11.1.2017

John Marsden & Shaun Tan - The Rabbits


The Rabbits came many grandparents ago.
kirjan alku

John Marsdenin ja Shaun Tanin yhteistyönä syntynyt kuvakirja on melkein kaikenikäisille (ei kuitenkaan ihan pienille, sillä kirjassa on aika synkkiä kohtia kuten sota) suunnattu tarina kolonisaatiosta, mutta uskoisin vahvasti, että nuorempien lasten kanssa aikuista tarvitaan avuksi, eikä keskustelu kirjan sisällöstä olisi pahitteeksi.

The rabbits came many grandparents ago.
They built houses, made roads, had children.
They cut down trees.
A whole continent of rabbits...


The Rabbits -kirjassa liikutaan siis synkemmissä tunnelmissa ja maisemissa. Eläinten alueelle tulee joukko jäniksiä, jotka aluksi otetaan mielenkiinnolla vastaan, mutta vääjäämättömästi ne ottavat valtaansa kaiken tuhoten luonnon. Kirja jättää lukijan pohtimaan tuhoamista, luonnosta välittämistä ja ihmisen vaikutusta ympäristöön. Se tarjoaa ajattelemisen arvoisia näkökulmia.


Kirjan tekstit on pidetty hyvin yksinkertaisina ja lyhyinä. Shaun Tanin kuvat ovat jälleen kerran maagisen hienoja kaikessa vaikuttavuudessaan. Ne herättävät tunteita ja tuovat loistavasti esiin alkuperäisten eläinten tunteita kuten ahdistusta ja epätoivoa. Alun kirkkaat ja toiveikkaat värit muuttuvat tummiksi ja massiivisiksi tarinan edetessä synkempään suuntaan.

"Who will save us from the rabbits?" 

_______


John Marsden - The Rabbits
Kuvitus: Shaun Tan
A Lothian Children's Book, 1998
Kirjastosta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...