5.7.2017

Jane Austen - Lady Susan (+elokuva)


Blogihistoriani näyttää, että edellisestä Jane Austenista on reilusti yli kolme vuotta aikaa. En ihmettele, sillä Austenin kirjat ovat olleet lähinnä harmitonta ajanvietettä, mutta sitä suuremmaksi elämykseksi niistä ei ole ollut. Voitte siis arvata miten suurenmoinen yllätys oli alkaa lukea Lady Susania ja huomata nauttivansa siitä suuresti. Lopulta niin paljon, että päädyin antamaan sille Goodreadsissa viisi tähteä. Yeah.

Lady Susan on yksi Uskollinen ystävänne -kokoelman kirjenovelleista. Kyseisen novellin tarkasta julkaisujankohdasta ei ole tietoa, mutta luultavimmin Austen kirjoitti sen ollessaan 19-vuotias. Hänen kirjoittamakseen tarinaksi päähenkilö, lady Susan, on hyvin epätyypillinen. Hän on nuoruusvuodet jo ohittanut, vähävarainen leski, jonka kauneus ei kuitenkaan ole kadonnut. Nyt saa siis heittää mielestään Austenin mukavat ja ihastuttavat nuoret neitoset, sillä lady Susanissa yhdistyy kevytkenkäisyys, röyhkeys ja määrätietoisuus. Turhamaisuudessaan hän ei piittaa yhteiskunnan säännöistä vaan tekee mitä mielii.

Pääasia on saada typerä (lady Susanin sanoin, ei minun) tytär naimisiin - vaikka sitten vastoin tahtoaan - ja turvata näin elämä rahallisesti. Sillä aikaa lady Susan pyörii milloin kenenkin nurkissa hurmaten miehet valloittavalla olemuksellaan. Olen tehnyt miehen tietoiseksi vallastani, joka oli valmistautunut tuntemaan vastenmielisyyttä minua kohtaan, ja joka oli ennakkoluuloinen kaikkien menneiden tekojeni suhteen. Hän juonittelee ja yhdessä ilkikurisen kirjeenvaihtoystävänsä rouva Johanssonin kanssa he naureskelevat miesten typeryydelle. Lady Susanille miehet ovat vain ajanvietettä ja hupia.Sanomattakin lienee selvää, että hän herättää kateutta naisisssa, jotka yrittävät panetella häntä minkä ehtivät. Edesmenneen miehensä veljen, herra Vernonin, luona vieraillessaan rouva Vernon näkee Lady Susanin teeskentelyn läpi, mutta joutuu seuraamaan sivusta, kun leski kietoo miehet pauloihinsa. Novelli irvailee yhteiskunnalle ja yllätyin miten kujeilevaksi ja kutkuttavaksi se lopulta osoittautui. Sisälläni kupli nauru. Eikä postauksen kirjoittaminen ole koskaan ollut näin helppoa.

Vaikka mm. Viisasteleva sydän ja Järki ja tunteet saivat epäilemään Austenin kirjojen viehätysvoimaa, olen iloinen, että kokeilin vielä onneani Lady Susanin kanssa. Tämän voimin luen vielä varmasti Kasvattitytön tarinankin.

⧫         ⧫         ⧫

Love and Friendship -elokuva

Elokuva on hyvin uskollinen novellille, siinä jopa luetaan ja kirjoitellaan ahkerasti kirjeitä. Lady Susan joutuu lähtemään edellisestä majapaikasta vaimon paheksunnan vuoksi ja majoittaa itsensä edesmenneen miehensä veljen luo. Tyttären hän yrittää pitää pois silmistään valmistellessaan hänelle rikkaita naimakauppoja. Kaikkihan janeausten-maailmassa pyörii hyvien naimakauppojen ympärillä. Valinnan pulaa ei hänellä itselläänkään tunnu olevan.

Novellia lukemattomalle elokuva tarjoaa haasteen. Se tykittää ruudulle lyhyessä ajassa ison kasan hahmoja, joiden sukulais- ja ystävyyssuhteet pitäisi painaa mieleen mikäli haluaa pysyä perässä. Näyttelijät olivat suurimmaksi osaksi minulle tuntemattomia, mutta etenkin Kate Beckinsale on onnistunut roolissaan lady Susanina. Love and Friendship on harmiton elokuva, joka tarjoaa puoleksitoista tunniksi viihdettä.
_________________________________________________________

Jane Austen - Lady Susan
(Lady Susan, 1805)
Tammi, 2007
Kirjastosta


Love and Friendship (2016)
Komedia / Draama / Romanssi
Ohjaaja: Whit Stillman
Näyttelijät: Kate Beckinsale, Chloe Sevigny, Xavier Samuel

Muita postauksia
Jane Austen: Emma

2 kommenttia:

 1. Hmm, en ole ikinä tuntenut vetoa Austeniin (olen enemmän Brontë-tyttöjä), mutta tämähän vaikuttaa kiinnostavalta. Ehkä vielä joskus tartun tähän tai Neito vanhassa linnassa -romaaniin.

  PS. Ihana teeastiasto!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä kannattaa tutustua! Brontet ovat enemmän minunkin mieleeni, mutta tämä oli hyvin erilainen muihin austeneihin verrattuna.

   Heh, kiitos:D En ole keksinyt missä kuvassa niitä voisin käyttää, mutta nyt osui viimein sopiva kirja.

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...