31.8.2013

Heinrich Böll - Katharina Blumin menetetty maineKatharina Blumin menetetty maine - Heinrich Böll
(Die Verlorene Ehre der Katharina Blum, 1974)
Delfiinikirjat, 1983
Kannen piirros: Kosti Antikainen
Kirjastosta lainattu

"Seuraava selostus perustuu kolmeen pää- ja muutamiin sivulähteisiin, jotka tässä aluksi mainitaan, mutta joita ei sen jälkeen nimetä."
kirjan ensimmäinen lause

Lähtiessäni lukemaan näitä Nobel-kirjailijoita, tiesin varsin hyvin, että joukkoon mahtuisi hyvinkin puuduttaviakin teoksia ja siksi olenkin erittäin huolella yrittänyt valita luettavat kirjat, mutta kukaan ei varottanut minua tästä...

Katharina Blum on kuin kuka tahansa tavallinen nainen, mutta sitten hän tapaa henkilön, jonka vuoksi joutuu tekemisiin poliisin kanssa sekä sensaatiolehtien kynsiin. Kirjassa käydään läpi aineistoa poliisikuulusteluista ja oikeudenkäynnistä. Katharinaa syytetään ampuneen sensaatiolehden reportterin. Juonesta on paha sanoa mitään muuta, sillä tuossa se on! Muuta on turha yrittää saada irti.

Tuomio: Yhtä kuiva koko kirja kuin ensimmäinen lausekin. Sinuna miettisin kaksi kertaa ennen kuin tähän kirjaan tartut, eikä saa hämääntyä kirjan ohuudesta. Kirja oli kirjoitettu niin kuivasti ja epäkiinnostavasti. Oli Götteniä, Blumia, Pletzeriä, Beizmenneä, ja vaikka ketä, mutta se keitä he olivat ja mikä heidän roolinsa oli, jäi arvoitukseksi. He olivat tulivat ja menivät, enkä pahemmin kiinnittänyt heihin huomiota. Ehkä he olivat jotain todistajia oikeusjutussa, ehkä eivät - ei sitä nyt kiinnitä huomiota kaiken maailman kaduntallaajiin.

Myönnän kyllä, että kirja tuli luettua jokseenkin puolihuolimattomasti. Alunkin jouduin lukemaan miljoona kertaa ja silti en vain tajunnut. Voi tätä ärsytystä! Tuskin ikinä enää tulen tarttumaan kyseisen kirjailijan tuotoksiin.

En yhtään ihmettele, että löysin kirjasta vain yhden blogiarvostelun - ja siinäkin kirja tuomittiin vaivaannuttavaksi rauniokirjaksi.

Tähtiä:

4 kommenttia:

 1. Siitä on kauan kun olen lukenut tämän kirjan, mutta muistikuvani on positiivinen. Toisaalta, en pidä Katharina Blumin menetettyä mainetta myöskään Böllin parhaana teoksena. Kokeilepa romaania Nainen ryhmäkuvassa tai novellikokoelmaa Tohtori Murken kootut tauot.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, taisin aloittaa Böllin lukemisen väärästä kirjasta. Alunperin suunnittelinkin lukevani Nainen ryhmäkuvassa, mutta sitä ei kirjastossa sillä hetkellä ollut, niin tämä lähti sitten matkaan...

   Poista
 2. Päädyin blogiisi sattumalta - vaikuttaa kivalta ja kiinnostavia, hieman erilaisia kirjoja sulla. Kiva lukea! No, ehkä en aivan tästä kirjasta kiinnostunut, mutta jään seurailemaan tulevia kirjoja =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Mari a! Kiva, että eksyit blogiini ja tosiaan, en voi ihan tätä kirjaa sinulle (tai oikein kellekään) suositella. Tulossa on kuitenkin parempiakin kirjoja - toivottavasti paljon :)

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...