8.1.2017

Aino Kivi - Maailman kaunein tyttö


Kurt Cobain makasi kuolleena kaksi ja
puoli päivää ennen kuin hänet löydettiin.
kirjan alku

Vuoden 2017 ensimmäinen luettu kirja! Ja mahtavaakin mahtavampi Maailman kaunein tyttö olikin. Jos tämä on merkki siitä kuinka hyviä suomalaisia kirjoja tulen lukemaan tänä vuonna kun Suomi täyttää pyöreät 100 vuotta, niin antaa tulla vaan. Mikä hurja vuosi tulossa!

Neljä täydellisen kaunista tytärtä.
Se on kuin muotokuva.
Täydellinen potretti täydellisestä perheestä.

Nelilapsinen perhe viettää kesälomaansa saarella. Kurt Cobain on juuri kuollut. Melkein 15-vuotias Aliisa on perheen vanhin tyttö. Täydellinen tyttö, jonka varjoon vuotta nuorempi sisko Ada kokee jäävänsä. Hän vihaa siskoaan. Sitten tapahtuu petos ja sen seuraukset kiirivät nykyaikaan asti.

"Äidin oikealla puolella istuu Aliisa, neljätoista vuotta.
Maailman kaunein tyttö. Aliisalla on ylimielinen nenä ja
amerikkalaisen näyttelijättäreen huulet. Aliisa
tuijottaa ylpeästi kaukaisuuteen, näykkii ruokaan."

Kirjassa äänensä saa kuuluviin jokainen neljästä siskoksesta ja heidän tarinansa. Millaiseksi heidän elämänsä on muovautunut tuon kesän jälkeen. Joku elää villiä ja kiihkeää nuoruutta ja toinen haluaa vain käpertyä yksin lukemaan etsien merkitystä. Aikuisuudessakin Aliisa on vielä hyvin vahvasti läsnä.

Taiturimaisesti Aino Kivi kirjoittaa esikoisteoksessaan nuoruuden kiihkosta, sisaruudesta ja palavasta halusta tulla näkyväksi. Se on voimakas motiivi monille teoille ja kuvaukset ovat rajuudessaankin hyvin tunnistettavia. Osuvampaa teosta nuorten maailmasta ja heidän ajatuksistaan ja tunteistaan en tähän hätään keksi. Uin syvissä vesissä Maailman kauneimman tytön kanssa, pelkäsin vähän, mutta elin täysillä mukana. Taustalla soi Nirvanan 'Smells Like Teen Spirit'.

Kansi on erittäin hyvin romaanin maailmaa kuvaava, jos unohdetaan tuo jäykkä fontinasettelu. Netissä on tullut vastaan elävämpiäkin vaihtoehtoja, joissa on enemmän vuoropuhelua kansikuvan kanssa. Viisi tähteä rapsahti tälle kirjalle ja nyt seuraavan suomalaisen kimppuun. Kunhan hetken vielä tunnelmoin Kiven loistavaa kirjaa.

It's better burn out than fade away...

_______


Aino Kivi - Maailman kaunein tyttö
Into, 2016
Kansi: Tex Hänninen 
Kirjastosta

12 kommenttia:

 1. En ihan saanut samanlaista lukuiloa kirjasta kuin sinä. Minulle tämä oli raskas kirja.

  VastaaPoista
 2. Mä lisäsin tän nyt lukulistaan, kun en jostain syystä ollut vielä lisännyt. Tulee mieleen Spungenin Nancy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvähyvä! En tykännyt Nancystä yhtään, mutta kaipa näissä jotain samankaltaisuutta on.

   Poista
 3. Aloitin samalla kirjalla tämän vuoden, ja olin tyytyväinen, kyllä oli ihanaa, kaunista ja vähän raskastakin lukea. Niin monta muistoa tuli mieleen samoilta ajoilta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huomasin saman, kun kävin vilkuilemassa kirjoitustasi:) Tämän jälkeen oli vähän hankalaa päästä muiden kesken olevien kirjojen maailmaan mukaan, kun ajatukset oli niin vahvasti vielä Kiven kirjassa.

   Poista
 4. Mä olen ihan loppusivuilla, mutta ei tule olemaan mulle viiden tähden kirja. Liikaa teiniangstia. Ehkä nuorempi lukijakunta kokee tämän enemmän omakseen kuin tällainen kohta viisikymppinen täti-ihminen ;-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyy sanoa, ettei minuakaan liiat teiniangstit miellytä, mutta tässä en kokenut sen olevaan mitenkään liian suurta tai hallitsevaa. Keskityin ehkä muihin asioihin:)

   Poista
 5. Vaikuttaa kiinnostavalta ja ehkä osin siksi, että tämä kirja sijoittunee aikaan, jolloin taisin itse olla samaa ikäluokkaa kuin kirjan henkilöt. "Paluu menneisyyteen" on usein kiinnostavaa, kunhan se "menneisyys" on autenttisesti kuvattu. Nimi ylös ja suomilukulistalle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nostalgiaa siis ehkä luvassa. Itse olin tuolloin liian pieni ymmärtääkseni maailman menosta mitään:D Oma suomilukulistani on nyt virallisesti korkattu.

   Poista
 6. Hienolla valinnalla korkkasit. Lähelle tuleva kirja. Ehkä vähän Nancya, mutta minulle tulivat mieleen Ferranten Loistavani ystäväni ja Clinen Tytöt, tyttöaiheesta. Tästä pidin niistä eniten. Jotain yleistyttöyttä kirjailija onnistuu tavoittamaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä vain ja seuraavatkin ovat olleet aikamoisen hienoja (Frau, Lautturi), joten innolla odotan tätä vuotta:) Clinen Tytöthän se olikin! Mietin katsos samaa kirjaa lukiessa, mutten saanut silloin päähäni, mitä juuri lukemaani kirjaa Maailman kaunein tyttö muistuttaa. Mutta tämähän on siis niin paljon parempi kuin Tytöt.

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...