10.9.2017

Stephen King - Carrie


Nobody was really surprides when it happened, not really,
not at the subconscious level where savage things grow.

Blogiin asti on tätä ennen ehtinyt ilmestyä vain Doloreksen tunnustus, joka minulle edustaa Stephen Kingin tuotannon heikompaa päätä. Vaikka olen lukenut hyvin pienen osan hänen kirjoistaan, en ole voinut olla huomaamatta teosten epätasaisuutta. Nähtävästi aina joutuu jännittämään, että tarttuiko tällä kertaa nappivalintaan vai floppiin. Carrien kohdalla onnetar oli puolellani ja luin tähän mennessä lempparikirjani Kingiltä(!). Carrie on Kingin esikoisteos ja todella vahva aloitus kirjailijauraa ajatellen.

Kirja pureutuu niinkin universaaliin ja ikuiseen aiheeseen kuin hyväksytyksi tulemisen tarpeeseen. Ainut asia mitä Carrie haluaa on tulla koulussa hyväksytyksi joukkoon. Ikävä vaan, että hänet on valittu silmätikuksi, sillä ujoa, kömpelöä ja tanakkaa tyttöä on helppo kiusata. Carrie tuntee olevansa kuin sammakko joutsenten keskellä. - "Hey, ol' fart-face!"

Kotonakaan ei ole yhtään sen mukavampaa, sillä Carrien äiti on suoraan sanottuna pahemman luokan kahjo. Hän vie tiukan uskonnollisuuden uusiin ulottuvuuksiin ja melkein kaikki on hänen silmissään syntiä. "Let's get in and pray. Let's pray to Jesus for our woman-weak, wicked, sinning souls!" Jumalanpalvelukset suoritetaan kotona kolme kertaa viikossa ja välillä Carrie paiskataan komeroon rukoilemaan ja katumaan. She was alone with Momma's angry God.Tarinaa seurataan Carrien näkökulman lisäksi lehtileikkeiden, verilöylystä selvinneiden lausuntojen ja heidän kirjoittamieen kirjojen kautta. Kaikki tuo johdattelee vääjämättä kohti tanssiaisyötä, josta piti tulla Carrien elämän onnellisin päivä, mutta joka päättyy makaaberiin loppunäytökseen, kun Carrie päästää orastavat telekineettiset kykynsä irti saatuaan tarpeeksi kaupungista, joka pilkkaa ja inhoaa häntä (pulpettiin on kirjoitettu Carrie White eats shit).

Carrie on nopealukuinen ja aiheeltaan tärkeä kirja. Vaikka se on täyttä fiktiota, on meillä myös valitettavasti todellisuuden kammottavia ja verisiä esimerkkejä siitä mihin tekoihin koulukiusaaminen ja syrjäytyminen ovat johtaneet.

Huh, yksi välietappi saavutettu ja nyt minun ja Se-kirjan välissä ei enää ole yhtään Kingin muuta kirjaa. Apuva. Apuvaapuvaapuva.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 
½
Stephen King - Carrie
Hodder, 1974
Omasta hyllystä

5 kommenttia:

 1. Carriessa on kyllä sitä jotain! Klassikko. Minulla on Se vielä lukematta, harmillisesti. Pitää korjata asia johonki väliin. (:

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Carrie oli oikein iloinen yllätys ja kerrankin voin sanoa, että tykkäsin Kingin kirjasta :D Molemmilla siis Se odottaa lukemista, mua jo vähän jännittää ajatus.

   Poista
 2. Carrien luin teini-iässä ja pidin kovasti! Harmi vaan että mulla ei enää ole sitä kirjaa - olisi kiva lukea joskus uudestaankin. Sulla on urakka edessä, Se on aikamoinen järkäle. Toivottavasti on sitten hyvä! :D /Tiia

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä olen lukenut Kingiä vasta vähän aikuisempana, kun nuorena kauhu ei tuntunut omalta genreltä. No ei kyllä tosin vieläkään, mutta silti näköjään välillä sitä luen :D Kingin kirjoja - varsinkin näitä tunnetuimpia - liikkuu onneksi aika kivasti kirppiksillä. Joo, Se-jättiläinen tuolla hyllyssä tuimasti tuijottelee ja odotukset on kohdillaan.

   Poista
 3. Carrien luin itse jo pari vuotta sitten, mutta silti kirjoitin siitä blogiini, koska kirja herätti ajatuksia. Olen tähän mennessä lukenut jo monta muutakin Kingiä (mutta en silti läheskään kaikkia, kuten tavoitteena olisi) ja Carrie ei ole ihan lempparini, vaikka hyvä esikoisteos onkin. Carrien äiti Margaret on ihan kamala :D

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...