21.9.2018

Katie Green - Lighter Than My Shadow"I'm finished."
"Come on, love. You've hardly started."
"But I'm full."

Lighter Than My Shadow on Katie Greenin omaelämäkerrallinen kuvaus anoreksiasta, jonka ensimmäiset merkit alkavat jo nuorella iällä. Pitääkseen painajaiset poissa ja tunteakseen olonsa turvalliseksi Katie keksii sääntöjä ja rituaaleja. Kaiken tulee olla omalla paikallaan ja symmetrisesti. Haastavinta on syöminen, jossa ruuat pitää eritellä ja pilkkoa samankokoisiksi palasiksi. Koulussa Katie tulee hyvin tietoiseksi vartalostaa. Hän on muita päätä pidempi ja pojat kiusaavat häntä poikamaisesta ulkonäöstä. Katie haluaa kuvittajaksi, mutta pelkää epäonnistumisia, joten hän päättää olla täydellinen muissa aineissa ja opiskee hullunlailla. Rumaksi tuntunut olo helpottuu hieman karkkilakolla ja kavereiden ihailevilla kehuilla, mutta johtaa siihen, että Katie ei voi enää syödä mitään epäterveellistä tuntematta huonoa oloa ja kasvavaa paniikkia painostaan. Ja siitä alkaa syömisen pakonomainen tarkkailu ja laskeminen.

Jos tämä massiivinen graafinen romaani ei herätä tunteita, niin on syytä katsoa peiliin. Lighter Than My Shadow on rankka ja tärkeä tarina mielen hauraudesta, kiusaamisen vaikutuksista, ihmisten petollisuudesta ja kyvyttömyydestä toimia tai ohjata eteenpäin. Katien vanhemmat eivät tuntuneet tajuavan tilanteen vakavuutta tai eivät ainakaan uskaltaneet pistää pistettä sille kaikelle ja kestää todella kauan ennen kuin Katie saa kunnon apua. Tytön kasvavaa pahaaoloa ja erästä traumaattista tapahtumaa on hirveää katsoa ja se seuraa häntä kuvissa mustana pilvenä.


"I'll never be good enough."


Jälleen kirjan nimellä ja sen koon välillä on tahatonta ironiaa, sillä Lighter Than My Shadow'ssa on 500 sivun verran tuhtia tavaraa ja se painaa kuin synti. Kuvat ovat mustavalkoisia ja aika pelkistettyjä ja hahmot yksinkertaisia, sillä itse sairaus vie paljon tilaa. Tarina on lopulta kuitenkin toiveikas, vaikka tie itsensä hyväksymiseen on ollut pitkä ja rankka. Mutta mahdollinen.

Katie Green - Lighter Than My Shadow
Random House, 2013
Kirjastosta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...