23.6.2015

Top Ten Tuesday 7. Kesäleffoja



Kesää on mukava tunnelmoida myös leffojen muodossa, joten tässä tulee tiivis kymmenen leffan paketti, jotka saavat ainakin minun kesäni paremmaksi.



Goonies - Arkajalat (1985)
Seikkailu-komedia, jonka tekemisessä on ollut mukana itse Steven Spielberg, täysin vikaan ei siis voi mennä. Mikey kavereineen löytää ullakolta vanhan aarrekartan ja siitä alkaa unohtumaton seikkailu. Elokuvassa nähdään (näin vain muutaman mainitakseni) Sean Astin eli Taru Sormusten Herrasta tuttu Sam sekä Corey Feldman, mutta toki kaikki muutkin lapset ovat aivan mahtavia, kerrassaan huikea kaveriporukka, johon olisin itsekin lapsena voinut mielihyvin liittyä! Goonies on taattua viihdettä ja pahikset aivan huikeita :DD Toimii vielä näin vanhempanakin.

Mikey: Let's...
Andy: -get out of...
Richard 'Data' Wang: -here!
Stef: Like now!


Lost Boys (1987)
Jos näitä leffalistojen tekoa jatkan, niin Lost Boys tulee olemaan varmaan kaikilla mahdollisilla listoilla (paitsi ei nyt ehkä animaatioissa...). Paras leffa ikinä, eikä ihme, sillä se on tehty maagisella 80-luvulla, jolloin leffat olivat muutenkin parhaimmillaan. Elokuvan taisi pitää aluksi pohjautua enemmän Peter Paniin eli kertoa ikuisesti elävistä lapsista, mutta onneksi ohjaaja vaihtui Joel Schumacheriin (mahtava ohjaaja hänkin) ja lapset vaihdettiin miehiin. Kiitos siitä, saamme nyt ihailla silmänkantamattomiin mieskomeutta. Kiefer Sutherland, hänen kohdallaan superlatiivit lopuvat kesken. Komeampaa ei ole olemassa. Mutta itse elokuvaan... Jännittävä vampyyritarina, jossa samassa paketissa saa kauhua ja komediaa, ei mikään helppo yhdistelmä, mutta tässä kaikki palaset loksahtavat kohdilleen. Näyttelijäkaartistakaan en ketään vaihtaisi ja musiikki on aivan ihanaa.

"Grandpa: Well, now, let me put it this way. If all the corpses buried around here were to stand up all at once, we'd have one hell of a population problem."



Roman Holiday - Loma Roomassa (1953)
Prinsessa Ann päättää ottaa hatkat tittelistään ja lähtee omille teilleen seikkailemaan. Ja matkalla löytää kivan miehen itselleen. Elokuva on romanttinen komedia, vaikka tuolla sanalla ei hirveän hyvää kaikua aina ole, mutta tämän voi huoletta katsoa. Se on raikas ja hyväntuulinen. Audrey Hepburn on tietenkin aivan valloittava (missäpä elokuvassa hän ei olisi) ja minulle Kuin surmaisi satakielen elokuvasta tuttu Gregory Peck tuo aivan oman särmänsä tarinaan mukaan. Rooma kutsuu!




Highway - vaarojen valtatie (2002)
Mitä olisi kesä ilman paidatonta Jared Letoa. Juuri niin, ei yhtään mitään! Leto onkin elokuvan kantavavoima ja ehdoton tähti, vaikka toki Jake Gyllenhaal ja Selma Blair hyviä olivatkin omissa rooleissaan. Highway ei ole mikään valtavan tunnettu leffa, vaikka pitäisi kyllä olla. Se on elämänmakuinen elokuva ystävyydestä, jossa tunnelma ja meininki ovat kohdillaan. Lyhykäisyydessään: Altaanputsaaja Jack tekee virheen mennessään sänkyyn työnantajansa vaimon kanssa ja siitä alkaa pakomatka autolla ympäri Yhdysvaltoja, jonne Jack ottaa mukaan pilveä polttavan ystävänsä Pilotin. Mainittakoon vielä, että Highway on ainut listalleni päässyt 2000-luvun leffa... Ei hirveän yllättävää.



Paistetut vihreät tomaatit (1991)
Perustuu Fannie Flaggin Fried Green Tomatoes at the Whistle Stop Cafe -kirjaan, jota voin ihan suositella myös romaanimuodossa. Ja hauskana tietona se, että kirjailija itse esiintyy elokuvassa opettajana. Paistetut vihreät tomaatit on Elämys isolla e:llä. Tunnen tätä kohtaan silkkaa rakkautta, vaikka aikoinaan pelästyin elokuvan nimeä ja sen kannessa poseeraavaa kahta vanhempaa naisihmistä. Näyttelijät ovat aivan ihania persoonia, tunnelma on lämminhenkinen, ystävyyden ylistys, mutta myöskin erittäin koskettava, vaikka huumoriakin löytyy.
TOWANDA!



Some Like It Hot - Piukat paikat (1959)
Kepeä komedia, joka huumorillaan saa minut ainakin nauramaan. Joe ja Jerry ovat omin silmin todistaneet mafian tekemää joukkomurhaa ja nyt heidän on paettava. Nämä köyhät muusikot keksivätkin oikein loistoidean ja pukeutuvat naisiksi samalla saaden itsensä mukaan naisorkesteriin, joka on matkalla Floridaan. Aivan hulvaton meininki! Tony Curtis ja Jack Lemmon varastavat häikäilemättömästi koko show'n nimiinsä ja sokerina pohjalla on vielä ihastuttava Marilyn Monroe.

"But you don't understand, Osgood! Ohh... I'm a man!"
"Well, nobody's perfect!"



Benny & Joon (1993)
Mitä mainioin kesäleffa ja samalla myös yksi kaikkien aikojen lemppareitani. Mukana ovat Johnny Depp - jonka roolisuoritusta verrataan Chapliniin ja Keatoniin. Ei paha, sillä Deppin hahmo itseasiassa saapuu valkokankaalle junalla lukien juurikin Buster Keatonia, suurta idoliaan - ja Mary Stuart Masterson. Sympaattinen elokuva, jossa kaikkea sekopäistä tapahtuukin kuten paahtoleipien paistaminen silitysraudalla, auton kyydissä oleminen snorkkeli päässä... Soundtrack on hyvä (The Proclaimers - I'm Gonna Be (500 Miles) ja parasta ikinä on Samin ja Joonin välillä käyty rusinakeskustelu. 

Sam: You don't like raisins?
Joon: Not really.
Sam: Why?
Joon: They used to be fat and juicy and now they're twisted. They had their lives stolen. Well, they taste sweet, but really they're just humiliated grapes. I can't say I am a big supporter of the raisin council.
Sam: Did you see those, those raisins on TV? The ones that sing and dance and stuff?
Joon: They scare me.
Sam: Yeah me too
Joon: It's sick. The commercial people they make them sing and dance so people will eat them.
Sam: It's a shame about raisins.
Joon: Cannibals.


The River Wild - Villi joki (1994)
Kunnon koko perheen kesäseikkailu-elokuva, jossa avioeroa suunnitteleva pariskunta joutuu jokiretkellään poikansa kanssa tekemisiin rikollisten kanssa. Todella nautittava trilleri, joka ei kuitenkaan mene liian pelottavaksi, vaan juuri sopivasti on saatu aikaan jännittäviä tilanteita ja hermoaraastavia hetkiä. Elokuvan tähtiä ovat kiistatta Meryl Streep ja Kevin Bacon.






Dirty Dancing - Kuuma tanssi (1987)
Huomaatteko 80-luku jälleen ;) Myös romantiikan nälkäisille on jotain tällä listalla. Dirty Dancing on tanssileffojen kärkeä ja minun guilty pleasure. Housemanin perhe lähtee lomalle, jossa perheen kuopuksen Babyn huomion vie täysin tanssinopettaja Johnny Castle (Patrick Swayze). Aikaisemmin niin kiltti isin tyttö muuttuu kohti itsenäistä nuorta naista. Hyvin yksinkertainen juoni, joka kuitenkin iskee joka kerta aina uudelleen kaikessa kliseisyydessään, mutta välillä niitä naiiveja leffojakin tarvitaan. Tämä klassikko sopii erityisesti tanssielokuvien ystäville ja jos ei muu, niin ainakin soundtrack vie mennessään.

"Nobody puts Baby in a corner."


Stand By Me - Viimeinen kesä (1986)
Gooniesin rinnalla toinen hyvä elokuva nuorten ystävyydestä ja Corey Feldmanhan se tässäkin pyörii. Neljän nuoren ystävyksen jännittävä matka loppukesän kynnyksellä, sillä kesän päättyessä ja matkalta palatessaan poikien tiet erkanevat toisistaan, joten heidän yhteisellä ja viimeisellä retkellään on suuri tunnearvo. Stand By Me perustuu Stephen Kingin samannimiseen novelliin. Tässäkin elokuvassa on huippunäyttelijät: River Phoenix, Corey Feldmanin jo mainitsinkin, Kiefer Sutherland (edelleen aina yhtä ihana)... Elokuva tarjoaa niin hauskuutta kuin synkkyyttäkin ja pohtii elämää. Se on pieni suuri seikkailu. Suosittelen lämpimästi!

"So Darlin' Darlin'
Stand By Me
oh, Stand By Me"


Vielä paljon hyviä jäi mainitsematta kuten Paradise, Pieni suklaapuoti, Heathers, Robin Hood..., mutta ehkä jollain muulla listalla sitten ;)

PS. Viimeisimmän TTT -postauksen jälkeen tilanne ei ole kauheasti muuttunut. Ainoastaan Da Vinci -koodin olen saanut luettua. Muttamutta! Aikeissa olisi vielä tänä kesänä tarttua Vihan hedelmiin sekä Sotaan ja rauhaan.


Muut TTT-postaukset
1. Suosikkikirjat
2. Nuoruuteni kirjasarjat
3. Hienoimmat kirjablogien ulkoasut
4. Sarjat jotka aloittaisin mutten ole vielä ehtinyt
5. Kirjailijat joihin en ole vielä tutustunut
6. Kirjat jotka oli PAKKO ostaa... Mutta ovat silti lukemattomina hyllyssä


8 kommenttia:

  1. Voi mitä leffaherkkuja! 80-luvun leffat on kyllä loistavia. Valtaosin listan leffat olivat tuttuja mutta esim. Tuo Paistetut vihreät tomaatit on jäänyt väliin ja juurikin tuon nimen takia. Highway ei myöskään tuntunut tutulta.

    Kiitokset vinkeistä ja muistutuksesta noista ihanista vanhoista leffoista, jotka täytyy kyllä katsoa taas uudestaan kesän aikana.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. 80-luku on paras ;) Ja ei missään nimessä kannata takertua Paistetut vihreät tomaatit nimeen, sillä leffa on täyttä kultaa! <3 Ja Highway ihan vaan sen takii et Leto, heh :D

      Kiitos kommentista Kati ja kiva olla hyödyksi :)

      Poista
  2. Paidaton Jared Leto? Joo, kiitos, nyt on pakko katsoa Highway :D

    80-luvun leffat on kyllä hyviä, vaikka jokin aika sitten en voinut sietää mitään 80-lukuun viittaavaa. Dirty Dancing esim. ei normaalisti olisi sellainen leffa, josta pitäisin, mutta jotenkin se musiikki ja kepeys vetoavat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja vähän vielä enemmän kuin paidaton, vink vink ;) huhhuh, is it hot in here? ;DD Mutta siis joo asiaan... Dirty Dancing yllätti kyllä minutkin, sillä kliseiset romanttiset tarinat ei yleensä vetoa, mutta musiikki tässä pelastaa paljon ja tekee iteki mieli bailaamaan railakkaasti!

      Poista
  3. Aivan loistava lista! Muutaman olen noista nähnytkin mutta pitäisi katsoa uudestaan ja moni on vielä näkemättä! Taidan pistää tämän postauksen kirjanmerkkeihin, etsiä leffat ja palata niihin jonain sateisena kesäpäivänä :)

    -Lilli-

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Katso ihmeessä ja toivottavasti pidät - ainakin suurimmasta osasta! :D

      Poista
  4. Jos listalla on sellaisia helmiä kuin Jared Leto, Johnny Depp ja Stephen King niin ei voi mennä metsään :) Nuo Leton ja Deppin elokuvat taitavat olla minulla näkemättä, Stand by me on tuttu novellina ja elokuvana. Paistetut vihreät tomaatit on huikea! Samoin listan ulkopuolelle jäänyt Pieni suklaapuoti, suosikkielokuvani :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikö vain, paljon kaikenlaista kivaa tuolla listalla on ja huomaan, että osaa en ole edes tänä kesänä katsonut! Pienelle suklaapuodille sydämeni sykkii varsinkin <3 Ja kaikille muillekin :D

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...