1.5.2015

Burn, Rewrite or Reread


BookTubessa on ollut tehtävä, jossa pitää randomisti valita kolme kirjaa ja miettiä minkä niistä lukisi uudelleen, toivoisi kirjoitettavan uudelleen sekä poltettavan. Ja kaikkia vaihtoehtojahan saa käyttää vain kerran. Tätä on ainakin testattu jo Kirjakartanossa. Tämä hullunkurinen - ja kauhistuttava - tehtävä näytti mielenkiintoiselta, joten päätin itsekin kokeilla. Enjoy! Vaikka kuka nyt kirjojen polttamisesta nauttii.


ROUND 1Netta Walden - Ruben ja rouva Mallamudin tapaus ehdottomasti uudelleenlukuun, tätä ei tarvinnut edes miettiä, mutta seuraavat onkin hankalampia.

John Steinbeck - Hiiriä ja ihmisiä menee uudelleen kirjoitettavaksi, joka voisikin tehdä kirjalle hyvää. Ehkä se tulisi sitten takaisin ehtistä ehompana! Odotukseni vain taisivat olla aika kohtuuttoman korkealla Eedenistä itään -kirjan jälkeen. Minkäs teet.

Päädyn siis hetken epäröinnin jälkeen polttamaan Amelie Nothomb - Vaitelias naapuri. Kirja oli jotenkin inhottava sen yhden tietyn henkilön takia ja vieläkin vähän puistattaa. Sorry. Onneksi tämä on sentään vain ajatustasolla, eikä oikeasti mitään pidä toteuttaa.ROUND 2Erittäin helppo taaskin tämä ensimmäinen: Alaa al-Aswani - Yacoubian talon tarinat on yksi lemppareitani, joten se uudelleen luettavaksi. Kirjassa ei ole mitään mitä muuttaisin. Se on aikalailla täydellinen sellaisenaan. Joten Yacoubian talon tarinat jätetään rauhaan.

Paljoa en Mary Shelley - Frankensteinista muuttaisi, mutta uudelleen kirjoitettavaksi se menee.Viiden tähden kirja se ei ole, mutta ties mitä siitä tulisi pienen uudistuksen jälkeen, vaikka tosiaan en tiedä yhtään mitä tuo "uudistus" olisi.

Poltettavaksi menee Laura Ingalls Wilder - Pitkä talvi preerialla. Alkuunsa kirjat ihastuttivat, mutta kirja toisensa jälkeen luettuani ne lähinnä alkoivat toistamaan itseään ja uutuudenviehätyskin oli siinä vaiheessa on mennyt. Vaikka ihan söpöjä ne ovatkin.ROUND 3


Maailman helpoin valinta: Victor Hugo - Kurjat uudelleen luettavaksi! Sen voisinkin joskus ihan oikeasti tehdäkin. Maailman paras kirja! Sen tekstiin ei missään nimessä saa koskea tai muuttaa mitään, just perfect sellaisenaan.

Uudelleen kirjoitettavaksi menee Audrey Niffenegger - Aikamatkustajan vaimo, vaikka ei siinäkään niin kauheasti ole mitään mitä muuttaisin. Pidin kovasti.

Näin ollen poltettavaksi menee Bernhard Schlink - Lukija. Ei lemppareitani, hidas ja hieman tylsänpuoleinen muistaakseni. Lukemisestahan on tosiaan aikaa vaikka kuinka monta vuotta.ROUND 4Tulipa tähän nyt kaikki aikalailla samasta teemasta. Rikoskirjallisuus nostaa päätään ja uudelleen luettavaksi pääsee Kate Atkinson - Ihan tavallisena päivänä, jota en oikeasti tule uudestaan lukemaan, mutta Atkinsonin muita kirjoja kyllä ehdottomasti. Mielenkiintoinen kirjailija.

Lopuista kahdesta vaikkapa Donna Leon - Turvasatama uudelleen kirjoitettavaksi, mikä voisikin tehdä sille hyvää, vaikka tuskin sen jälkeenkään koskisin enää kirjaan.

Ja James M. Cain - Postimies soittaa aina kahdesti sanomme heihei ja poltamme kirjan. Kirja ei kuulu suuri suosikkeihini, joten ikävä ei ole kova, vaikka emme koskaan enää tapaisikaan. Adios!ROUND 5Viimeinen kierros, eikä täältä löydy mitään inhokkeja. Suosikki ja uudelleen luettava on kuitenkin jälleen helppo löytää ja se on Chad Harbach - Pelin henki. Kirjan taisin lukea viime vuonna ja ihastuin siihen syvästi. Jotain Irving henkistä, mutta jollain tapaa raikkaampaa, erilaista. Hieno kirja!

Uudelleen kirjoitettavaksi Suzanne Collins - Matkijanärhi, Nälkäpeli-trilogian viimeinen kirja ja jos oikein muistan niin ei se vahvin osa. Sarja kokonaisuudessaan oli kuitenkin hyvä ja toimiva. Nälkäpelin jälkeen onkin nähty monenmoista variaatiota samasta teemasta (esim. Outolintu).

Joten pelin hengen mukaan poltettavaksi joutuu Lauren Weisberger - Paholainen pukeutuu Pradaan, jota en kyllä oikeasti polttaisi. Kirja on nimittäin ihan ok lajinsa edustaja, kepeää viihdettä vaikkapa rankkojen klassikoiden lomaan. Sitä nimittäin tarvitaan aina välillä.Tulipahan tämäkin tehtyä, vaikka nyt poden joistain poltetuista kirjoista huonoa omatuntoa. Anteeksi kirjat!4 kommenttia:

 1. Tässä tehtävässä on jotain kieron kutkuttavaa... kirjojen polttaminen edes mielikuvissa tuntuu hurjalta. :D 4. kierrokselta olisin tuikannut Atkinsonin tuleen. Se oli minusta tylsä, ja olin tosi pettynyt kun se ei kolahtanut minuun laisinkaan. Atkinsonia on niin kehuttu, että odotin vähän toisenlaista lukuelämystä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hämärä tehtävä, mutta hauska :D Kiva tehdä vaihteeksi jotain muutakin kuin tavallisia kirjapostauksia. Ihan tavallisena päivänä oli ok, mutta nuo kaksi muuta ovat vielä paljon hirveämpiä, niin näin tällä kertaa :)

   Poista
 2. Mahtavaa, että sinäkin innostuit tekemään tämän, vaikka tässä pelissä ei sinänsä ole mitään järkeä. :D Itse pidän tämän tyyppisistä postauksista tosi paljon. Tosi kivasti olet toteuttanut tämän ja ennen kaikkea hienosti olet jaksanut panostaa ulkonäköönkin. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No ei tosiaankaan ole, mutta vaihtelu piristää todella paljon ja pitääkin pitää silmät auki muita tämmöisiä vähän speciaalimpia juttuja varten :) Kiitos kommentistasi Manni P! Visuaalisuus on lähellä sydäntäni, joten siitä se kai johtuu :D

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...