7.9.2017

Anna Gavalda - Kimpassa


Ei Paulette Lestafier niin hullu ollut kuin väitettiin.

Olen elokuvan joskus muinoin nähnyt, mutta jos näin ei olisi ollut, olisin voinut etukäteen kuvitella kirjan olevan hömppäromantiikkaa. En nytkään täysin tietysti tiennyt miten kirja on kirjoitettu, mutta sisällöstä oli aika kattava kuva. Odotuksen ylittyivät ja vaikka Anna Gavaldan Kimpassa menee kevyen kirjallisuuden puolelle, on siinä syvyyttä, nokkelasanaista dialogia ja hellyyttäviä hahmoja. En usko, että juonikaan on ihan ennalta-arvattavimmasta päästä, vaikka suurimmat juonikuviot on helppo arvata takakannen lukemisen jälkeen, mutta tosiaan paha mennä sanomaan.

Takakannesta: Camille Fauque on 26-vuotias langanlaiha nuori nainen, jonka lapsuus oli ankara ja nuoruus kaoottinen. Yksinäinen Camille on lahjakas piirtäjä, muttei uskalla enää tarttua kynään vaan siivoaa henkensä pitimiksi. Philibert Marquet de la Durbillière puolestaan on vanhan aristokraattisuvun vesa, joka tietää kaiken Ranskan historiasta ja käyttäytyy huomaamattaan kuin muinaisjäänne. Franck harrastaa yhden yön juttuja, rassaa moottoripyöräänsä ja käy tervehtimässä isoäitiään Paulettea.

Philibert pelastaa riutuneen ja flunssaisen Camillen omaan suuren perintöasuntoonsa, jossa asuu myös ärtyisä, kokkina vähäisen elantonsa hankkiva Franck. Philibert ja Camille tulevat loistavasti juttuun, mutta yhteiselo Camillen ja Franckin välillä ei ala kovin sujuvasti. Seuraavaksi seurataankin heidän mielenkiintoista yhteisasumista. Ihmettelen miten noin surkeista ihmisistä voi kirjoittaa niin hyväntuulista tekstiä. Camille, Philibert ja Franck ovat rikkinäisiä kaikki tavallaan, mutta heitä yhdistää lapsuudesta asti koettu hankala suhde vanhempiin. Neljäntenä joukkoon liittyy myöhemmin Franckin iäkäs isoäiti Pauline, joka on pantu kunnalliseen vanhainkotiin.

"Mitenpä aseista riisuttu rojalisti, hauras haltiatar, rikki revitty nuorukainen ja yltä päältä mustelmainen vanha rouva olisivatkaan osanneet bluffata?
Mahdotonta.
Pah... samapa se... Parempi pienikin panos ja naurettavat voitot kuin luovuttaminen."

Kimpassa kertoo tavallisista, elämän heittelemistä ihmisiä ja tarina kulkee eteenpäin leppoisaan tahtiin. Kirjasta on tehty samanniminen elokuva, joka sekin on söpö ja herttainen ja siinä Camillena nähdään ihastuttava Audrey Tautou.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Anna Gavalda - Kimpassa
(Ensemble c'est tout, 2004)
Loisto, 2008
Omasta hyllystä

14 kommenttia:

 1. Hei, kiitti vinkistä! Mun pitää kyl varmaan tutustua tähän. Jotenkin kiehtoo tommonen snadisti kaaottinen miniyhteisöasuminen! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen, jos yhtään kiinnostaa. Tämä oli jotenkin melankolisen hauskaa luettavaa:D

   Poista
 2. Jotenkin kaipaan jotakin hömpähtävää (:D) tekstiä tähän pimenevään syksyyn. Tätä eräs ystävänikin on suositellut, mutta suhtauduin aika ennakkoluuloistesti... Ehkä kuitenkin pitäisi antaa mahdollisuus, kuulostaa juuri sopivalta :) Miten tuo leffakin on mennyt minulta ihan kokonaan ohi, vaikka Tautou-fani olenkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei tää nyt ihan niin hömppää ole, että kannattaisi kiertää kaukaa, mutta jos kevyempää luettavaa kaipaa, niin suosittelen:) Elokuvasta tykkäsin oikeastaan juurikin Tautoun takia :D

   Poista
 3. Vaikuttaa kivalta, itse asiassa erityisesti elokuvaversio alkoi kiinnostaa. Kuulostaa juuri sellaiselta elokuvalta, mistä tykkäisin. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva jos kiinnostuit. Elokuva on jotenkin tosi herttainen, vaikka sen katsomisesta on jo aikaa. Mutta eihän se huono voi olla kerran Tautou siinä näyttelee;)

   Poista
 4. Itse en tällaista varmaan jaksaisi elokuvana katsoa, mutta kirjan lukemista voisin ihan oikeasti jopa harkita. Henkilöhahmot vaikuttavat kiinnostavilta ja myös asumisjärjestely kiehtoo. Tämä toi mieleeni Marie Hermansonin Hämäränmaan, josta pidin kovasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Monta erilaista persoonaa kun pistää asumaan saman katon alle, niin mielenkiintoista siitä ainakin tulee. Gavaldalla on lisäksi kiva tyyli kirjoittaa, jos lyhyet kappaleet ei häiritse.

   Kiitos muuten kirjavinkistä :)

   Poista
 5. Luulen, että olen nähnyt tämän elokuvan. Muistaakseni olen myös jokus kauan sitten lukenut Gavaldalta jonkin teoksen. Se ei kuitenkaan ole jättänyt erityisiä muistikuvia tai kiinnostusta lukea lisää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on aikalailla kevyttä välilukemista, eikä varmastikaan kaikkien makuun, mutta yllättävän mukava, sillä muuten en pidä itseäni tämänkaltaisten kirjojen ylinpänä ystävänä.

   Poista
 6. Kuulostaa leppoisalta romaanilta, jota voisi lukea joskus väsyneenä mielenpiristykseksi.

  VastaaPoista
 7. Tämä vaikuttaa mukavalta lukemiselta päivää, jolloin voi loikoilla villasukat jalassa ja hotkaista koko tarinan parilla haukulla.
  En ole lukenut Gavaldalta mitään, enkä myöskään nähnyt kyseistä leffaa. Senkin voisin katsoa ihan mielelläni joku perjantai-ilta, kun pää ei työviikon jälkeen veny mihinkään kovin vaativaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaapa ihanalta tilanteelta, varsinkin kun tänään ensimmäistä kertaa teki mieli kääriytyä paksun viltin syleilyyn lukemaan. Perjantai-illalla Kimpassa on hyvä seuralainen:)

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...