8.5.2016

Elena Ferrante - Loistava ystäväni


"Rino soitti minulle aamulla, luulin että hän pyytäisi taas 
rahaa ja valmistauduin sanomaan ei. Mutta hänellä olikin 
toisenlaista asiaa: hänen äitinsä oli kadonnut."
kirjan alku

Paljon hehkutettu Loistava ystäväni löysi tiensä myös minun yöpöydälle ja jo tässä vaiheessa voin sanoa, että varmasti yksi tämän vuoden parhaita käännöskirjoja! Väärään osoitteeseen eivät ylistykset ole menneet. Elena Ferrante salanimen takana on julkisuutta välttelevä kirjailija.

Lila on jo pikkutyttönä peloton, uhmakas ja huippuälykäs, Elena taas epävarma tarkkailija. Mutta yhdessä tytöissä on voimaa selvitä miesten hallitsemassa yhteisössä, jossa naiset taistelevat tilastaan ja jossa väkivalta on jokapäiväistä. Tyttöjen keskinäinen kilpailu ja kateus potkii heitä eteenpäin, mutta luja yhteenkuuluvuus ei horju koskaan. Takakansi

Kirjaan humpsahtaa sisälle samantien. Se on intiimi, kiehtova ja elämännälkäinen. Napoli toisen maailmansodan jälkeen on rankka paikka. Ihmiset ovat suurelta osin köyhiä, lapset tekevät töitä, eivätkä juuri haaveile pitkälle kouluttautumisesta, sillä siihen vaaditaan rahaa. Kaduilla on väkivaltaa.

Elenalla ja Lillalla on erikoinen ystävyys, heillä ei ole montaa yhdistävää tekijää (kirjat tietenkin), mutta silti he vetävät toisiaan puoleensa kuin magneetit ja viihtyvät yhdessä. Lila on räväkkä ja Elena hiljaisempi. Molemmat koulussa nopeita oppijoita, mutta Lila on ihan omaa luokkaansa; Hän omaksuu asioita huikeen tahtiin, vaivattomasti ja Elena yrittää pysyä hänen perässään, nousta jopa ohi, mutta se on turha kilpailu. Lapsuudesta saakka Lila haastaa Elenaa ja tämähän seuraa perässä.

"Vähän ennen neljättä kerrosta Lila teki jotakin yllättävää. Hän pysähtyi odottamaan minua, ja kun olin päässyt hänen rinnalleen, hän tarttui käteeni. Se ele muutti kaiken välillämme ainiaaksi"

Eletään miesten hallitsemassa maailmassa, jossa miehen kunnianloukkauksesta seuraa välittömästi selkkaus. Lila kapinoi raivokkaasti ja tekee asiat miten haluaa muiden seuratessa pelokkaina vieressä. Hän on kiehtova henkilö kaikessa mystisyydessään ja hänen tekemisiään osaa kaikista vähiten ennustaa. Muutenkin Loistava ystäväni on täynnä yllättäviä käänteitä, eikä mitenkään voi tietää mitä seuraavaksi on luvassa. Ferrante taiturimaisesti kuljettaa lukijan halki tapahtumien. Loistava ystäväni on raikas tuulahdus kirjamaailmaan.

Lila ei kuitenkaan täysin yksipuoleinen henkilö ole, hänestä löytyy muitakin kuin uhkarohkea puoli. Hänellä on omat pelkonsa, maailma Napolin ulkopuolella mietityttää ja pelottaa. Elena taas kamppailee jatkuvasti itsensä kanssa, yhdessä hetkessä hän pitää itseään lahjakkaana ja seuraavassa Lilan kopioijana, joka ei osaa tehdä mitään omaa. Vaikka Elena ja Lila eivät aina yhdessä ole ja he menevät omia polkujaan, on heidän välinen side luja. Kirja pursuaa muutenkin mielenkiintosia henkilöitä. Toinen mielenkiintoinen seikka on se, että että kirjailijan etunimi on sama kuin pähenkilöllä. Onkohan sillä joku merkitys?

Kirjassa päästään tyttöjen nuoruuteen asti ja Loistava ystäväni onkin napolilaissarjan ensimmäinen osa neljästä ja jos ei jaksa odottaa seuraavaa osaa, voi sillä aikaa lukea Ferrantelta muut suomennetut kirjat: Amalian rakkaus (1992) ja Hylkäämisen päivät (2002). Täällä ruudun takana ainakin yksi kiinnostunut ilmoittautuu!
_______

Elena Ferrante - Loistava ystäväni
( L'amica geniale, 2011)
WSOY, 2016
Kirjastosta lainattu
Tähtiä:

10 kommenttia:

 1. Nyt kävi minulle niin, että enpä juuri ihastunut tähän kirjaan. Kirja oli paikoitellen jopa pitkäveteinen. Lisäksi tyttöjen iät vaihtelivat paikoitellen kovastikkin. 14-vuotias olikin heti 16-vuotias pitkä kaunis ja hoikka mannekiinivartaloinen upea ilmestys. Nyt tuntuu jo siltä, että seuraavat osat taitavat jäädä lukematta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin ne kokemukset voi vaihdella näinkin radikaalisti. Harmi ettet tykännyt. Minä sen sijaan en malta odottaa seuraavien osien ilmestymistä!

   Poista
 2. "Kirjaan humpsahtaa sisälle samantien. Se on intiimi, kiehtova ja elämännälkäinen." Kyllä! Odotan innolla sarjalle jatkoa, kuinka Lilan ja Elenan tarina kehittyy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jenni, miten tässä oikein jaksaa odottaa seuravaa suomennosta! Jäi vielä niin pahasti kesken.

   Poista
 3. Oh, kiinnostavalta vaikuttaa! Parnassossa taisi olla tästä aika ylistävä arvostelu :D Ei ehkä laadun tae, mutta on siis noteerattu "paremmissakin piireissä".

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä kolahti ja lujaa, suosittelen! Enkä yhtään ihmettele, jos Parnassossa on tykätty:)

   Poista
 4. Kuulostaa mielenkiintoiselta kirjalta. Taitaa mennä lukulistalle :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämmöisiä helmiä löytyy ihan liian harvoin - tai sitten olen liian vaativa, mutta kannattaa tutustua, niin kuin olen tässä kaikille toitottanut :D

   Poista
 5. Tätä on toittotettu nyt niin paljon, että pitää kai se sitten lukea :) "intiimi, kiehtova ja elämännälkäinen" kuulostaa hyvältä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lue Kaisa V ihmeessä, kiinnostavaa kuulla mitä pidät! Mutta toivottavasti rima ei nyt asetu liian korkealle kaikesta tästä hehkutuksesta.

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...