20.12.2016

Suomalaisten kirjailijoiden vuosi


Ensi vuonna Suomi täyttää pyöreät sata vuotta ja omassa blogissani juhlistan tuota merkkipäivää lukemalla aiempaa enemmän teoksia suomalaisilta kirjailijoilta vuoden 2017 aikana. Ei luulisi olevan mikään vaikeasti saavutettava tavoite, sillä aikaisempina vuosina kotimaisten kirjojen määrä on ollut parinkymmenen prosentin luokkaa kaikista luetuista.

Ensi vuoden kirjamessuillakin on myös sopivasti teemana Suomi, joten yleissivistyksellisten aukkojen täyttäminen on tältäkin osalta suositeltavaa. Lisäksi huomasin tässä taannoin, että Kirjat kertovat -blogi teki haasteen sekin satavuotiaan itsenäisyyden kunniaksi. Saankin siis kätevästi niputettua nämä kaksi yhteen. Sataa kirjaa ei saldoksi tule, sen voin jo nyt sanoa, mutta henkilökohtainen tavoite on yksinkertaisesti vain lisätä kotimaisten määrää.

Tunnustan ettei suomalainen kirjallisuus saa aivan hyppimään riemusta, sillä mieleen hiipii ensimmäisenä raskassoutuiset (erityisesti miesten kirjoittamat) klassikot kuten Suuri illusioni, Leijat Helsingin yllä, Manillaköysi ja Maa on syntinen laulu. Sitten kuitenkin muistan yhä uudelleen, että olen lukenut niin paljon hyviäkin: Yö ei saa tulla, Usva, Pyöveli, Ruben-sarja, Oneiron, Ihon alaiset, Kuokkamummo, Säädyllinen ainesosa... Tänä vuonna etsin noita helmiä lisää ja ajattelin löytääkin!

Nyt kun tavoite on täällä ihan julkisesti ilmoitettu, niin ehkä saankin jotain aikaiseksi, eikä tämä taas jää vain ajatuksen tasolle. Alla listattuna jonkinlainen alustava TBR-lista kirjastosta lainattavista ja omasta hyllystä löytyvistä teoksista.

TBR
Leena Krohn - Unelmakuolema
J. P. Koskinen - Ystäväni Rasputin
                          Kuinka sydän pysäytetään
Tommi Kinnunen - Neljäntienristeys
Otto Lehtinen - Wurlitzer
Sirpa Kähkönen - Graniittimies
Sinikka ja Tiina Nopola - Heinähattu ja Vilttitossu -sarja
Sofi Oksanen - Norma
Tiina Raevaara - Eräänä päivänä tyhjä taivas
                           Hukkajoki
Pauliina Rauhala - Taivaslaulu
Mikaela Strömberg - Sophie
Pajtim Statovci - Kissani Jugoslavia
Saara Turunen - Rakkaudenhirviö
Antti Tuomainen - Muistilabyrintti
Tuutikki Tolonen - Mörkövahti
Maria Turtschaninoff - Maresi: Punaisen luostarin kronikoita
Eeva Vuorenpää - Kotkansilmä
 
Omasta hyllystä
Anni Blomqvist - Myrskyluoto
Laila Hirvisaari - Hylätyt talot, autiot pihat
Emmi Itäranta - Teemestarin kirja
Tove Jansson - Kuuntelija
Pasi Ilmari Jääskeläinen - Harjukaupungin salakäytävät
Anni Kytömäki - Kultarinta
Enni Mustonen - Paimentyttö
Marissa Mehr - Veristen varjojen ooppera
Miika Nousiainen - Maaninkavaara
Seita Parkkola - Viima
Johanna Sinisalo - Kädettömät kuninkaat
Kaari Utrio - Yksisarvinen
                      Haukka, rakkaani
Jussi Valtonen - He eivät tiedä mitä tekevät


Eiköhän tällä listalla ainakin alkuun päästä. Vinkkejä otetaan ehdottomasti vastaan pitkin matkaa - mielellään niitä viiden tähden helmiä! Minua kiinnostaa maaginen realismi, pientet yhteisöt ja kylät sekä koskettavuus ja puhuttelevuus. Jos joku muukin kokee huonoa omatuntoa huonon kotimaisen kirjallisuuden tuntemisen takia tai muuten vain haluaa Suomea juhlistaa, niin liity toki mukaan Kirjat kertovat -blogissa. 

16 kommenttia:

  1. Hieno tavoite! Minullakin on jatkuvana tavoitteena lukea enemmän kotimaisten kirjailijoiden kirjoja ja blogin myötä se onkin edistynyt jonkin verran. Toivottavasti ensi vuonna taas vielä enemmän :)

    Suunnittelemistasi kirjoista olen pitänyt todella paljon Koskisen romaanista Kuinka sydän pysäytetään, Kinnusen Neljäntienristeyksestä (ja sen jälkeen Lopotista), Kähkösen Graniittimiehestä ja Turtschaninoffin Maresista. Krohnin Unelmakuolemaa en ole (vielä!) lukenut, mutta suosittelen Krohnia ylipäänsä kyllä aina ja kaikkialla!

    Jos et ole näitä vielä lukenut, niin suosittelen tbr-listan jatkoksi ainakin Finlandia-voittaja Jukka Viikilän Akvarelleja Engelin kaupungista, Riitta Jalosen Kirkkautta, Minna Rytisalon Lempiä, Johan Bargumin novelleja (esim. kokoelmaa Novelleja 1965–2015) ja Katja Ketun Kätilöä ja Yöperhosta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulla yritys on ollut hyvä viimeiset 2v, mutta mitään kehitystä ei silti ole tapahtunut:D Tähän toivottavasti tulee muutos ensi vuonna. Kopkop. Ainakin on hyvä määrä kertynyt kiinnostavia kirjoja.

      Kaunis kiitos vinkeistä!

      Poista
  2. Samansuuntaista olen itsekin ajatellut. Pohdin jopa että lukisin pelkästään suomalaista ja että olisipa hienoa myös lukea sata suomalaista juhlavuonna. Innolla ootan tulevaa kirjavuotta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Huh mikä suunnitelma, tuohon minä en pystyisi, joten respect jos toteutat aikeesi! Ei se Suomi joka vuosi sataa täytäkään ;)

      Poista
  3. Sataan ei kyllä millään repeä, mutta sama pyrkimys täälläkin lukea enemmän kotimaista ensi vuonna.
    Tiia

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu se olisi minullekin vähän liian suureellinen tavoite, kohtuus kaikessa:)

      Poista
  4. Seksistä ja matematiikasta on hieno kirja! En koskaan jätä käyttämättä tilaisuutta hehkuttaa Iida Raumaa :D Tänä vuonna luin niin paljon kotimaisia (noin 100) että en enää ensi vuonna millään jaksa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nimi on tuttu blogien kautta, mutta muuta en siitä tiedäkään, täytyy tutustua. Sinä olit siis jo vuoden etuajassa tuon 100 suomalaista -haasteen kanssa :D

      Poista
  5. Olen tänä ja viime vuonna saanut kasaan noin 50 kotimaista, ja siinä on jo äänikirjatkin mukana. En usko että saan määrää enää tuosta nousemaan, mutta koetan kyllä laajentaa lukureviiriäni uusiin kirjailijoihin. Mm. Johanna Sinisaloon :). Oletko lukenut Krohnin Tainaronin? Se on helmi jos mikä! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tosi hyvä määrä tuo viisikymmentäkin ja itsekin haluaisin löytää nimenomaan hyviä uusia kirjailijoita. Krohnilta en ole lukenut mitään (heh), joten kiitos vinkistä!

      Poista
  6. Minulla oli tuossa välillä oikein suomalaisten kirjojen buumi. Joten olen hiukan kyllästynyt suomalaisiin kirjoihin. Maailmalla on uskomaton määrä ihania ja unohtumattomia kirjoja.
    Suosittelen Kirsi Alanivan Villa Vietin lintuja, siitä löytyy nuo kaikki teemat mistä olet kiinnostunut. Muuuten Lauralla on hyvät ehdotukset, joita suosittelen. Lempi on ainut, jota en ole lukenut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Uskon hyvin. "Maailmalla on uskomaton määrä ihania ja unohtumattomia kirjoja." Niinpä! Kunhan vain ne helmet löytäisin kotimaisten parista. Siinä on iso työsarka. Mainitsemastasi kirjasta en ole kuullutkaan, laitan sen ylös.

      Poista
  7. Hieno idea juhlistaa juhlavuotta lukemalla enemmän suomalaista kirjallisuutta! Voisin itsekin yrittää samaa ensi vuonna. Pidän suomalaisesta kirjallisuudesta, mutta jotenkin kynnys lukea suomeksi on noussut ja sitten se vain jää. Voisin yrittää ensi vuonna lukea kirjahyllyni suomalaiset kirjat! Tuskin kaikkia ehdin lukemaan, mutta tietoisesti yrittää lukea enemmän. :)

    Menenkin tutustumaan tuohon linkkaamaasi haasteeseen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen eksynyt niin monta kertaa kamalien suomalaisten kirjojen pariin, että kynnys on ruudun tälläkin puolella suuri. Varsinkin kotimaiset mieskirjailijat ovat suurin kompastuskivi.

      Hyvä tavoite Elegia! Eipä tosiaan haittaisi, jos oman hyllyn lukemattomat samalla vähentyisi.

      Poista
  8. Itse olen tänä vuonna lukenut 40 suomalaista kirjaa, se on varsin hyvin vajaasta 70 yhteensä luetusta! On ollut kyllä hurjan hyvä kotimaisen kirjallisuuden vuosi, ja tämän vuoden kirjoista voisi suositella vaikka ja mitä: Puikkosen Eurooppalaiset unet, Inkeri Markkulan Kaksi ihmistä minuutissa, Rytisalon Lempi. Lisäksi ihan huippuja suomalaisa ovat mm. Katja Ketun Yöperhonen, Rannelan Punaisten kyynelten talo, Aki Ollikaisen Nälkävuosi & Tove Janssonin aikuistuotanto noin kokonaisuudessaan. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On kyllä hyvä saavutus! Kiitos vinkeistä, näyttää siltä, että lukeminen ei ainakaan lopu kesken ensi vuonna :D

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...