7.7.2017

Louise Penny - Naivistin kuolema


Jane Neal kohtasi luojansa varhaisaamun
usvassa kiitospäivää edeltävänä sunnuntaina.

Naivistin kuolema on palkitun kirjailijan, Louise Pennyn, esikoisteos, mutta suomennokset ikävä kyllä on nyt luettu. Minulle nämä kaksi lukemaani Pennyn kirjaa ovat olleet todella hyviä ja varsinkin toinen osa Kylmän kosketus on dekkarikastin kärkeä. Aloitin Armand Gamachesta kertovan sarjan vähän hassussa järjestyksessä, mutta ei se mitään. Lopun jännitys oli ehkä vähän laihanlainen, kun muistin sentään ketkä vielä seuraavassa ovat mukana, niin he eivät ainakaan voineet olla syyllisiä.

Takakannesta: Kun kiitospäivän aamu valkenee Three Pinesin maalauksellisessa pikkukylässä, sen rauhalliseen elämään tottuneet asukkaat alkavat valmistautua juhlan viettoon. Yksi heistä ei kuitenkaan enää koskaan avaa silmiään, sillä taidemaalausta harrastanut opettaja Jane Neal löydetään metsästä kuolleena. Paikalliset olettavat hänen joutuneen metsästysonnettomuuden uhriksi, mutta Montréalista saapuva rikoskomisario Armand Gamache on toista mieltä. Paratiisimaiselle paikkakunnalle on luikerrellut pahuuden käärme.  

Three Pines on niin rauhallinen kylä, ettei siellä ollut tarvetta edes poliisille. Siksi tapahtunut kuolema järkyttää kyläläisiä erityisesti. Lisäksi kuollut Jane Neal on hyvin pidetty, herttainen asukas, joten syyllisen motiivia on mahdoton arvata. Ainut kummallisuus Janessa on hänen talonsa olohuone, jossa kukaan ei ole koskaan saanut käydä. Iäkäs Jane on myös maalannut muilta piilossa ja ennen kuolemaansa hän toi kylän näyttelyyn yhden maalauksensa ja toivotti kyläläiset tervetulleiksi olohuoneeseensa seuraavana päivänä. Vaan ei hän tiennyt loppunsa tulevan sitä ennen.Penny kirjoitti kiitoksissaan hellyyttävästi miehelleen: Hän salli minun luopua työpaikastani ja teeskennellä, että kirjoitan, ja ylisti minua sitten auliisti jopa silloin, kun sain aikaan vain soopaa. Gamache-sarja ei ainakaan mitään soopaa ole ollut. Pennyn kirjat ovat enemmän kuin juonivetoisia ja ratkaisukeskeisiä dekkareita, niissä on paljon viisautta ja lämpöä ja rikoskomisario Gamache nojaa paljon psykologiaan. Juuri tuo myötätuntoinen tunnelma on kirjan vahvuus ja tarjoaa varteenotettavan vaihtoehdon raakojen rikostarinoiden rinnalle.
_________________________________
½
Louise Penny - Naivistin kuolema
(Still Life, 2005)
Wsoy, 2008
Kirjastosta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...