28.6.2015

F. Scott Fitzgerald - Benjamin Buttonin erikoinen elämä

Benjamin Buttonin erikoinen elämä - F. Scott Fitzgerald
(The Curious Case of Benjamin Button, 1921)
Finn Lectura, 2014
Kansi ja ulkoasu: Matti Mitroshin
Kirjastosta lainattu

"Niinkin kauan sitten kuin vuonna 1860 oli yleisti hyväksyttävää synnyttää kotona."
kirjan alku

Alunperin Benjamin Buttonin erikoinen elämä on novellikokoelmassa julkaistu, mutta viime vuonna se painettiin ihan itsekseen. Minikirja (ainakin on käteen sopiva) ja sivujakin vain päälle kuusikymmentä.

Rouva Buttonin synnyttämä vauva ei ole aivan kuin muut. Itseasiassa se on niin erikoinen, ettei ole toista. "Ei, ei kolmosia!" tohtori vastasi purevasti. "Menkään ja katsokaa itse. Ja hankkikaa toinen lääkäri. Autoin teidät maailmaan, nuori mies, ja olen toiminut perheenne lääkärinä neljäkymmentä vuotta, mutta nyt se on loppu! En tahdo nähdä ketään teitä enkä ketään sukulaistanne enää koskaan! Hyvästi!" Suloisen pienen vauvan sijaan kapaloissa makaa parrakas, noin 70-vuotias mies, joka ruikuttaen kaipaa keinutuolia sairaalan epämukavan kehdon sijaan. Benjamin kasvatetaan kuitenkin kuin pieni vauva isän tuodessa hänelle tinasotamiehiä, pehmoeläimiä ja leikkijunia. Benjamin ei kuitenkaan (yllätysyllätys) innostu leluista, vaan jatkaa Encyclopedia Britannican lukemista.

Jatkon kertomalla spoilaisin samalla loputkin kirjasta, mutta sanotaan näin, että tarina on hyvin erikoinen, hullunkurinen ja suorastaan groteski. Maailmankirjat ovat menneet sekaisin ja koomia tilanteita seuraa roppakaupalla Benjaminin elämän aikana. Samaan aikaan tarina on kuitenkin myös surumielinen. Se herättää monenlaisia tunteita.

Kansi on hieno ja sen voisi ajatella kuvaavan Benjaminia itseään. Vuonna 2008 novellin pohjalta tehtiin elokuva, Benjamin Buttomin uskomaton elämä, jota tähdittää Brad Pitt ja Cate Blanchett.

Tähtiä:

Muita postauksiani
F. Scott Fitzgerald - Yö on hellä

 Kirjankansibingo: Sininen


2 kommenttia:

  1. Tämäpä olisikin mukavaa lukea. :) Olen nähnyt joskus kyseisen elokuvan, ja se on huikean hyvä, todella koskettava.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jotkut ovat pettyneet kirjaan nähtyään ensin elokuvan, mutta minulla tämä toimi ihan hyvin :)

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...