22.2.2017

Mauri Kunnas yön kummallisuuksien äärellä, hui!


Eihän Suomi100 -haaste olisi mitään ilman Mauri Kunnasta! Ennakkoon en valinnut kirjoja minkään yhteisen teeman mukaan, mutta selvä yhtäläisyys näilla valitsemillani kirjoilla on näin jälkeenpäin katsottuna. Kunnaksen seurassa on turvallista käydä tutustumassa elämään yöllä sekä hieman pelottavampiinkin tuttavuuksiin. Vai ovatko ne lopulta edes pelottavia?


Hui kauhistus!
Kirjan pelkkä kansi on jo niin riemastuttavan höpsö ja hupaisa. Kansien välissä on pieniä tarinoita vampyyreistä, kummituksista, noidista, muumioista ja muista kauhistuttavista olennoista. Kertomukset eivät ole ollenkaan pelottavia, vaan Kunnaksen käsissä niistä muotoutuu hauskoja ja sympaatisia sukelluksia kummajaisten elämiin.

Empaattisissa tarinoissa mm. näytetään haamujen arkea öiseen aikaan, kerrotaan noidasta joka ei uskalla lentää luudallaan, mutta löytää sille toisen hyödyllisen käyttötarkoituksen, tutustutaan vampyyriin, joka potee hammassärkyä ja joutuu hammaslääkäriin. Ei kuulosta olleenkaan pelottavalta, eihän? Voin hyvin kuvitella pienet lukijat hihittelemässä näille hahmoille.

△     △     △

Kummallisuuksien käsikirja
Kummallisuuksien käsikirja on nimensä mukaisesti tietokirja kaikista kummallisuuksista ja mystisistä asioista ja olennoista kuten kuuhulluista, dzinneistä, haltijoista, tontuista, peikoista, möröistä, ufoista ja zombeista.

Kirjan ovat konneet Katariina Heilala ja Mirella Mäkilä ja kuvituksena käytetyt kuvat löytyvät Kunnaksen muista kirjoista, joten sen puolesta kauheasti uutta ei ole luvassa. Sen sijaan oli hauskaa miettiä mistä kirjasta mikäkin piirros on, en ole kuitenkaan aivan koko miehen tuotantoa lukenut.

Mielenkiintoisimpana pidin pieniä nippelitietolaatikoita, joissa yhdessäkin nimetään kuuluisat kummitustalot. Ihan täältä Etelä-Suomestakin löytyy monia. Kirjan loppuun voi kirjata ylös omat mörköhavainnot.

△     △     △

Yökirja
Päivä on päättynyt ja on aika käydä nukkumaan koko kaupungin hiljentyessä. Mimmi miettii mahtaako kukaan valvoa yöllä. Yökirja näyttää mitä kaikkea yöllä tapahtuu, kun suurin osa vielä nukkuu: "Yhtä valvottaa vauva, toista hammassärky. Moni lapsi tulee maailmaan juuri öiseen aikaan. Lehdenjakaja saa leipurilta tuoreen pullan. Yö on kiireistä aikaa myös takseille ja lentokentällä tapahtuu aina. Saattaapa tähtitaivaalta lentokoneiden lisäksi laskeutua  oudompaakin väkeä..."

Kunnaksen kuvissa on paljon yksityiskohtia, joita voisi etsiä pidemmänkin aikaa. Tässä kuvakirjassa jokaisella sivulla seikkailee unissakävelevä Herra Hakkarainen kunhan jaksaa tarkkaan etsiä. Seuraavana voisikin minulla olla lukuvuorossa Herra Hakkarainen-kirjat.

Hui kauhistus! ja Yökirja löytyvät myös yhteisniteestä Yötarinoita.
______________________________________________


Mauri Kunnas - Hui kauhistus!
Otava, 2008
Kirjastosta

½
Mauri Kunnas - Kummallisuuksien käsikirja
Otava, 2011
Kirjastosta


Mauri Kunnas - Yökirja
Otava, 2007
Kirjastosta

Muita Kunnas-postauksia
Joulupukki
Apua, merirosvoja!
Viikingit tulevat!
Kuningas Artturin ritarit

8 kommenttia:

 1. Hui kauhistus! löytyy omasta hyllystäni loppuun rakastettuna versiona, siitä taitaa aika monta sivuakin puuttua. Myötätunto ja ymmärrys pelottavaa kohtaan olisi kyllä näin aikuisenakin kovaa valuuttaa :D Yökirjaakin tuli lapsena luettua, mutta ei se koskaan noussut yhtä suureen suosioon (kaikki sivutkin ovat vielä tallella). Loistavasti valittu Suomi100-kohde siis!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa<3:D Minä olen näin aikuisena joutunut keräämään jonkinlaisen Kunnas-kokoelman, kun vanhat kirjat on jo heitetty pois. Hän käsittelee näitä aiheita niin lempeästi ja huumorilla.

   Poista
 2. Mauri Kunnas on tuottelias ja mielikuvitusrikas lastenkirjailija, satusetä. No Peetles sopii ehkä vanhemmillekin lukijoille. Kuvat ovat parasta ja niitä voisi katsella vaikka kuinka kauan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, Kunnas on ihan omaa luokkaansa, enkä yhtään ihmettele hänen suosiotaan. Vaikken lapsi ole, niin silti mielelläni luen hänen kirjojaan.

   Poista
 3. Näistä kolmesta minulta löytyy Yökirja, joka oli yksi suosituista iltasatukirjoista, kun olin pieni. Olisi kyllä kieltämättä hauskaa palata Kunnaksen teosten pariin, sillä rakastin niitä lapsena ja ne ovat hyvin opettavaisia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nostalgiaa:) Aikuislukijallekin näitä löytyy kiinnostavia juttuja varsinkin Koiramäestä ja niistä historiallisista teoksista. Seitsemästä koiraveljeksestä ja Koirien Kalevalasta puhumattakaan.

   Poista
 4. Mauri Kunnas on kyllä itsestään selvä valinta suomalaisten kirjojen listalla. :) Olen palannut kirjojen pariin välillä aikuisenakin, mutta kaikkia uusimpia en ole lukenut. Tämä postaus oli siis hyvä muistutus aiheesta, että täytyy kyllä minunkin blogata jostain kirjasta tänä vuonna!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti kukaan must-read suomalainen ei tänä vuonna unohdu. Kunnas nyt ainakin on sellainen, joka on yksinkertaisesti pakko ottaa mukaan. Voisin itsekin lukea häneltä vielä lisää:)

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...