25.2.2016

Jim Harrison - Syystarinoita


"Jos olisit ollut alas kaarteleva lintu (ja yksi lintuhan sinne oli 
laskeutumassa, korppikotka), et olisi pystynyt erottamaan, 
oliko alastomana viruva mies kuollut vai elossa."
kirjan alku

Jim Harrisonin Syystarinoita sisältää kolme novellia, joista jo heti ensimmäinen alkaa hyvin väkevästi henkihieveriin hakatun, alastoman miehen kuvauksella. Siinä oli merkki minulle, että tämä ei ole kirja makuuni, mutta itsepäisesti jatkoin. Miksi pitää aina olla niin itsepäinen?

-- ’Syystarinoita’ on kertomus kolmesta veljeksestä, jotka lähtevät Montanasta ensimmäiseen maailmansotaan ja siitä millaisiksi heidän hyvin erilaiset elämänkohtalonsa muodostuvat. ’Kosto’ kertoo petetystä meksikolaisesta aviomiehestä, kauniista aviovaimosta ja rakastajasta. ’Mies joka luopui nimestään’ on kertomus menestyvästä suurkaupungin liikemiehestä, joka keski-iässä toteaa tehneensä elämässään kaiken väärin ja päättää aloitta alusta. Takakansi

"Hän viivähti kuistilla ja veti sisäänsä illan tuoksua: lantaa ja mesikkää, tallattuja ja mätäneviä lehtiä, hämärän syliin haipuvaa kalliota ja hiekkaa. Hän rakasti tätä laaksoa joka kirkkaimmassakin auringossa näytti synkältä ja varjoisalta."

Syystarinoiden novellit ovat raakoja ja rankkoja tarinoita ja Harrisonilla on itseasiassa sanottu olevan samaa rajua voimaa ja kaunista kovuutta kuin Hemingwayllä. Hmm. Voihan se näin toki olla, Vanhuksessa ja meressä se vain kytee hiljaisesti pinnan alla kun taas Harrison ei yhtään säästele vaan antaa kaiken tulla! Volyymi täysille. Totean siis nätisti, että olen täysin väärää kohderyhmää ja novellienhan teemanakin on miehen osa elämässä. Samaistumispinta? Hyvin heikko ellei olematon.

Syystarinoita novellin pohjalta on tehty elokuva Intohimon tuulet (1994), jossa näyttelee mm. Brad Pitt, Aidan Quinn ja Anthony Hopkins. Novellin tavoin elokuvakaan ei vakuuttanut. Myös Kostosta on tehty elokuva Revenge (1990), jossa näyttelee mm. Kevin Costner.
_______

Jim Harrison - Syystarinoita
(Legends of the Fall, 1978)
Otava, 1983
Kannen kuva: Markku Bussman 
Omasta hyllystä
Talven lukuhaaste
Tähtiä:

2 kommenttia:

  1. Olen listannut tämän kirjan Talven lukuhaasteen kirjoihin. Tämä kirja on siis minulle nimenä tuttu. En tiennyt aiheesta mitään. En tiennyt edes, että kirja on Otavan Sinistä kirjastoa. Kuvauksesi on hyvä ja selkeä, josta käy ilmi myös, että tuo ei ole minun kirja. Minusta tuntuu, että en menettänyt mitään. Tarvitsin syyskirjan haasteeseen ja luin Elina Halttusen Syysvieraita, olin keskeyttää ja voipua tuohon kirjaan. Mietin Goodreadsin tähtiä että yksi vai kaksi. Kirjassa oli kaikkea ja yhtä paljon kaikkea liikaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luinkin tämän itseasiassa juuri tuota Talven lukuhaastetta varten, mutta näköjään unohdin sen merkata postaukseen. Syystarinoita ei ole aivan kaikkia varten, olisipa joku minuakin Ulla varoittanut. Mepä taidettiin molemmat lukea aika haastavat kirjat syksyyn.

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...