20.2.2014

Arthur Hailey - Hotelli



 
Hotelli - Arthur Hailey

(Hotel, 1965)
Gummerus, 1989
Kansikuva: TIB
Kannen typografia: G. S. Face
Omasta hyllystä

"Jos hän olisi saanut toimia mielensä mukaan, 
Peter McDermott ajatteli, hän olisi jo ajat sitten 
antanut pääsalapoliisille potkut."
kirjan ensimmäinen lause

Arthur Hailey on kansainvälinen huippukirjailija, piti ihan googlettaa, koska kirjailija on minulle ennestään tuntematon. Hän on 20-luvulla syntynyt englantilais-kandalainen kirjailija. Wikipediassa sanottiin kirjailijan lukeneen monia hotellinjohdon oppikirjoja tätä romaania varten. Ja sen kyllä huomaa. Romaanista on tehty myös elokuva vuonna 1967 ja TV-sarja 1983.

Kirja seuraa erään itsenäisen ja massiivisen St. Gregory -hotellin arkea viiden päivän ajan. Näiden viiden intensiivisen päivän aika ehtii kaikenlaista ilmaantua. Hotellin omistaja Warren Trent on rahapulassa, sillä hän ei pysty maksamaan ottamiaan lainoja ja hotellin myymisen uhka leijuu hänen yllään. Curtis O'Keefe havittelee ostavansa hotellin osaksi omaa suurta hotelliketjuaan, mutta juuri tätä vaihtoehtoa Trent ei tahtoisi miettiä, vaikka se tuntuukin olevan ainoa keino. Hän haluaisi säilyttää hotellinsa persoonallisena ja itsenäisenä.

Hotellin esimies Peter McDermott näkee paljon virheitä ja korjattavaa hotellissa, mutta hän ei saa ideoitaan vietyä läpi. On vaikea lähteä muuttamaan asioita, jotka on aikojen alusta tehty tietyllä tavalla. Mutta juuri nämä vanhat tavat johtavat hankaliin ja kiusallisiinkin tilanteisiin hotellin asiakkaiden kanssa. Ongelmia aiheuttaa mm. hotellin tiukka suhtautuminen tummaihoisiin asiakkaisiin.

Heti kirjan alkuvaiheilla skandaalin käryinen juttu uhkaa paljastua, kun erään vaikutusvaltaisen miehen tytär meinaa joutua hotellissa häpäistyksi. Asia vaatii paljon selvitettävää ja samalla McDermott tutustuu lähemmin tähän tyttäreen, Marsha Preyscottiin. Mies koittaa aluksi pitää jonkinlaista etäisyyttä, koska hänen huono maineensa hotellialalla johtuu juuri tämänkaltaisesta liian läheisestä suhteesta asiakkaaseen McDermottin entisellä työpaikalla. Nuori nainen on kuitenkin sinnikäs. Kolmiodraaman aineksia löytyy, sillä McDermottilla ja hotellin omistajan, Trentin, sihteerillä välillä on ollut havaittavissa pientä molemminpuoleista ihastumista.

Hotellin asukkaat Croydonin herttua ja herttuatar ovat piilossa hotellissa syyllistyttyään yliajoo. He koittavat miettiä ylospääsyä jutusta. Hotellin oma salapoliisi Ogilvie sotkeutuu raha-ahneena mukaan juttuun. Ja onhan hotellissa oma varaskin. Paljon siis kaikenlaista ehtii tapahtua noiden viiden päivän aikana. Erilaisia, toistensa lomitse meneviä juttuja riittää.

Vaikka tapahtumien seuraukset olivat aika ennalta-arvattavia, niin loppu sen sijaan oli kaikkea muuta. Oli draamaa ja tragediaa ja yllättäviä lopputuloksia. Ja minä kun luulin omahyväisesti tietäväni jo miten tässä kävisi. Opinhan ainakin myös tuntemaan hotellin eri aloja hyvinkin tarkasti nimittäin keittiön toimintaa, hissien mekaniikkaa ja huoltoa, polttouuninhoitajan arkea...

Uusintapainos ei olisi pahitteeksi ja siinä samalla kannen uusiminen. Hotelli-sanan typografia on aivan karmaiseva ja muutenkin sotkuinen. Ei vastaa olleenkaan mielikuvaani kirjasta, eikä kukaan tuskin ostaisi tätä romaania vain kansien perusteella - en minä ainakaan.

Tähtiä: ½

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...