16.1.2019

Macbeth (Jo Nesbø)


Jostain syystä Jo Nesbøn Harry Hole -dekkarisarja ei ole yhtään minua varten (tämän johtopäätöksen vedin täysin ensimmäisen osan perusteella), mutta kaikki muut lukemani Nesbøt olen niellyt kritiikittä eli pitänyt niistä aikalailla varauksetta. Ei liene siis tämän tiedon valossa yllätys, että myös Macbeth osui ja upposi. Macbeth on toinen romaani Shakespeare-tulkintojen sarjassa, joita ilmestyy yhteensä kahdeksan.

Takakannesta: Poliisipäällikkö Macbeth on kova mutta rikkinäinen mies, kaupungin paras poliisi ja korviaan myöten rakastunut häikäilemättömään Ladyyn. Kun huumeratsia muuttuu verilöylyksi, Macbeth tiimeineen saa puhdistaa sotkun. Poliisipäällikkö palkitaan menestyksestään. Valta, raha ja kunnioitus ovat hänen ulottuvillaan, samoin Ladyn jakamaton huomio.

Mutta voiko Macbethin kaltainen mies koskaan päästä huipulle? Ei kestä kauaakaan, kun Lady saa Macbethin vakuuttumaan siitä, ettei tämä saa osuuttaan kaupungista - ellei ole valmis tappamaan osuutensa puolesta.

Nesbøn Macbeth on ennenkaikkea romaani vallanhimosta. Kun valtaanpääsy ei näytäkään kovin mahdottomalta ajatukselta se ottaa haltuun kaikki ajatukset, eikä vain yhden pykälän eteneminen riitä, vaan on päästävä vielä kauemmas, vielä korkeammalle. Macbethin naisystävä liekehtivän punaisissa hiuksissaan kuiskuttelee korvaan kunnianhimoisia visioita ja saa miehen samanlaisiin aatoksiin. Hurjahan tämä kirja on! Siinä on jälleen odotetusti verta, väkivaltaa, petturuutta, korruptiota... Mutta koukussa olin jälleen! Nesbø on mestari kuljettamaan tarinaa, eikä kahtiajako hyviksiin ja pahiksiin ollut aina niin kiveen hakattu.

William Shakespearen Macbethin olen myös lukenut, joten oli mielenkiintoista seurata miten Nesbø on käyttänyt näytelmän elementtejä ja hahmoja hyväkseen. Monia samoja henkilöitä löytyi - liekö hän ottanut romaaniin mukaan suurimman osan alkuperäisen näytelmän henkilöistä. Helmikuussa Shakespeare-sarja saa jatkoa, kun Edward St Aubynin Mediamogulia ilmestyy suomeksi! Jes! Kutkuttavaa saada tietää miten muut ovat Shakespearen tekstejä käsitelleet!

½
Jo Nesbo - Macbeth
(Macbeth, 2018)
Johhny Kniga, 2018
Kirjastosta

2 kommenttia:

  1. Meidän maut menevät siis päinvastoin. Harry Hole osui ja upposi minuun, samoin muut kirjat paitsi ei tämä Macbeth. Se jäi muutamaan sivuun, enkä aio antaa armoa sille toista kertaa. Ehkä olen lukenut oman osani Holen tuotantoa, sillä olen lukenut kaikki muut suomennokset. Lastenkirjoista ensimmäisen ja se oli huipputeos. Aion lukea Harry Hole sarjan loputkin kirjat mitä suomennetaan, ehkä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen tykännyt kaikista muista paitsi nimenomaan Holeista, joka johtuu kai siitä, että dekkareita jonkin verran lukeneena en kokenut Holea genressään mitenkään ihmeellisenä vaan tuhat kertaa jo ennestään nähtynä. Nosbon lastenkirjoja en olekaan vielä lukenut!

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...