11.12.2015

Shaun Tan - Etäisten esikaupunkien asioita


"kun minä olin lapsi, niin sillä autiolla tontilla katumme päässä, 
jonka ruohoa ei koskaan leikattu, asui kookas vesipuhveli."
kirjan alku

Lanu kirjoja on tänä vuonna tullut luettua aika vähän, mutta tilanne ehtinee vielä korjautua. Pitäisi useammin näitä "herätelainauksia" harrastaa kerta tällaisia helmia vastaan tulee! Etäisten esikaupunkien asioiden kansi tosin ei tee oikeutta kirjan huikean hienolle sisällölle. Se näyttää liian tavanomaiselta ja sitä tämä kirja ei todellakaan ole.

Sitä luulee tuntevansa kotikulmien elämänmenon.
Luulee, kunnes tapaa omalaatuisen vaihto-oppilaan ja löytää kätketyn sisäpihan.
Kunnes naapurin pihaan rantautuu dugongi, valtava merinisäkäs.
Kunnes huomaa odottavansa sokean poron juhlapäivää.
Takakansi


Mieleeni muistui myös taannoin lukemani Boris Vianin Päivien kuohu, jossa ihastuin teoksen absurdiuteen ja asioiden kuvaamiseen. Molemmissa näissä on kyse tavallaan normaalista maailmasta, mutta hieman eri pelisäännöillä. Mukaansatempaava mielikuvituksen hurmaa. Kirja koostuu monista eri tarinoista, jotka ovat omia kokonaisuuksiaan, mutta kaikissa on mystinen, ehkä jopa alakuloinen tunnelma. Kirjaa kuvaa hyvin sanat 'hämmentävä' ja 'sopivan outo', mutta ihana. ♥

"Sukeltaja ymmärsi silti lähteä seuraamaan ja raahusti perässämme jalkakäytävillä, katujen yli ja takakujien oikotiellä. Hänen huohottava kähinänsä voimistui aina kun pysähdyimme odottamaan häntä. Hän tarpoi jäljessämme kuin joka niveltä olisi särkenyt, ja pitkä letku roikkui perässä ja norutti loppumattoman oloista vesivarantoa harsuisesta päästään. Minua kylmi."

 

Satumaista menoa, joka sopii aivan loistavasti myös aikuisten luettavaksi. Tarinoissa on sulateltavaa ja pohdittavaa, paljoakaan ei nimittäin onneksi ole lukijalle pureskeltu valmiiksi. Kuvitusjälki vaihtelee paljon eri tarinoiden välillä; On mustavalkoista, värillistä, vesiväriä, lyijykynää, revittyjä paperinpalasia... Jopa kirjan sisällysluettelo on oma taideteoksensa. Luvut on merkitty postimerkkeihin, tietysti pienen kuvituksen kera. Kerrassaan söpöä.

Takakannessa sanotaan osuvasti Etäisten esikaupunkien asioiden yhdistelevän kuvakirjaa, sarjakuvaa ja tarinankerrontaa. Tämän pariin vielä joskus palaan.

_______

Shaun Tan - Etäisten esikaupunkien asioita
(Tales from outer suburbia, 2008)
Lasten Keskus ja Kirjapaja Oy, 2015
Teksti ja kuvat: Shaun Tan
Kirjastosta lainattu
Tähtiä:

12 kommenttia:

 1. Tämä on upea kirja, kiva kun tykkäsit! Minusta kirjat tarinat olivat sellaisia, etten minä ainakaan lapsena olisi niistä ehkä välittänyt... nyt aikuisena ymmärtää paremmin, miten hieno kirja on nenän edessä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Shaun Tan on ilmeisesti kirjoittanut kaikkea muutakin, mutta tästä lähikirjastoista niitä ei näytä löytyvän :/ Upea teos totta tosiaan!

   Poista
 2. Tämä on loistava! Meillä myös lapset tykkäsi mistä olin yllättynyt :D!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllähän lapsilta sitä mielikuvitusta löytyy, että en ihmettele heidän tykänneen :)

   Poista
 3. Kuulostaa aarteelta! Tämän etsin käsiini, kiitos vinkistä!

  VastaaPoista
 4. Olen lukenut tästä paljon kehuja, mutta olen silti ajatellut, että tämä olisi enemmän aikuisten kuvakirja. Ehkäpä nyt viimeistään pitää heivata omat ennakoluulot romukoppaan ja kokeilla, mitä lapset tästä pitäisivät.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin ei kai siinä auta muu kuin kokeilla :) Aikuisille tämä ainakin sopii, mutta miksei myös lapsille. Kiinnostavaa olisi kuulla, mitä lapsesi lopulta tästä ajattelivat.

   Poista
 5. Voitit kirja-arvonnasta palkinnon, joten voisitko laittaa osoitteesi maimalaak@gmail.com
  Onnea :)

  VastaaPoista
 6. Minulla on tämä lukupinossa. Tämä on vilahtanut blogeissa ja uskon, että tämä on löytö.

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...