6.3.2017

Emmi Itäranta - Teemestarin kirja


"Kaikki on nyt valmista."
kirjan alku

Tästä päivästä uhkasi tulla neljäs päivä ilman postausta, mutta sainpas rykäistyä tämän viimein maailmalle. Teemestarin kirja on kummitellut jo jonkin aikaa lukulistallani. Se on Emmi Itärannan esikoisteos, joka näyttää meille maailman, jossa tuskin haluaisimme elää, mutta jonka toteutuminen ei ole edes mahdottomuus tätä menoa. Itärannalta on ilmestynyt tähän päivään mennessä myös Kudottujen kujien kaupunki.

 MAAILMASTA ON LOPPUMASSA VESI.

Suunnattoman katastrofin – ehkä ilmastonmuutoksen, ehkä jonkin muun – läpikäynyt ihmiskunta sinnittelee veden vähyyden ja sen säännöstelyä hallitsevan diktatuurin vallan alla. Vain kaatopaikoille hautautunut teknologia ja teemestarien sukupolvien ajan pitämät päiväkirjat muistuttavat entisistä ajoista. Noria on teemestarien sukua, ja pian on hänen vuoronsa ottaa vastaan täysivaltaisen teemestarin arvo – ja hänen edeltäjiensä tarkkaan varjelema salaisuus. Aikana, jona veden kätkeminen on rikoksista pahin, sotilasvallan katseet kiinnittyvät väistämättä teemestarin taloon... Takakansi

Ihmiset kärsivät vesipulasta ja sitä säännöstellään kaikille saman verran. Suolainen meri on syönyt saaria ja kaupunkeja ikijään sulattua. Öljysotien seurauksena osa maata on asuinkelvoton. Lopulta öljykin loppui ja ihmisen seviytymisen kannalta vain kaikista tärkeimmät asiat säilytettiin ja sitä myöten teknologia hiipui unholaan. Lunta ei enää sada ja ilmaston jatkuvan samankaltaisuuden vuoksi kuukaudetkin ovat kadonneet.

"Se oli kertomus tuhosta ja raunioista, valtameristä, jotka kurkottivat kohti
mannerten keskustoja ja nielivät maata ja makeaa vettä. Miljoonista
ihmisistä, jotka pakenivat kodeistaan, sodista, joita käytiin sulavien jäiden
alta paljastuneista polttoainersursseista, kunnes maan suonet vuotivat
kuiviin. Ihmisistä, jotka haavoittivat maailmaansa, kunnes menettivät sen."
 
Ihmisillä on jatkuva pula puhtaasta vedestä ja eräät käyttävät sitä säälittä teeseremonioihinsa, niin kyllä se kieltämättä hieman ärsytti. Eikä kyse ollut edes muiden vaivihkaisesta auttamisesta, jonka taas olisi hyvin ymmärtänyt. Hyvä puoli on se, että kirjan maailma ei tunnu keksityltä vaan on hyvin realistinen. Se ei myöskään kompastu liialliseen selittämiseen.

Teemestarin kirja on hyvin hillitty kokonaisuus, joka ei kuohu suuntaan eikä toiseen ja vaikka tässä dystopiassa on hätkähdyttävä tulevaisuudenkuva, niin minulle tämä jäi vaimeaksi lukukokemukseksi. Jos olet aikomassa kirjan lukea, ei kannata tästä tekstistä huolestua, sillä tunnun olevan mielipiteeni kanssa aika yksin.

"Tänä aamuna maailma on tomua ja tuhkaa, mutta ei toivosta tyhjä." 
________________________________________


Emmi Itäranta - Teemestarin kirja
Teos, 2012
Graafinen suunnittelu: Ville Tiihonen
Omasta hyllystä

12 kommenttia:

 1. Minulta on Teemestarin kirja vielä lukematta, mutta suunnittelen kyllä sen lukemista lähitulevaisuudessa. Kiva kuulla poikkeava arvio, Itärannasta olen lukenut oikeastaan vain ylistäviä arvoja. Kudottujen kujien kaupungin olen lukenut ja vaikka se oli hyvä, se ei ihan tehnyt sellaista vaikutusta kuin olisin kaiken hehkutuksen pohjalta odottanut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä tosiaan vilkuilin muita arvioita ja hehkutusta oli monessa suuntaa, mutta niin nämä kirjamaut ihmisten välillä vaihtelee :) Jos jostain kirjasta on todella monet pitäneet, niin kyllä se aikamoisia paineita asettaa teokselle.

   Poista
 2. Luimme lukupiirissä Teemestarin kirjan. Minulla oli hieman ennakkoluuloja kirjan suhteen, mutta tykkäsin. Oli vallan erilainen kuin olin kuvitellut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Enpä osaa äkkiseltään keksiä mitään muuta Teemestarin kirjan kaltaista romaania, joten siinä suhteessa Itäranta on onnistunut hyvin.

   Poista
 3. Tykkäsin todella paljon. Minusta se oli jopa ilmestymisvuoden paras kirja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huomasin juuri, että kirja on ollut Blogistanian Finlandia -ehdokkaana, joten aika moni muukin on tykännyt :)

   Poista
 4. Mulla Teemestarin kirja on vielä lukematta, vaikka se on jo muutaman kerran ollut kirjastosta lainassakin :-D (Kyllä mä sen vielä joku päivä selätän!) Mut komppaan Kirjavarasta yllä, mukavaa lukea toisenlainen arvio.

  VastaaPoista
 5. Minäkin kuulun niihin, joilla kesti kauan ennen kuin Teemestarin kirjaan tartuin ja jotain epämääräisiä ennakkoluulojakin oli. Ne kyllä sitten haihtuivat nopeasti. Erinomainen teos ja kielellisesti valtavan rikas.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen jotenkin mystisesti onnistunut välttämään bloggaukset kirjasta, joten etukäteen en tiennyt mitä odottaa. Teemestarin kirja on hieno, mutta minulle se jäi etäiseksi.

   Poista
 6. Pst, uskallan tunnustaa sulle että mulla tämä jäi kesken... En vain saanut niistä teeseremoneista kiinni...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikki kirjat eivät vain ole kaikkia varten. Kiitos Annika tunnustuksesta :D Tuntui, että vasta loppupuolella päästiin vauhtiin, mutta sitten kirja olikin jo loppu.

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...