25.2.2014

MUUMIT sarjakuvaklassikot II-III


Muumit sarjakuvaklassikot II ja III - Tove Jansson
(Mumintrollet II, III 1955-57)
WSOY, 2009
Kirjastosta lainattu

Kuvakirjan jälkeen päädyin lukemaan muumisarjakuvia. Ykkös- ja nelososan olin jo aikaisemmin lukenut, joten vuorossa oli luonnollisesti 2 ja 3 (vaikka en kylläkään tiedä mitä luonnollista on siinä, että lukee missä sattuu järjestyksessä).

"Me emme käy talvilevolle! Me luomme uudet perinteet!"
Vaarallinen talvi

Vaarallinen talvi - Muumiperhe poikkeaakin perinteistä ja valvoo yli talven. He tutustuvat herra Virkkuseen Ulkoiluyhdistyksestä. Harvinaisen sporttinen herra Virkkunen saa Muumilaakson naisväen sekaisin. Mymmeli menettää sydämensä tuolle voiton ja menestyksen nimeen vannovalle hiihdonopettajalle.

"Et kai sinä ole taas mennyt rakastumaan?"
"Älä ole hölmö..."

Muumipeikon harmiksi myös Niiskuneiti tuntuu vilkuilevan miehen perään.

Kuvitteluleikki - Muumeilla on tunnetusti hyvin vilkas mielikuvitus ja he keksivät kaikenlaisesta arkipäiväisestä ja tylsästä mitä mielenkiintoisempia kuvitelmia. Heidän naapurinsa rouva Viljonka ei kuitenkaan omaa samanlaista mielen vapautta, vaan paheksuu muumiperhettä. Moiset leikit eivät ole heidän ikäisilleen sopivia.

"Ruuanlaitosta voi esimerkiksi tulla hyvin jännittävää, jos kuvittelee olevansa haaksirikkoutunut!"
--
"Ja puutarha on viihtyisämpi, jos kuvittelee, että se on viidakko, jonne voi eksyä."
"Mutta sehän on kamalaa!"

Vilijonkan kodissa kaikki tavarat on siististi ja järjestyksessä omilla paikoillaan. Huonekalujen päällä on muoviset suojukset, etteivät ne pölyty. Hän saa Muumimamman potemaan syyllisyyttä taloudenhoidostaan ja tämän etsimään perheelleen kotiapulaisen. Vainoharhainen ja huonotuulinen Miska saapuu taloon Suru-koiransa kanssa. Miska epäilee, että joku vainoaa häntä. Hän epäilee jopa Muumimamman tarjoaman kahvin olevan myrkytetty.

Talonrakennus - Mymmelin äiti saapuu Muumiperheen riesaksi suuren lapsikatraan kanssa ja heidän lähtiessään äiti unohtaa Pikku Myyn jälkeensä. Myy jää asumaan Muumien luo, mutta tahtoo Muumipeikon huoneen omakseen. Muumipeikko suuttuu, mutta Myy ehdottaa salakavalasti Muumipeikolle oman talon rakentamista Niiskuneidin ilahduttamiseksi.

Aloitamme uuden elämän - Profeetta kehottaa Muumilaakson asukkaita elämään vapaasti ja tekemään mitä vain haluaa. Muumipappa ottaa ottaa heti vinkistä vaarin ja majottautuu puuhun kirjan ja hyvän ruuan ja juoman kanssa. Muumimamma ja Muumipeikko ottavat asian vähän raskaammin. He eivät tiedä mitä haluaisivat.

"Niiskuneiti! Miksi sinä olet noin hieno?"
"Menen tanssimaan!"
"Toisen kanssa!?"
"Tietysti, rakas. Olethan sinä kai kuullut, että meidän on aloitettava uusi elämä?"

"Uusi elämä? Mitä vikaa vanhassa oli?"
"Liittykää muumiyhdistykseen!"
Yhdistyselämää

Muumipeikko rakastuu - Muumipeikko haaveilee romanttisia ja tulvan vallattua Muumilaakson hän päättää pelastaa sirkuksen - tai oikeastaan sen Primadonnan. Muumipeikko taisi olla jo rakastanut Primadonnaan ennen kuin edes näki tämän. Odotetusti Primadonnan pelastaminen ja ihailu saa Niiskuneidin mustasukkaiseksi.

"Nyt hän on tuijottanut koko illan tuota vamppia!"

Viidakkoelämää - Ilmastonlämpeneminen tuo Muumilaaksoon eksoottisia kasveja ja eläimiä. Ystävällisesti Muumit ottavat eläintarhasta karanneet eläimet hoiviinsa. Eläintarhan väen tullessa vaatimaan eläimiään takaisin he meinaavat myös ottaa Muumit mukaansa sanoen heidän olevan virtahepoja.

Muumipeikko ja marssilaiset - Muumipappa korjaa Nipsun antaman vanhan radion ja siitä yliluonnollisuudet alkavat; Avaruusalus tippuu maahan, Muumipappa muuttuu näkymättömäksi, palokunta leijailee taivaalla. Kohta Muumiperheen luo saapuu pieni marssilainen.

Muumiperhe ja meri - Lehdessä haetaan majakanvartijan paikkaa ja Muumipappa ottaa pestin vastaan. Koko perhe muuttaa pienelle kolkolle saarelle, jossa asuu heidän tietämättään myös kummitus.

"Häpeäisit, kun pelottelet Muumia noin!"
"Seis! Älä enää kutista minua!
Muumipeikko on ainoa, joka pelkää minua! Et ymmärrä, miten vaikeaa minulla on!"

Yhdistyselämää - Muumilaakson asukkaan muodostavat yhdistyksiä pilvin pimein ja Muumimammalla ja Muumipeikolla ei ole rohkeutta kieltäytyä minkään yhdistyksen jäsenyydestä, vaikka yhdistyksen aatteet ja toiminta olisivatkin toisiaan vastaan.


Ihania tarinoita, jotka piristävt ehdottomasti päivää. Vaikka Muumiperhe kokee kaikenlaista uutta ja kummallista uudistusta, niin ei heidän elämäntapansa ikinä muutu lopullisesti. He palaavat siihen rakkaaseen ja vanhaan tapaan tehdä ja kokea asioita.

Tähtiä:

 

2 kommenttia:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...