25.6.2015

Daniel Clowes - Ghost World

Ghost World - Daniel Clowes
(Ghost World, 1997)
BV2-produktions, 2002
Kirjastosta lainattu

Kulttiklassikoksi muodostunut sarjakuva kertoo Enidistä ja Rebeccasta, koulunsa juuri päättäneistä nuorista, jotka eivät vielä tiedä mitä elämällään tekisivät. Sarjakuva seuraa heidän tavanomaista elämää, mutta loppujen lopuksi se on kuitenkin kaukana tavanomaisesta kun kyseessä on Enid ja Rebecca, rajojaan koittelevat nuoret.  He tuntuvat pitävän itseään cooleina ja kahvilassakin aikaa kuluttaessaan arvostelevat muita, lähinnä negatiivisessa mielessä.
"Kyllä varmaan joo! Varmaan soitankin Carrie Vandenburgille, vaikka sen idioottikundikaveri haukku mua lesboksi!"
"Mä soittaisin, jos mulle ei olis koko ajan "koekuvauksia"!"
"Niin just! Uskomaton ämmä! Millon siitä on muka näyttelijä tullu?"
Muuten heidän aikansa kuluu muun muassa pornokaupassa, pilapuheluita soitellen ja juoruillen.

Sarjakuvan tarjoama kuiva teinihuumori tehoaa ja ystävysten väliset nasevat keskustelut huvittavat. Eipä tullut kuitenkaan yhtään ikävä omia nuoruusvuosia. Teinien tapaan Enid ja Rebecca katsovat maailmaa tietynlaisten - kapeaputkisten - lasien läpi. Tämä nuorten vielä jokseenkin mustavalkoinen maailmankuva aiheuttaa hilpeyttä lukijassa sekä heidän ehdottoman varmoilta kuulostavat mielipiteet.

Enid ja Rebecca ovat mielenkiintoinen parivaljakko ja hahmona varsinkin Enid on loistava. Hänen rinnallaan Rebecca jää etäiseksi mallinukeksi. Enid on erilainen nuori jo ihan pelkän pukeutumisesta vuoksi sekä hullun päähänpistojensa takia. Hän on eksyksissä, mutta kuitenkin sisäisesti vahva onnistuen kasvamaan jatkuvasti kohti aikuisuutta, vaikka se sisältääkin paljon huonoja valintoja. Ghost World onkin melankolissävytteinen kasvukertomus, jossa päähenkilöt joutuvat kohtaamaan oman epävarmuutensa. Ja elämään sen kanssa, että on asioita, joiden he luulivat kestävän ikuisesti, mutta jotka päättyvätkin.

Loppu on varsin mielenkiintoinen, siinä jätetään tulkinnanvaraa ja jotain pohdittavaksi. Piirrosjälki taas on mustavalkoinen, jota on sävytetty turkoosilla ja kuvakulmat ovat melkeinpä apaattisia, mikä sopii kuin nakutettu tarinan sisältöön ja teemaan. 

 Ghost Worldistä on tehty myös samanniminen elokuva, jossa pääosassa näyttelevät Thora Birch ja Scarlett Johansson, mutta tämän sarjakuvan suosittelen kyllä paljon ennemmin lukemaan.

Tähtiä: ½


PS. Huomenna maratoonailemaan! Ja tsemppiä niille ketkä ovat jo urakkansa aloittaneet :)

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...