4.2.2017

Tom Perrotta - The Leftovers


Laurie Garvey had'n been raised to believe in the Rapture.
kirjan alku

Maapallolta katoaa yhtäkkiä miljoonia ihmisiä. Hetki sitten vieressä istunut on seuraavalla vilkaisulla kadonnut. Kokonainen perhe on hävinnyt aamiaispöydästä äitiä lukuunottamatta. Seuraksi jää vain luonnoton hiljaisuus. Kukaan ei tiedä miksi ihmiset katosivat, mutta monet epäilevät uskonnollista syytä. Kristityt on otettu taivaaseen ennen maailmanloppua. Ilmaan hävinneiden joukossa oli kuitenkin mm. ateisteja ja todella uskovaisia jäi maanpäälle.

Tom Perrotta on leikitellyt ajatuksella mitä tapahtuisi kaiken tämän jälkeen. Miten ihmiset suhtautuvat katoamisiin ja miten elämää jatkuu. Ja ennen kaikkea: miksi heidät jätettiin jälkeen? Ajatus seuraa taustalla läpi koko kirjan.

On mennyt kolme vuotta katoamisista, Mapletonin uuden pormestarin Kevin Garveyn perhe säästyi kokonaisuudessaan maapallolla, mutta vain hajotakseen erilleen. Vaimo Laurie on liittynyt lahkoon, jossa vannotaan hiljaisuuden vala. He stalkkaavat ihmisiä pareittain tulemalla näiden eteen ja tyynesti tuijottavat silmiin, eivät puhua putkahda. Tämä on muistutuksena siitä että Jumala katsoo meitä joka hetki. Toinen heidän uskonsa julistuksen merkki on julkisilla paikoilla tupakoiminen.

Heidän poikansa Tom jätti koulun kesken liittyäkseen profeetta Pyhä Waynen opetuslapseksi. Ainoastaan tytär Jill jäi isänsä kanssa kotiin, mutta hänkin on muuttunut kiltistä, hyvien arvosanojen opiskelijatytöstä aivan toisenlaiseksi. Saman katon alle muuttaa väliaikaisesti Jillin ystävä Aimee.

Osa kaupunkilaisista jatkaa elämää kuin mitään ei olisi tapahtunut, mutta toiset eivät ole vieläkään päässeet asian yli. Nora menetti koko perheensä tuona kamalana päivänä ja katselee lohdutukseksi lapsensa lempiohjelmaa Paavo Pesusientä. Kevinin avulla hän jotenkin pystyy jatkamaan eteenpäin. The Leftovers on kirja rakkaudesta, menetystä ja suhteista. Kirjan pohjalta on myös tehty samanniminen tv-sarja.

_______

★½
Tom Perrotta - The Leftovers
2011
Paperilta ruutuun -lukuhaaste
Omasta hyllystä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...