14.1.2014

John Irving - Viimeinen Yö Twisted Riverillä


Viimeinen Yö Twisted Riverillä - John Irving
(Last  Night  in Twisted River, 2009)
Keltainen kirjasto, 2010
Omasta hyllystä

"Nuori kanadalainen, hädin tuskin viidentoista vanha, 
oli empinyt liian kauan."
kirjan ensimmäinen lause

Kirja kertoo kirjailijapoika Danielin, kokki-isä Dominicin ja näiden metsuriystävä Ketchumin tarinan. Se kattaa melkein koko Danielin elämän. Nuorena Daniel joutuu muuttamaan isänsä kanssa pois Twisted Riveriltä erään tapauksen vuoksi ja tuo samainen tapaus pakottaa heidät muuttamaan vielä useammankin kerran. Mukana on tietenkin tuttuja elementtejä Irvingin tuotannosta kuten kirjailija, karhu, abortti, paini...

Irving saa kaiken kuulostamaan niin mielenkiintoiselta. Takuulla minunkin elämä olisi hurjan kiinnostava, jos Irving vain siitä kirjoittaisi. Sillä miehellä pysyy kyllä kynä kädessä! On traagisia kohtaloita, riipivää surua, mutta myös hullulta tuntuvia tapahtumia, koomia keskusteluja - ja lämpöä. Vasta tämän kirjan aikana itseasiassa tajusin, ettei Irving mässäile tunteilla, hänen hahmonsa eivät vello surussa tai hypi riemusta, vaikka siihen olisi mitä parhaimmat edellytykset. Luulen, että monille muille kiusaus olisi liian suuri, mutta Irving ohittaa moiset tilaisuudet tyynesti. Jossain lauseessa voidaan mainita mielentila, mutta ennemminkin keskitytään tapahtumiin ja keskusteluihin. Inhoankin sitä, kun kirjailija pitää lukijaa liian tyhmänä ja tarjoaa kaiken valmiina tarjottimella. Lukijan pääteltäväksi ei mitään jätetä. Moisesta ei ole huolta tämän herran kirjojen kohdalla, vaan saa päästää rauhassa oman mielikuvituksen valloilleen ja täydentää itse tekstiä oman tulkinnan mukaan.

Kirjassa pääsee nauttimaan erilaisten ja todella elävien hahmojen vaiheista -  vaikka he vain tarinassa vilahtaisivat ohimennen, niin jokainen hahmo erottuu muista ja jää mieleen. Ikinä ei löydy kahta samanlaista tai puolihuolimattomasti kyhättyä tekelettä. Voisin hyvin uskoa kirjan hahmojen olevan oikeasti tuolla jossain oikeassa elämässä; Pakkomielteinen Carl, enkelimäinen Taivasnainen, olutta kittaava Six-Pack Pam, iso ja lempeä Carmella...

John Irvingin kyky siirtyä asiasta toiseen on hämmästyttävä, ja ilman että sitä lukiessa edes huomaa mitenkään pomppivansa asiasta ja vuosikymmenestä toiseen (ellei asiaa hartaasti ajattele lukiessaan). Kaikki tuntuu niin loogiselta ja selkeältä. Pidin myös siitä, että kirja kattoi melkein koko Dannyn elämän tuntumatta mitenkään raskaalta. Kerronta on niin omaa luokkaansa ja koukuttavaa (no johan mieleen tulee vain kehuja, mutta minkäs sille voi kun kyseessä on lempikirjailija! Se annettakoon minulle siis anteeksi).

Yksi kantava teema on varmaan lapsen menettämisen pelko. Pikkukokki on huolissaan Dannysta ja Danny Joesta. Mikä voisikaan olla pahempaa kuin oman lapsensa menettäminen. Heillä on jonkinlainen jatkuva huoli ja lisäksi Joen äiti on aika hulttio, joten Danny huolehtii pojasta yksin. Tosin Daniel ei ikinä yksin ole, Pikkukokki on aina lähellä ja Ketchum vain puhelinsoiton päässä. Alussa seurataan vahvasti Dannya ja hänen kokki isäänsä, mutta varsinkin loppua kohden mentäessä Ketchumin merkitys kasvaa ja mies pääsee kunnolla valokeilaan - tuo omalaatuinen ajattelija ja Dannyn ja Dominicin tukipilari. Erityisen mielenkiintoinen mies ja mikä järisyttävä loppu! Ja jep, naisia ei liikaa romaanissa ole, paitsi naisystäviä vilahtelee siellä täällä lähinnä rakastajien roolissa. En silti sanoisi, että mitenkään erityisesti miehille suunnattu romaani, vaikka onhan tämä aika miehinen. Mutta voi muutkin lukea. Joo...

Ja kivaa, että Irvingin kirjojen lopun muistaa jopa vielä jälkeenpäinkin, sillä se on samanlainen kuin alkukin :) Jälleen yksi Irvingin tunnuspiirre ja hauska keksintö.

Garpin maailma ja Oman elämänsä sankari ovat hienoja romaaneja, viiden tähden kirjoja nekin, mutta tämä menee suoraan samaan eliittijoukkoon Leski vuoden verran kanssa. Kannet ovat myös erittäin hienot! Ennen lukemista halusi kovasti tietää tuosta pojasta, jonka kasvoja ei näytetä ja näin jälkeenpäin ajattelen, mikä nappivalinta. Hienovarainen ja kauniisti tehty.

Tähtiä:

Irving lukulistalla:
Vesimies
Välisarjan avioliitto
Sirkuksen poika
Neljäs käsi
Kunnes löydän sinut
Minä olen monta 

Saa suositella mihin minun kannattaisi seuraavaksi tarttua! :D

Ps. Tällä kirjalla osallistun myös MiMiTuI -haasteeseen, jota emännöi Sheferijm
Daniel Baciagalupo - Kirjailija
8 kommenttia:

 1. Lukulistaltasi suosittelen Irvingin uusinta Minä olen monta. Mutta oletko lukenut Kaikki isäni hotellit ja Ystäväni Owen Meanyn? Ne kuuluvat tuohon tähtisarjaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos suosituksestasi Margit :) Ja joo, listalta puuttuvat kirjat olen jo lukenut. Kaikki isäni hotellit oli erittäin hyvä (myös muuten näytelmänä, jonka satuin ennen kirjan lukemista näkemään nuorenpana), mutta Ystäväni Owen Meanysta en välittänyt juuri ollenkaan. En tiedä vieläkään mikä oikein mätti, mutta eihän kukaan kirjailija aina voi timanttisia romaaneja suoltaa.

   Poista
 2. Luin tämän, mutta en oikein ihastunut. Oli hieman liian pitkä minun makuuni, tarinaa olisi voinut typistää ilman että se olisi siitä kärsinyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harmi :( Minun mielestä olisi voinut olla vieläkin pidempi :D en vain saanut tarpeekseni henkilöistä ja tapahtumista.

   Poista
 3. Oi oi, minä olen potenut pahaa Irving-kaipuuta luettuani viime vuonna sekä Oman elämänsä sankarin, Garpin että Owen Meanyn (josta kaksi ensimmäistä olivat aivan huippuja). Ehkäpä tämä voisi päästä lukulistalleni jo piankin, tekstisi vakuutti! Sinun lukulistasi Irvingeistä en osaa sanoa, kun en ole lukenut, mutta Vesimies kiinnostaisi siksi, kun se odottelee omassa hyllyssäni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oman elämänsä sankari ja Garpin maailma tosiaan tuntuvat olevan monen Irving -fanin suosikkeja ja todella hienoja kirjoja ne ovatkin! Niistä on hyvä aina aloittaa. Jes! Hienoa, että sain jonkun kiinnostumaan :D Toivon kovasti että luet tämän kirjan pian ja pidät vähintään yhtä paljon kuin minä.
   Hmm, minulla on harmi sellainen "ongelma", että kaikki nuo listan Irvingit löytyvät hyllystä, joten sen perusteella on paha lähteä valintaa tekemään.

   Poista
 4. Taisin nähdä jonkin ruotsalaisen kirjallisuusohjelman tästä kirjasta ja kirjailijasta. Kiitos, kun tulit mukaan haasteeseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, saman minäkin taisin nähdä ja siitä innostuneena halusin pian kirjankin lukea :)
   Ei kun ammatteja bongailemaan!

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...