranta: taiteen maisteri ja tuottaja-tarinankertoja, jonka voimahaltijoita ovat hirvieläimet ja olkapäällä keikkui pienenä lemmikkivaris sekä Antti Huttunen: markkinointiekspertti ja internetin Nuuskamuikkunen, Retkipaikka-blogin perustaja. Blogia olen ennestään käyttänyt omien retkikohteiden suunnittelussa.


Metsien kätkemä on alunperin esitetty tv-sarjana, mutten ole sitä katsonut, joten kaikki oli uutta ja jännittävää. Rannan ja Huttusen sekä Luna-koira matkassa pujahdamme luontoretkelle Suomen kauneimpiin luontokohteisiin. "Pääset tutustumaan Saaristomeren salaisuuksiin, Lohjan lehtoihin ja Suomen kauneimpaan puuhun, pyhään Paavolan tammeen. Ahvenanmaan aarteiden kautta jatketaan Kainuun korpimaille ja edetään pohjoiseen Lemmenjoelle." Matkaa siivittävät tarinat ja mytologia.


Kuvailevuus luo tuntee, että lukisi tarinaa. Tuntuu kuin itsekin olisi mukana kaljaasi Ingassa kainuvilla aalloilla. Erityisen kiehtova on tarina lähes 500 vuotiaasta Paavolan tammesta, Lohjalla. Tammessa on ajateltu olevan maagista voimaa. Kalevalassa se yhdistää maan, taivaan ja tuonelan. Sanonta "koputtaa puuta" tulee juuri siitä, että tammen tuoman onnen uskottiin siirtyvän henkilöön, joka sitä koskee. Sitten on Paasvesi Saimaalla, joka houkuttelee ufoturisteja. Aina oppii uutta ja tässä tapauksessa paljon kaikenlaista ja vieläpä hyvin miellyttävällä tavalla.

"Kasnäsin satamakahvilassa juomme toiset aamukahvit ja juttelemme merestä.
Antti ei ole meren ystävä. Hän on järvimiehiä, tykkää siitä että vastaranta
on näkyvissä. Reetta ajattelee juuri päinvastoin - häntä kiehtoo aava ulappa
ja sen takana oleva tuntematon."


Kunkin kappaleen lopussa on tiivistys esitellyistä kohteista kiinnostuneilla esim. yöpymismahdollisuuksineen sekä kartta. Kirjassa on upeat, isot kuvat, joista tunnelma välittyy vahvasti ja luonnon maagisuuden voi aistia. On se luonto vaan niin kaunis. Tähän kirjaan tulen vielä varmasti palaamaan seuraavia retkikohteita miettiessäni.

Nyt tekee mieli lähteä metsään samoamaan ja tutkimaan kaunista ja monipuolista luontoamme! Luonnossa nähdään!
____________________________________________________________________________________

★½
Metsien kätkemä: Opas Suomen kauneimpiin kohteisiin
Reetta Ranta
Gummerus, 2016
Lumoava luonto -luontokirjahaaste
Kirjastosta

8 kommenttia:

 1. Oih, tällainen eräjorma on nyt ihan myyty! Rakastan tämäntyyppisiä luontokirjoja, joissa esitellään myös patikointireittejä. Tämän voisi lukaista seuraavalla suomireissulla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirja on kyllä tosi hyvin toteutettu ja laitoin jo ylös monta kohdetta, joissa olisi kiinnostavaa käydä. Kannattaa tutustua, jos eräjormailu kerran kiinnostaa :D

   Poista
 2. Minä en ole eräjorma vähäisessäkään määrin :D, mutta kirja vaikuttaa kiinnostavalta siitä huolimatta. Ja kuvitus näyttää tosi tunnelmalliselta. Suomen luonnon parhaat puolet on osattu poimia kuviin. Mukavaa, että osallistuit haasteeseen. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tästä voisi tykätä myös ei-eräjormatkin, sillä pelkällä kirjan välityksellä pääsee käymään eripuolilla Suomea, tutustumaan luontoon ja kuulemaan mielenkiintoisia tarinoita:)
   Kiitos haasteesta!

   Poista
 3. Ai sarjasta on tehty kirjakin! Sarja on katsomatta, se oli ensimmäisen jakson perusteella hieman liian maalaileva tyyliltään. Kirjan kuvat vaikuttavat kyllä todella kauniilta ja kuvaus oli myös sarjan ensimmäisessä osassa upeaa. Ehkäpä kirjamuodossa ja itselle sopivina annoksina tämä toimisi minullekin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa ainakin vilkaista ihan jo upeiden kuvien puolesta. Sarjaa en ole katsonut, mutta kirjan kertovasta, jopa romaanimaisesta, tyylistä pidin kovasti.

   Poista
 4. Kirja on upea. Pidin myös tv-sarjan rauhallisesta tunnelmasta.

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...