8.6.2018

Elena Ferrante - Ne jotka lähtevät ja ne jotka jäävät


Näin Lilan viimeistä kertaa viisi vuotta sitten, talvella 2005.

Olen aina yhtä innoissani, kun postin paketista paljastuu Elena Ferranten jokin Napoli-sarjan osa! Elena ja Lila jaksavat kiehtoa osasta toiseen ja tietenkin matkakuume on taattu. Kirjat ovat juuri sen mittaisia, ettei lukeminen lopu aivan yhdellä istumalla. Takaraivossa kummitteli ajatus sarjan loppumisesta, sillä viimeinen, neljäs osa, julkaistaan syksyllä (niin kaukana mutta niin lähellä!).

Takakannesta: Elena ja Lila ovat aikuistuneet ja elämä on vienyt heitä eri suuntiin. Kipakka Lila on jättänyt miehensä ja työskentelee nyt makkaratehtaalla karuissa oloissa. Lahjakas Elena on lähtenyt Napolista opiskelemaan ja julkaissut esikoisteoksensa; sen tuoma menestys avaa hänelle ovet oppineiden ja varakkaan sivistyneistön piireihin.

Eurooppa ympärillä kuohuu. Myös 1970-luvun Italiassa yhteiskunta mullistuu, poliittiset rakenteet, naisten asema ja sukupuoliroolit ovat murroksen kourissa. Lila ja Elena taistelevat päästäkseen pois vankiloistaan, kumpikin omastaan, ja pyrkivät irti patriarkaalisesta määräysvallasta, kurjuudesta ja tietämättömyydestä. Vaikka haasteita riittää niin lasten, aviomiesten kuin rakastajien kanssa, vahva side Lilan ja Elenan välillä pysyy, alati muuttuvana ja elävänä. 


Elena ja Lila eivät ole enää niin läheiset, sillä heidän välillään on ihan fyysinenkin välimatka. Silti näyttämisen halu on säilynyt ja Elena tuntee yhä jäävänsä jalkoihin, vaikka joillakin mittapuilla mitattuna hän on päässyt yhteiskunnassa pitkälle ja arvostetumpaan asemaan. Hän on myöskin päässyt pois Italian pikkukujilta, vaikkakin - hurjaa kyllä - kaipaa takaisin. "-- ja minun kävi häntä sääliksi, mutta samalla kadehdin häntä. Lapsellinen varmuuteni siitä, että hänet oli tarkoitettu tekemään ihmeellisiä asioita, kasvoi valtavaksi ja kaduin, että olin lähtenyt Napolista ja irrottautunut hänestä, tunsin jälleen tarvetta olla hänen lähellään."

Elenan ja Lilan vivahteikkaan ystävyyden kuvauksen lisäksi kirja pitää sisällään aikamoisen yhteiskunnan kuvauksen. Italia kuohuu ja sotajalalla ovat ainakin kommunistit, fasistit ja ammattiyhdistysliike. On vallankaapausyrityksiä, poliisin voimatoimia, tulitaisteluita ja verilöylyjä. Kortteleissa kahakoidaan. En voinut kolmannen osan kohdalla olla aistimatta sitä miten onnettomia kaikki olivat omilla tahoillaan. Elena luo kirjailijanuraansa, mutta sitä jarruttaa kahden lapsen saaminen. Mies ei tunnu arvostavan vaimoaan yhtään. Lila taas on keskellä yhteiskunnan kuohuntaa ja näkee sen lähietäisyydeltä sekä joutuu kuin puolivahingossa suoraan sekaan.

"--halusin sanoa ja tehdä kaikkea, mitä
ajattelin että hän olisi sanonut ja tehnyt--

Ferrante on taituri vailla vertaa. Hienoja henkilöitä. Mielenkiintoista pohdintaa. Lumoava Italia.

Mitenköhän tarina tulee päättymään? En malta odottaa! Lämpenevätkö Elenan ja Lilan välit ja säilyykö riippuvuussuhde yhä.


Elena Ferrante - Ne jotka lähtevät ja ne jotka jäävät
(Storia di chi fugge e di chi resta, 2013)
Wsoy, 2018
Arvostelukappale

4 kommenttia:

 1. Ihana, että pidit tästä näin kovin! Tuntuu, että tämä kolmas osa jakaa aika paljon mielipiteitä Ferrante-fanienkin keskuudessa, mutta itselleni tää nousi ehdottomasti tärkeimmäksi ja tähänastisista parhaimmaksi koko sarjasta. Nyt tosiaan malttamattomana odotan viimeistä osaa, mutta onneksi se tulee jo sentään tämän saman vuoden puolella! Maagisen ihana sarja, ah. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vahvalla linjalla on Ferrante jatkanut<3
   Täytyykin käydä lukemassa muiden mietteitä tästä osasta, sillä en ole vielä ehtinyt enkä kovin moneen tärmännyt. Lukijalle tässä on paljon kaikenlaista ja niin kovasti kuin pidinkin Elenasta ja Lilasta yhdestä, oli heitä myös kiinnostava seurata enemmän omillaan.
   Ei tosiaan kauaa tarvitse odottaa! Kylläpä meitä hemmotellaan:)

   Poista
 2. Mahtavaa, että pidit tästä! Ko. kirja on lukulaitteessani ja aion niin lukea tämän ensi viikolla juuri alkaneen kesäloman kunniaksi. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa kesäloma ja ihanaa Ferrante - muuta ei tarvitakaan:D
   Leppoisia lukuhetkiä!

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...