27.4.2016

Karin Alvtegen - Todennäköinen tarina


"Anders, kuuletko sinä?
Vieras ääni oli ystävällinen ja lämmin mutta 
tuli paikasta, joka ei ollut hänen ulottuvillaan."
kirjan alku

Karin Alvtegen tunnetaan ruotsalaisena jännityskirjailijana, mutta Todennäköinen tarina on hyppy ihmissuhderomaanien maailmaan, jonka kirjailija - ainakin tämän romaanin perusteella - taitaa loistavasti.

Tukholmalainen pariskunta hankkii kartanon Norrlannista, ja Helena pääsee toteuttamaan unelmaansa, hotellia maalla. Kylä on hänelle lapsuuden kesien tuttu idylli, mutta avioliitto natisee jo liitoksissaan ja pian Helena on yksin kiukuttelevan teini-ikäisen tyttärensä kanssa. --

Eräänä päivänä asiakkaaksi saapuu Anders, liikemies, jonka elämästä on merkitys kadonnut samalla kun miljoonat ovat virranneet pankkitilille. Hän on ajanut kolarin ja tarvitsee nyt paikan, jossa voi toipua rauhassa. Mitä tapahtuu, kun elämäänsä pettynyt nainen ja kyyninen mies kohtaavat? Nousevatko vanhat pettymykset, pelot ja surut uudelleen esiin? Vai kypsyykö molemmissa kyky hyväksyä nykyisyys, tarttua rohkeasti uuteen ja antaa elämän viedä?


"Rohkeus jäädä. Uskaltaa olla sellaisen ihmisen vierellä, joka on mennyt sisältä rikki. Nähdä, kohdata avuttomuus kun ei pysty tekemään mitään. Osoittaa ettei toista ole hylätty, vaikka etäisyys hänen pimeyteensä on suunnaton."

Todennäköinen tarina on sykähdyttävän upea teos ihan jo psykologisella tasolla. Se on täynnä viisaita ajatuksia ja pohdittavaa. Alvtegen tuntuu olevan hyvin erilaisista lähtökohdista tulevien henkilöidensä pään sisällä. Tarkkanäköisesti hän ymmärtää heitä ja heidän sisäistä maailmaansa. Hyvyyttä ja puutteita, sen kummemmin kantaa ottamatta.

Kirjassa kuvataan (keräily)riippuvuutta, joka täyttää kyseisen henkilön tyhjiön elämässä; avioeroa, joka hajottaa perheen ja tekee ihmisistä katkeria. Helana pelkää menettävänsä tyttärensä ex-miehelleen, sillä hänen on vaikea saada edes keskustelua aikaiseksi tyttärensä kanssa, eikä tämä viihdy maalla. Kirja tarttuu myös ennakkoluuloihin, joita saa rutkasti osakseen omissa oloissa asuva Verner. Ihmisten juoruilu lisää vain vettä myllyyn. Näennäisesti kirjassa ei hurjasti tapahtumia ole, mutta painopiste onkin ihmismielen syvyyksissä. Hurjan kiehtovaa.

Alvtegen ei ole siis minulle ennestään tuttu edes noista dekkareista, joten jännitän sitä mitä tulen hänen muusta tuotannosta pitämään, mutta se on varmaa, että luen hänen kirjojaan lisää.
_______

Karin Alvtegen - Todennäköinen tarina
(En sannolik historia, 2010)
WSOY, 2012
Omasta hyllystä
Tähtiä: ★½

10 kommenttia:

 1. Kiva, että pidit tästä! Moni tuntuu pitäneen tästä, mutta minulla menee vieläkin puistatuksia! En tiedä, miten tätä niin inhosin, mutta näyn omassa postauksessani pitäneen kirjaa salkkarimaisena, kuluneena ja liian perinteisenä :D Huvittaa, miten olenkin kirjasta paasannut! No, ihan kaikista kirjoista ei voi tykätä, vaikka muut kuinka suosittelisivat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulle tämä oli kyseiseen hetkeen nappivalinta, raikas ja syvällinen. Niin ne maut menee välillä hyvinkin ristiin:) Tuo salkkarimaisuus on mielenkiintoinen vertaus :D

   Poista
 2. Kiva kuulla, että Alvtegen hallitsee muitakin genrejä. Jännäreitä olen lukenut häneltä aika monta ja ne ovat laadukkaita. Nimenomaan tuo mainitsemasi psykologinen puoli ja ihmismielen syvyydet ovat jännäreiden parasta antia, eivät niinkään "tapahtumat" :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyy siis ihan vakavasti harkita noiden jännäreiden lukemista, kuulostaa ainakin lupaavalta, sillä psykologiset puolet romaaneissa kiehtoo.

   Poista
 3. Minä olen yhdistänyt Karin Alvtegenin nimen dekkareihin. Täytyykin lukea tämä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niistä hän on ilmeisesti tunnettavuutensa saanut, mutta tämäkin on tutustumisen arvoinen:)

   Poista
 4. Minä muistan aikoinani pitäneeni tästä kovasti! Hyvin muistui mieleen kun kirjoitit kirjasta. En ole vielä saanut aikaiseksi tutustua kirjailijan muuhun tuotantoon, mutta mielelläni kyllä lukisin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Alvtegen on taitava, joten uskon hänen jänniskirjojenkin olevan hyviä:)

   Poista
 5. Heh, muistan lukeneeni tämän, mutta en kyllä muista mitä olin mieltä. Alvtegeniltä en ole muuta lukenut, mutta olen kuullut paljon hänen teoksiaan kehuttavan. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin ne mielikuvat kirjoista katoaa pikku hiljaa :D Hyvä etten ole ainoa, jolla tutustumisprosessi Alvtegeniin on kesken.

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...