6.2.2018

Shaun Tan - The Arrival


Mikään muu tässä elämässä ei ole niin varmaa kuin se että Shaun Tanin kirjojen kansien välistä löytyy elämää ihmeellisempi tarina ja tapa jolla hän sen lukijalle välittää on upea; syvällinen, oivaltava ja piirrosjäljeltään elävä. Jos saisin päivän ajan lainata jonkun toisen aivoja, haluaisin ehdottomasti tutustua siihen miten Tan tämän maailman näkee, sillä se on niin ainutlaatuinen. Ja ihmeellinen. The Red Tree -kirjalle menetin samantien sydämeni ja se on varmasti omistettu lohduttomille, pimeyden niellaisseilla ihmisille. Tanilta ainut suomennettu kirja Etäisten esikaupunkien asioita näyttää meille juurikin tuon ihmeellisen maailman missä elämme hieman eri perspektiivistä. Maailma näyttäytyy näiden jälkeen yhtenä suurena seikkailuna ja mikä ainutlaatuinen tilaisuus tämä meille suotu elämä onkaan - vaikeuksista ja kipeistä asioista huolimatta.

What drives so many to leave everything behind and journey alone to a mysterious country, a place without family or friends, where everything is nameless and the future is unknown. This silent graphic novel is the story of every migrant, every refugee, every displaced person, and a tribute to all those who have made the journey.












 
Perheen isä joutuu muuttamaan toiseen maahan tehdäkseen kodin heille turvallisempaan paikkaan. Meren takaa avautuva maailma on ihmeellinen ja hämmästyttävä. Hän ei ymmärrä maan tapoja tai kieltä, mutta auttavaisten ihmisten avulla hän saa pienen kodin ja työpaikan, joilla pääsee alkuun. Yksinäisyyttä lievittää hassunnäköinen lemmikki.

The Arrival näyttää hienosti ja oivaltavasti millaiselta vieras maa näyttää maahanmuuttajan silmin. Kirjaimet näyttävät kummalliselta siansaksalta ja outouksia putkahtelee eteen joka kadunkulmassa. Vaikka päällepäin näyttää siltä, että mies on tullut aivan vieraalle planeetalle, niin loppujen lopuksi kaikki on oikeastaan aika tuttua. Kirja on kaikille omaa paikkaansa etsiville, sillä ei vain maahanmuuttajat pohdi kuulumisen tunnetta, vaan se on hyvin universaali aihe riippumatta sukupuolesta, iästä tai kansalaisuudesta.

Tarinassa ei sanoja tarvita (katselija siis todellakin asettuu päähenkilön asemaan, joka ei voi kommunikoida toisten kanssa sanoin) ja se on jälleen Tanin tapaan huikean voimakas ja koskettava. Joillain ihmisillä vain on lahja sanoa paljon sanomatta mitään. Hänen kirjansa avautuu omalla tavallaan lukijasta riippuen. Koko tarina kulkee pelkkien kuvien varassa ja ne ovat todella upeita, jokainen merkityksellinen. Tyyli on yksityiskohtaista ja tarkkaa. Melkein kuin elokuvakäsikirjoitus.

Kaikkien pitää ehdottomasti lukea katsella The Arrival ja kasvattaa samalla empatiakykyään.


Shaun Tan - The Arrival
Hodder, 2006
Omasta hyllystä
#sarjakuvahaaste

6 kommenttia:

 1. Etäisten esikaupunkien asioita on älyttömän hieno kirja, täytyy tutustua tähänkin. Näitä "kummajaisia" tarvitaan lisää, siis kirjoja joita ei voi oikein luokitella mihinkään genreen tai välttämättä edes siihen onko aikuisten, nuorten vai lasten kirja. (Etäisten esikaupunkien asioita oli viime viikolla vinkattavana kuudenluokkalaisille.)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varsinainen taituri saa olla, että osaa tehdä kirjan, jota ei oikeastaan voi edes lokeroida. Haluasin minäkin näitä ehdottomasti lisää! Harvoista kirjoista voi sanoa, että ne on suunnattu ihan oikeasti k a i k i l l e.

   Poista
 2. Piti lukea postauksesi kahteen kertaan, niin viehättävältä tämä kirja tuntui. Ettei ole lainkaan tekstejä, vaan pelkästään kuvat vievät lukijaa eteenpäin! Kuulostaa niin upealta. Kiitos tästä hienosta vinkistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa kiitos kommentistasi Annneli:) Jos joskus satut törmäämään The Arrivaliin niin ei kannata hukata tilaisuutta, kirja on vielä hienompi kuin osaan edes kuvailla<3

   Poista
 3. Oon kuullut tästä Youtuben kautta, saanko tän joskus sulta lainaan? Vaikuttaa aivan huikealta teokselta <3 Jotenkin tää silent graphic novel -formaatti kiehtoo tosi paljon, ja kuinka paljon se mahdollistaakaan erilaisille lukijoille! Ei tarvitse osata tiettyä kieltä saadakseen tärkeän kokemuksen. Ihan huikeaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voin tuoda tän sulle vaikka kun seuraavan kerran nähdään:) Shaun Tan on ainakin mestari silent graphic novelin saralla ja viesti välittyy todella voimakkaasti ja tavalla mihin sanat eivät ikinä pysty. Oon vaan niin älyttömän fiiliksissä tästä!:D <3 Kohta säkin ;)

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...