5.2.2016

Rick Yancey - 5. aalto


"Hän ei herää."
kirjan alku

En koe scifiä omaksi genrekseni, mutta tarkoitus onkin välillä pompata hetkeksi pois omalta mukavuusalueelta. Varsinkaan avaruusolennot eivät kuulu lempiaiheisiini (vaikka X-Filesin toinen kausi onkin menossa), mutta välillä voi vaikka yllättyä positiivisesti, kuten nyt kävi. Näyttävä kantinen 5. aalto aloittaa scifitrilogian, jonka viimeinen osa ilmestynee nyt keväällä.

1. AALTO Sähköt katkeavat.
2. AALTO Onnekkaat pakenevat.
3. AALTO Vain epäonnisimmat jäävät henkiin.
4. AALTO Ainoa tapa selviytyä on pysyä yksin.
5. AALTO Se alkaa nyt.

Cassie on tyttö jolla on M16-rynnäkkökivääri, kadonnut pikkuveli ja adrenaliinin terävöittämät aistit. Seitsemän miljardia ihmistä on kuollut, infrastruktuuri tuhottu ja planeetta kasvottomien muukalaisten miehittämä. Epätoivoinen Cassie pakenee ja varoo luottamasta keneenkään. Toisaalla vihan ajama Zombie on valmis tuhoamaan vihollisen hinnalla millä hyvänsä. Kun salaperäinen Evan tarjoaa Cassielle apuaan, on päätös vaikea. Kaoottinen Maa vilisee ihmishahmoisia soluttautujia ja väärän valinnan hinta on kuolema. Takakansi

5. aalto on hyvin rakennettu: aluksi kysymyksiä kasaantuu liittyen maailman tilaan ja kirjan edetessä niihin saa vähitellen vastauksia. Eri kertojaäänet pitävät mielenkiinnon yllä ja luovat moniulotteisemman kuvan kirjan tapahtumissa. Ne valottavat laajemmin sitä, mitä kaikkea on tapahtumassa ja lopulta langat kasataan yhteen, mutta jätetään tietysti sopivissa määrin auki maailman kohtalo, jotta lukija tarttuisi seuraavaan kirjaan.

Cassie on hyvä päähenkilönä, ei mitään nössöjä, hämmentyneitä päähenkilötyttöjä enää kiitos! Cassie ei myöskään ajaudu olemaan mikään suuren luokan badass toisin kuin kirjassa esiintyvä Haka - josta muuten pidin hänestäkin paljon. Aina tarvitaan yksi kovanluokan kovanaama ja jos se vielä tyttö sattuu olemaan niin parempi. Cassien pikkuveli Sammy oli aivan syötävän suloinen. Nalle <3 Suosikkihahmokseni nousi kuitenkin heti Zombi-nimeä kantava poika ja hänen tarinansa avaruusolioiden saapumisen jälkeen. Häneen liittyi hyvä juonenkäänne, jonka tosin arvasi aika ajoissa, mutta ei sillä niin väliä. Arvostan hyvää yritystä.

Hankalan pulman Rick Yancey oli kirjaan laittanut, sillä ihmiset eivät voineet enää luottaa kehenkään avaruusolioiden keksittyä nerokkaan keinon tappaa ihmisiä; He laittoivat ihmiset toisiaan vastaan, sillä he olivat soluttautuneet ihmisten joukkoon, eikä heitä sieltä voi erottaa. Toisin sanoen tapaamastaan henkilöstä on mahdoton sanoa onko hän ihminen vai avaruusolio. Ainoa tapa selviytyä on pysyä yksin.

Kirjan loppu sai hyvin jäämään odottamaan seuraavaa osaa - vaikka en olekaan vielä päättänyt luenko sen :D Kirjan pohjalta tehty elokuva tulee kuukauden päästä Suomessa ensi-iltaan, joten tällä osallistun Seitsemännen taiteen tarinat -haasteeseen.
_______

Rick Yancey - 5. aalto
(The 5th Wave, 2013)
WSOY, 2013
Kannen kuvamateriaali: Stephen Mulcahey/Arcangel Images
Kirjastosta lainattu
Seitsemännen taiteen tarinat 
Tähtiä:

2 kommenttia:

  1. Lue, toinen osa on vähintään yhtä hyvä kuin ensimmäinen :) Kolmas osakin ilmestyy tänä vuonna suomeksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Alkoi kyllä suuresti houkuttaa palata trilogian pariin vielä, kunhan tuo nykyinen lukupino (hieman!) pienenee... :)

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...