3.2.2014

István Örkény - Minuuttinovelleja


Minuuttinovelleja - István Örkény
(Egyperces novellák, 1968)
Loisto, 2005
Omasta hyllystä

"Ottakaa haara-asento, kumartukaa syvään ja katsokaa 
tässä asennossa pysytellen jalkojenne välistä taaksepäin."
kirjan ensimmäinen lause

Takakansi: "Lukekaamme yksi Minuuttinovelli sillä aikaa kun keitämme löysiä munia tai odotamme vastausta puhelimeen (mikäli numero tyyttää varattua.) Huono vointi tai rasittuneet hermot eivät ole esteenä. Voimme lukea niitä istuen tai seisten, tuulessa ja sateessa tai täpötäydessä ruukhabussissa."

Örkény oli unkarilainen kirjailija, joka päätyi hyllyyni Kaunokirjallisen maailmanvalloituksen tiimoilta, mutta joku toinen teos ehti ensin. Päätin kuitenkin kaikesta huolimatta tarttua näihin novelleihin silkasta kiinnostuksesta.

Novellikokoelma oli ivaileva, nauretaan elämälle ja ehkä vähän ihmisillekin - ja sille kuinka ihmiset elävät. Vaikka kirja mustanpuhuva onkin, löysin siitä paljon muutakin enkä vain maailmaan pettyneen miehen tuskan vuodatuksia tai maailman pahuudessa vellomista. En itseasiassa käsittänyt sitä yhtään niin, luin novellit pikemminkin pilke silmäkulmassa. Hieman irvaillen ne toivat huumoria hassuihin kohtauksiin ja totta, ne olivat kahjoja ja absurdeja novelleja, joille välillä naurahtelin. Esimerkiksi sivulla 169 tyttö esitti hupsun kysymyksen, jolle hymyilin, mutta eihän siinä oikeasti ollut mitään hauskaa - kyse kun oli keskitysleiristä.

Kaiken sen huumorin ja nurinkurisuuden alle kuitenkin kätkeytyy jotain merkityksellisempää. Huumorin avulla on ainakin helpompi kohdata muuten vaikeilta tuntuvia asioita tai saada ihmiset ajattelemaan, ilman että pitää puuduttavaa saarnaa asiasta tai rypee pessimistisyydessä.

" - Vaan kuinka monta?
- Vain tämä yksi.
- Jota olen siis sovittanut kolme kertaa?
- Niin. Jos saan kysyä, minkä niistä otatte?
- En itsekään tiedä. Kenties ensimmäisen.
- Se sopii Teille luullakseni parhaiten, vaikka kaksi muutakaan eivät ole hullumpia."
Valikoima s. 102

Kaikkia novelleja en pystynyt putkeen lukemaan, sillä jossakin vaiheessa siirryttiin teloitussäännöistä suoraan häämatkalle. Huh heijaa. Tuntui, että henkisesti haastettiin.

Novellit olivat piristysruiske harmaaseen arkeen.

Tähtiä: ½

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...